Τρίτη 23 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Αναμένεται η έκδοση «διαζυγίου»...

Επικρατέστερη καταγράφεται η τάση «ανεξαρτητοποίησης»

Με τις σημαίες με τη μοναρχική κορόνα πανηγύρισαν οι οπαδοί της απόσχισης

Associated Press

Με τις σημαίες με τη μοναρχική κορόνα πανηγύρισαν οι οπαδοί της απόσχισης
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Το δρόμο της ανεξαρτησίας από την Ενωση με τη Σερβία φαίνεται πως πήρε, από την περασμένη Κυριακή, το Μαυροβούνιο - των 650.000 περίπου κατοίκων - με ανησυχητικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Αν και αργότερα χτες βράδυ αναμενόταν η ανακοίνωση των τελικών επίσημων αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής του Μαυροβουνίου Φράντσισεκ Λίπκα βιάστηκε να κηρύξει νικητή το «ναι» (υπέρ της ανεξαρτησίας) λέγοντας πως ανήλθε σε 55,4% με βάση την καταμέτρηση του 95% των εκλογικών αποτελεσμάτων. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του μπλοκ των υπέρ της Ενωσης που αμφισβήτησε τα αποτελέσματα επιφυλασσόμενα να απαιτήσουν, αργότερα, επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Πάντως το 95% της επίσημης καταμέτρησης των αποτελεσμάτων έφερε το «ναι» (υπέρ της ανεξαρτησίας) σε ποσοστό μόλις 0,4% πάνω από το πλαφόν του 55% που είχε θέσει η ΕΕ. Αδιαμφισβήτητο, εν τούτοις, ήταν το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες που ανήλθε σε 86,3%. Δηλαδή 36,3% πάνω από το «πλαφόν» του 50% που είχε θέσει η ΕΕ ως δεύτερη δικλείδα ασφαλείας για να αναγνωρίσει την «αυτόματη» διάλυση της Ενωσης...

Γεγονός είναι πάντως πως ακόμη και τα ανεπίσημα αποτελέσματα προκάλεσαν ξέφρενους πανηγυρισμούς των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας (κυρίως νεολαίων...) μέχρι χτες τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα και άλλα αστικά κέντρα. Σ' αυτό το κλίμα, ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός Μ. Τζουκάνοβιτς έσπευσε να δηλώσει πως «έχουμε το κράτος μας» και πως μετά την ένταξη της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Κροατίας στην ΕΕ το Μαυροβούνιο «θα είναι το επόμενο» στη λίστα και ως το Σεπτέμβρη θα έχει γίνει το «νεότερο» κράτος του ΟΗΕ...

Το Βελιγράδι παρακολούθησε μουδιασμένο τις εξελίξεις, αναμένοντας να διατυπώσει επισήμως τη θέση του μετά το 100% των επίσημων αποτελεσμάτων. Εξαίρεση ο γνωστός φιλομοναρχικός υπουργός Εξωτερικών της Ενωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς που είπε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «ευκαιρία» για την παλινόρθωση της... μοναρχίας στη Σερβία.

Αντιδράσεις

Ο Χαβιέ Σολάνα της ΕΕ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «επιτυχημένο», λέγοντας ότι το αποτέλεσμα «θα γίνει σεβαστό από την ΕΕ». Απέφυγε να κάνει άλλα σχόλια, αναμένοντας τα τελικά αποτελέσματα.

Αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ (που είχε στείλει παρατηρητές) ανακοίνωσαν πως το δημοψήφισμα διεξήχθη ομαλά, χωρίς παρατυπίες, «ελεύθερα και δίκαια».

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Ζάαπ Χουπ ντε Σέφερ, χαρακτήρισε «πολύ επιτυχημένο» το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων. Φρόντισε να αρνηθεί τις τυχόν επιπτώσεις του δημοψηφίσματος στο Κοσσυφοπέδιο, όπου εκκρεμούν οι στημένες συνομιλίες για το τελικό καθεστώς του, λέγοντας δήθεν πως πρόκειται «για ξεχωριστές περιπτώσεις»...

Οι περισσότεροι Βαλκάνιοι ηγέτες έκαναν την κοινή διαπίστωση πως το δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο ήταν «η τελευταία πράξη διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας». Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα ήταν ο μόνος που πήρε, για ακόμη μία φορά, θέση υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου συνδέοντάς τη με την επίσπευση της «ευρω-ατλαντικής ολοκλήρωσης». Παρά τις ενδεχομένως αρνητικές επιπτώσεις μίας σειράς εξελίξεων τύπου ντόμινο σε βάρος των λαών της Βαλκανικής, αφού από το διαίρει και βασίλευε μοναδικοί κερδισμένοι βγαίνουν οι ιμπεριαλιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ