Τρίτη 23 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντεγκλήσεις Ερντογάν - στρατού

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίστηκε, χτες, η κρίση μεταξύ της κυβέρνησης του ΑΚ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το στρατό. Σχολιάζοντας τις «αυθόρμητες» διαδηλώσεις πολιτών μετά την επίθεση Αλπασλάν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο στρατηγός Χιλμί Οζγκιόκ είχε καλέσει να «υπάρξει συνέχεια» στις κινητοποιήσεις αυτές, γεγονός που σχολίασε απαξιωτικά ο «ισλαμοδημοκράτης» πρωθυπουργός. Η σύγκρουση στρατού (κοσμικού κατεστημένου) -κυβέρνησης (πολιτικού ισλάμ), η οποία αντανακλά βαθύτερες εντάσεις μεταξύ φιλοαμερικανικών και άλλων μερίδων της κυρίαρχης τουρκικής αστικής τάξης, μοιάζει να εντείνεται.

Στο μεταξύ, σε άλλο ένα μέτωπο που αποτελεί αγκάθι στο πλευρό της ηγεσίας της Τουρκίας, το Κουρδικό, σημειώθηκε χτες ο θάνατος ενός Τούρκου στρατιώτη και ο τραυματισμός άλλου ενός από δύο εκρήξεις ναρκών στη Λιτζέ (Ντιάρμπακιρ) και την Μπάσκαλε (Βαν).

Παραμένει «ξένος» ο Χικμέτ...

Τέλος, χτες, σύμφωνα με την Turkish Daily News, η κυβερνώσα παράταξη καταψήφισε σχέδιο νόμου που θα απέδιδε μετά θάνατον την τουρκική υπηκοότητα στον πασίγνωστο Τούρκο ποιητή Ναζίμ Χικμέτ (Θεσσαλονίκη, 1901 - Μόσχα, 1963), που του είχε αφαιρεθεί λόγω των κομμουνιστικών του πεποιθήσεων το 1951. Η κυβέρνηση Ερντογάν υποστήριξε ότι αν ενέκρινε το σχετικό άρθρο ενός νόμου περί μετανάστευσης που πρότεινε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, θα άνοιγε ο δρόμος για «παρόμοιες διεκδικήσεις» από «χιλιάδες» άλλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ