Παρασκευή 26 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Ο αγώνας των φοιτητών και δικός μας αγώνας

Δήλωση του Γιώργου Μαυρίκου

Με αφορμή το σημερινό συλλαλητήριο, που διοργανώνουν από κοινού το ΠΑΜΕ και το Συντονιστικό Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ο Γιώργος Μαυρίκος, επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», σε σχετική δήλωσή του υπογράμμισε ότι «ο αγώνας που κάνουν αυτές τις μέρες σπουδαστές και φοιτητές ενάντια στον νέο αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο είναι και δικός μας αγώνας».

Τόνισε ότι «βρισκόμαστε στο πλάι των παιδιών μας που αλέθονται καθημερινά στις μυλόπετρες ενός αντιδραστικού συστήματος εκπαίδευσης.

Μιας εκπαίδευσης που από το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο προετοιμάζει την πλειοψηφία των παιδιών της εργατικής τάξης να δουλεύει ως φτηνή εργατική δύναμη, μισο - σπουδασμένη, "απασχολήσιμη", χωρίς εργασιακά και κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα, αντικείμενο ακόμα πιο βάρβαρης εκμετάλλευσης από το κεφάλαιο».

Ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε ότι «η διευρυνόμενη παρουσία του μεγάλου κεφαλαίου στα Πανεπιστήμια, η ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση των σχολών στα προγράμματα των επιχειρήσεων, στις λεγόμενες ανάγκες της αγοράς, που προωθείται και με το νέο νόμο - πλαίσιο, δεν προάγουν την έρευνα και την επιστημονική σκέψη, "δένουν" ακόμα περισσότερο τα Πανεπιστήμια στη μηχανή παραγωγής καπιταλιστικού κέρδους».

Ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι τα δύο κόμματα «συμφωνούν και συνδιαμορφώνουν το αντιδραστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων. Εχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της στρατηγικής της Λισαβόνας και των κατευθύνσεων της Μπολόνια.

Προωθούν και οι δύο την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, με το πρόσχημα των "μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων". Πρόκειται για συνειδητή απάτη, που θα οδηγήσει στον αποκλεισμό των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων από την Ανώτατη Εκπαίδευση και στο παραπέρα ξεζούμισμα των οικογενειών τους».

Και πρόσθεσε ότι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ «μαζί με το Συνασπισμό, αποδέχονται και προωθούν τον κεντρικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου για ανταγωνιστικότητα παντού.

Αποπροσανατολίζουν το λαό για να μπορεί ανεμπόδιστα το κεφάλαιο να αυξάνει τα κέρδη του».

«Απέναντι σ' αυτήν την ενιαία επίθεση, απαιτείται ενιαίο μέτωπο αντίστασης», υπογράμμισε.

Ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι «ως "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" υιοθετούμε το κεντρικό σύνθημα για μόρφωση και δουλιά με δικαιώματα, για Παιδεία και Επιστήμη στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων.

Λέμε ΟΧΙ στο νέο νόμο - πλαίσιο, όχι στον κατακερματισμό και την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης που προωθείται και με μοχλό την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Και τόνισε πως «η Παιδεία είναι κοινωνικό δικαίωμα. Παλεύουμε για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες. Για κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης και των φροντιστηρίων.Στις τοπικές εκλογές που έρχονται καλούμε την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να κρίνουν με βάση τα συμφέροντά τους,να καταδικάσουν με την ψήφο τους, και στους δυο γύρους, τους υποψήφιους και τους συνδυασμούς που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ