Παρασκευή 26 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πανελλαδικό ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση

Κινητοποιήσεις χτες σε διάφορες πόλεις από φοιτητές και σπουδαστές

Από το χτεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από το χτεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
Με πολύμορφη δράση, συγκεντρώσεις, πορείες, συμβολικές καταλήψεις και ενημέρωση των εργαζομένων για τα όσα προωθούνται στην Ανώτατη Εκπαίδευση φοιτητές και σπουδαστές σε διάφορες πόλεις της χώρας δήλωσαν ότι ο αγώνας τους θα μπει φραγμός στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια.

«Σεισμό» παμφοιτητικό προκάλεσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εκατοντάδες φοιτητές, που συσπειρώθηκαν στο Συντονιστικό Αγώνα Φοιτητικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα ΑΕΙ Θεσσαλονίκης με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων. Με μία ιδιαίτερα μαχητική πορεία διέσχισαν τις οδούς Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Βενιζέλου, καλώντας τον εργαζόμενο λαό της Θεσσαλονίκης να παλέψει για δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και να βάλει φρένο στο νομοσχέδιο του νόμου - πλαισίου και την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. «Επιτροπές Αγώνα, Συντονιστικό οι φοιτητές παλεύουν μαζί με το λαό», «Σεισμός παμφοιτητικός θα είναι η απάντηση από εδώ και μπρος» ήταν μερικά από τα κυρίαρχα συνθήματα, ενώ δήλωσαν ότι δε θα αφήσουν το νόμο - πλαίσιο να περάσει, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους. Στάση μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο έκανε η πορεία των φοιτητών για μερικά λεπτά, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και στέλνοντας βροντερό μήνυμα: «Δώστε λεφτά για την Παιδεία. Πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία». Το Συντονιστικό πορεύτηκε διά μέσου της οδού Βενιζέλου ως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Εκεί έγινε πλατύ κάλεσμα από το Συντονιστικό στην αντιιμπεριαλιστική πορεία ειρήνης της ΕΔΥΕΘ την Κυριακή 28 Μάη.

Με θαρρετό βηματισμό ενάντια στο νόμο - πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και των ταξικών φραγμών, πορεύτηκαν οι φοιτητές στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, ενώ κινητοποιήσεις στη Βόρεια Ελλάδα έγιναν ακόμα σε Αλεξανδρούπολη, Κοζάνη και Καστοριά.

Στα Γιάννενα, φοιτητές και σπουδαστές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Ακαδημία. Εκεί, παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ και στέλεχος της τοπικής γραμματείας του ΠΑΜΕ Χ. Μεντής, ενώ το «παρών» έδωσε και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Νέων του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε μαχητική πορεία με αγωνιστικό παλμό και συνθήματα η οποία κατέληξε στη Νομαρχία. Μαχητική συγκέντρωση έγινε και στην Κέρκυρα στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν χτες το μεσημέρι σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά. Στο Ηράκλειο έγινε συγκέντρωση στην πλατεία των Λιονταριών. Με πανό και ανακοινώσεις στα χέρια, που ενημέρωναν τον κόσμο, φοιτητές και σπουδαστές λίγη ώρα αργότερα πραγματοποίησαν πορεία με κατάληξη τα γραφεία της Νομαρχίας Ηρακλείου, όπου αντιπροσωπεία τους παρέδωσε το ψήφισμα στο νομάρχη Ηρακλείου. Στη συνέχεια πορεύτηκαν προς το Δημαρχείο της πόλης όπου οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη, διαμαρτυρόμενοι τόσο για την προώθηση του νόμου όσο και για τις δηλώσεις του δημάρχου Ηρακλείου, Γ. Κουράκη, για ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου, φωνάζοντας συνεχώς το σύνθημα «Θέλουμε δημάρχους αγωνιστές και όχι της κυβέρνησης χειροκροτητές».

Στο Ρέθυμνο η συγκέντρωση έγινε στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο και αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Συγκέντρωση επίσης πραγματοποιήθηκε και στα Χανιά στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Στην Καλαμάτα, χτες το πρωί, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου και πορεία στο παράρτημα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της Χαλκίδας, συμβολική κατάληψη της γέφυρας του Ευρίπου και της Νομαρχίας Εύβοιας έκαναν χτες οι σπουδαστές του ΤΕΙ Χαλκίδας. Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΤΕΙ έκαναν χτες το μεσημέρι και σπουδαστές στη Λαμία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα (2010-03-19 00:00:00.0)
Οργανωμένος αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση (2008-12-20 00:00:00.0)
Πλατιά συστράτευση (2007-10-19 00:00:00.0)
Αγωνιστικός παλμός σε όλη τη χώρα (2006-06-07 00:00:00.0)
Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη (2004-04-24 00:00:00.0)
Μαχητικό "παρών" από μαθητές και φοιτητές (1997-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ