Παρασκευή 26 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Και χτες και σήμερα και «αύριο» στο δρόμο!

Μαχητική πορεία χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στα σχέδια για ανώτατη εκπαίδευση υποταγμένη στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου

Ολοι στην πάλη!

Και πώς να μη γεμίσουν τα Προπύλαια;

Οταν οι νέοι που σπουδάζουν βιώνουν στο πετσί τους την πορεία εμπορευματοποίησης της μόρφωσης:

- «Είμαι στο 5ο έτος, γιατί δουλεύω! Και τώρα θα με διώξετε από το πανεπιστήμιο;».

- «1,70 στοιχίζει το φαΐ μας, ας κατέβει η υπουργός να φάει κι αυτή μαζί μας».

Οταν ο νέος νόμος - πλαίσιο έρχεται «να ισοπεδώσει ό,τι απέμεινε όρθιο από τους προηγούμενους». Οταν κάθε «μεταρρύθμιση» ισοδυναμεί με το «ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος». Οταν όσοι ευθύνονται για το ξεπούλημα της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας συνιστούν «να κάτσεις φρόνιμα».

Τότε, λοιπόν, όπως χτες, καταγράφεται ότι εδώ «διαφέρουμε στο φρόνημα» και δε γίνεται να αράξουμε σπίτι, όταν «βγάζουν το μέλλον μας στο σφυρί».

Ετσι, χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές ανταποκρίθηκαν χθες το μεσημέρι, στο κάλεσμα των Πανελλαδικών Συντονιστικών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, απαιτώντας ο νέος νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί. «Βγαίνουμε στους δρόμους πριν μας πετάξουν αυτοί», διαδήλωσαν και μαζί τους κατέβηκε στο δρόμο αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, καθώς «πλήττεται κάθε παιδί της εργατικής τάξης, η επίθεση αφορά εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες».

Λίγο μετά τις 12, ένα νεανικό πλήθος ξεχύνεται στην Πανεπιστημίου. Μπροστά, το πανό του Πανελλαδικού Συντονιστικού των ΑΕΙ. Πίσω ακολουθούν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι. Στην πορεία συμμετέχουν η ΠΟΣΔΕΠ και η ΟΛΜΕ. Η πορεία φτάνει στο οχυρωμένο υπουργείο Παιδείας, καθώς οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν επιτρέπουν να πλησιάσεις ούτε στα δέκα μέτρα.

«Πιο δυνατά! Δε μας ακούνε», φωνάζουν οι επικεφαλής των μπλοκ. Και τα συνθήματα πέφτουν βροχή: «Οχι Παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς».

Φοιτητές και σπουδαστές μπαίνουν στην οδό Ξενοφώντος. Χωρίς δεύτερη σκέψη, τα βήματα σταματούν για πέντε λεπτά, έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ. Εκεί εκφράζεται μόνον ένα μέρος της αγανάκτησης προς τους «αλήτες που δεν ξέρουν τι θα πει δουλιά, που δεν έχουν βγάλει ποτέ στη ζωή τους μεροκάματο». Τα χέρια υψώνονται και η μούντζα «πάει σύννεφο», το ίδιο και οι βρισιές που εκτοξεύονται μέσα από τα δόντια για τους «"φλώρους" που μας κλέβουν τη ζωή». Η Ξενοφώντος τραντάζεται από το σύνθημα: «Εργάτες - αγρότες - φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Η πορεία ξεκινάει πάλι για να καταλήξει στη Βουλή. «Θα περάσει;» ρωτά η «ντουντούκα». «Οχι!» απαντούν και δε σταματούν στιγμή: «Ο νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή». Το ραντεβού ανανεώνεται: «Συνάδελφοι, όλοι και αύριο το πρωί, στις 11, στην Ομόνοια. Περνάμε στην αντεπίθεση μαζί με τους εργάτες. Πιο μαζικά, πιο δυνατά»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ