Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργα Π. Τέτση στην Ανδρο

Μία αναδρομή στο ζωγραφικό χρόνο και χώρο του Παναγιώτη Τέτση, μέσα από ένα αγαπητό σε όλους μας θέμα, τη θάλασσα, προσφέρει η φετινή εικαστική έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο. Μετά τα αφιερώματα σε μεγάλους διεθνείς καλλιτέχνες, όπως οι Μπρακ, Μιρό και Πικάσο, το Ιδρυμα αποφάσισε να παρουσιάζει ανά 3 περίπου χρόνια και κάποιους Ελληνες δημιουργούς. Η αρχή στη νέα εκθεσιακή πολιτική του Ιδρύματος, γίνεται με την έκθεση «Π. Τέτσης - Θάλαττα», που εγκαινιάζεται στις 24/6.

Ζωγράφος του χρώματος ο Π. Τέτσης, εκθέτει δημιουργίες του, παλιότερες και νεότερες, τις οποίες χαρακτηρίζουν η συνθετική καθαρότητα, η μνημειακότητα, τα ανοιχτά περιγράμματα και οι πλατιές πινελιές. Είκοσι περίπου έργα (ελαιογραφίες και υδατογραφίες) τα οποία προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, αλλά και νέες δημιουργίες που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης, ειδικά για αυτή την έκθεση.

Οπως σημειώνει ο διευθυντής του Μουσείου, Κυριάκος Κουτσομάλλης, στον καλαίσθητο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση «Ο Τέτσης ζωγραφίζει τη θάλασσα έτσι όπως τη βίωσε και συνεχίζει να τη βιώνει ως τώρα. Αφουγκράζεται τους παλμούς της όπως αυτοί επαναλαμβάνονται από τα βάθη του χρόνου. Μέσα από αθέατες νομοτέλειες, τη ζωγραφίζει όπως έμαθε να την περιεργάζεται από παιδί. Ετσι όπως αυτή φόρτισε τη μνήμη του...». Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη κείμενα του G. Serafini και του Χάρη Καμπουρίδη. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβληθούν στο χώρο του Μουσείου ταινίες αφιερωμένες στη ζωή και το έργο του ζωγράφου, ενώ τον Αύγουστο θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 χρόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ