Κυριακή 4 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αποστολή στρατού στο Κονγκό

Την αποστολή 780 στρατιωτών στο Κονγκό αποφάσισε την Πέμπτη η γερμανική Βουλή με ψήφους 440 υπέρ, 135 κατά και 6 αποχές. Οι γερμανοί στρατιώτες θα αποτελούν μέρος της συνολικής δύναμης 1.700 ανδρών του ευρωστρατού σε μια επιχείρηση της ΕΕ να παρέμβει στην περιοχή, υποτίθεται ως ειρηνευτική δύναμη, στην ουσία για να έχει παρέμβαση σε μια περιοχή πλούσια σε φυσικούς πόρους και στρατηγικής σημασίας για τη συνολική επέμβαση στην αφρικανική ήπειρο, που αποτελεί και αυτή στόχο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ο χρόνος παραμονής και δράσης θα είναι διάρκειας 4 χρόνων αντί τεσσάρων μηνών που είχε αναφερθεί αρχικά. Υπέρ της αποστολής αυτής ψήφισαν τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι. Κατά ψήφισαν το Αριστερό Κόμμα - ΚΟΔΗΣΟ και Φιλελεύθεροι, οι τελευταίοι με αιτιολογικό... την προστασία της υγείας των στρατιωτών από το AIDS και το κλίμα.

Πάντως, ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Καρλ Βέρμαν ήταν κυνικά αποκαλυπτικός όταν με δηλώσεις του σε εφημερίδα του Βερολίνου διασαφήνισε τα συμφέροντα του γμερανικού κεφαλαίου: «Η δημοκρατία του Κονγκό είναι πλούσια σε ορυκτό πλούτο και στρατηγικής σημασίας για μας». Αντιδράσεις για τη νέα αυτή εξέλιξη υπήρξαν από το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας, που χαρακτηρίζουν «καταστροφικό δρόμο τη συνέχιση της στρατιωτικοποίησης της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής».


Θ.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ