Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΚΕΔΚΕ
«Πλάτη» υπέρ της καρκινογόνας καύσης

Κατά παραγγελία μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης με «οδηγό» την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, προανήγγειλε ο Πάρις Κουκουλόπουλος

Πανάκριβα θα πληρώσει ο ελληνικός λαός τη «νέα ιδέα» της ΚΕΔΚΕ για την καύση: Και με τις επιπτώσεις στην υγεία του και με αυξήσεις στα δημοτικά τέλη
Πανάκριβα θα πληρώσει ο ελληνικός λαός τη «νέα ιδέα» της ΚΕΔΚΕ για την καύση: Και με τις επιπτώσεις στην υγεία του και με αυξήσεις στα δημοτικά τέλη
Σαφή θέση υπέρ της επικίνδυνης για την υγεία, αλλά εξαιρετικά κερδοφόρας για τους επιχειρηματίες, μεθόδου της καύσης, ως «λύση» στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, πήρε χτες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Πάρις Κουκουλόπουλος.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η ΚΕΔΚΕ με θέμα «Στρατηγική για το Αστικό - Αγροτικό Περιβάλλον και τη διαχείριση των Απορριμμάτων», ο Π. Κουκουλόπουλος ανακοίνωσε την εκπόνηση μελέτης από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), η οποία συνοδεύεται και από έτοιμα, κατά παραγγελία δηλαδή, συμπεράσματα.

Ενεργειακή αξιοποίηση, πυρόλυση και καύση είναι «οι λύσεις που μας παρέχει η τεχνολογία σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Κουκουλόπουλος, καταδεικνύοντας έτσι τον ρόλο του ΙΤΑ: Να επικυρώσει, προσδίδοντας και μια επιστημονική κάλυψη, αντιλαϊκές αποφάσεις, καθώς η καύση ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στο μεγάλο κεφάλαιο που διαβλέπει νέες προϋποθέσεις κερδοφορίας, αυτή τη φορά από τον τομέα των απορριμμάτων. Κι όλα αυτά, παραβλέποντας τόσο τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όσο και το ότι ο λαός θα υποχρεωθεί να πληρώσει αυξημένα δημοτικά τέλη.

Είναι προφανής η βούληση της ΚΕΔΚΕ να προσανατολίσει τους περιφερειακούς σχεδιασμούς διαχείρισης των απορριμμάτων, στην κατεύθυνση της επιλογής της καρκινογόνας μεθόδου. Στην προσπάθειά του αυτή ο Π. Κουκουλόπουλος επικαλέστηκε το παράδειγμα της Δανίας, η οποία ετοιμάζει τρίτο εργοστάσιο καύσης - όπως είπε - προσπερνώντας, ανάμεσα σε άλλα, και την ασυμβατότητα της μεθόδου αυτής με τις ελληνικές συνθήκες, που δεν ταιριάζουν με της χώρας αυτής. Εγκαταλείπεται έτσι, η αρχή της πρόληψης και της ανακύκλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ προσδιόρισε μάλιστα και το χρονικό διάστημα εφαρμογής της καύσης, λέγοντας ότι πρέπει οι κάτοικοι της Φυλής, του Γραμματικού και της Κερατέας (περιοχές όπου προβλέπονται ΧΥΤΑ) να ξέρουν ότι μετά από πέντε χρόνια θα πρέπει να δρομολογήσουμε άλλες λύσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Χρ. Βερελής, από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος καταδίκασε το γεγονός ότι η μέθοδος της καύσης των απορριμμάτων είναι μια απαγορευμένη συζήτηση. Από την πλευρά του ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος της ΕΕ, Σταύρος Δήμας, κάλεσε τους αιρετούς να επωφεληθούν από το νόμο για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Την αντίθεσή του στις ΣΔΙΤ, και ειδικά «σε τέτοια λεπτά θέματα» εξέφρασε ο Π. Κοσιώνης, χαιρετίζοντας το συνέδριο εκ μέρους του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «δε θα οδηγήσουν σε καλές λύσεις». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων στον κόσμο είναι ο κυρίαρχος παράγοντας καταστροφής του περιβάλλοντος. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι μεγάλες βιομηχανίες αρνήθηκαν μέτρα για την ευθεία μείωση των ρύπων που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, και μαζί με τις κυβερνήσεις υιοθέτησαν αναποτελεσματικούς «ευέλικτους μηχανισμούς», όπως η αγορά ρύπων.

Οι συνέπειες της καύσης

Είναι γνωστό ότι ακόμα και 1 τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου διοξίνης μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Μερικές από τις βασικότερες συνέπειες της καύσης των απορριμμάτων είναι:

  • Εκπομπές ιδιαίτερα επικίνδυνων αερίων ρύπων (διοξίνες, βαρέα μέταλλα).
  • Παραγωγή «ειδικών» και επικίνδυνων στερεών και υγρών αποβλήτων.
  • Αυξημένη συμβολή στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ