Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η CIA χρησιμοποίησε Ναζί για πράκτορες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα στοιχεία βγήκαν στην επιφάνεια σχετικά με τη χρησιμοποίηση υψηλόβαθμων Ναζί που διέφυγαν στη Λατινική Αμερική ως πληροφοριοδότες της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ και πρακτόρων ενάντια στην ΕΣΣΔ και τις σοσιαλιστικές χώρες. Αυτό προκύπτει από τον αποχαρακτηρισμό των περίπου 27.000 αρχείων της CIA που δόθηκαν πρόσφατα στο Εθνικό Αρχείο της χώρας, ύστερα από έντονες συζητήσεις στο Κογκρέσο ώστε να ανοίξουν όλα τα αρχεία που αφορούν πρώην αξιωματούχους του Χίτλερ, οι οποίοι αργότερα χρησιμοποιήθηκαν ως Αμερικανοί πράκτορες.

Οπως γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» (06/06/2006) τα αρχεία δείχνουν ότι η CIA «δεν κούνησε το δαχτυλάκι της» για να κυνηγήσει τον Αδόλφο Αϊχμαν, παρόλο που είχε ειδοποιηθεί από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες το 1958 ότι διέμενε στην Αργεντινή με το ψευδώνυμο «Κλέμενς», ενώ ουσιαστικά τον χρησιμοποίησε για τη συλλογή πληροφοριών της.

Η Δυτική Γερμανία ήταν επιφυλακτική για την αποκάλυψη του Α. Αϊχμαν επειδή αξιωματούχοι εξέφραζαν φόβους ότι θα μπορούσε να αποκαλύψει στοιχεία για συγκεκριμένους ανθρώπους, όπως τον Χανς Γκλόμπκε, πρώην Ναζί που εκείνο τον καιρό υπηρετούσε ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας για τον καγκελάριο Κόνραντ Αντενάγιερ.

Το 1960, επίσης ύστερα από αίτημα της Δυτικής Γερμανίας, η CIA ζήτησε από το περιοδικό «Λάιφ» να μην αναφερθεί στον Χ. Γκλόμπκε όταν δημοσίευσε τα απομνημονεύματα του Α. Αϊχμαν.

Τα αρχεία δείχνουν πως η CIA αγνόησε «τις ξεκάθαρες ενδείξεις των εγκλημάτων πολέμου» στη στρατολόγηση και άλλων πρώην Ναζί, όπως του Τσέριμ Σοομπζόκοβ. Εξαιτίας της γλωσσικής του ικανότητας και τους δεσμούς του με ανθρώπους που ζούσαν στον Καύκασο, η CIA εσκεμμένα απέκρυψε τα στοιχεία του από την Υπηρεσία Μετανάστευσης όταν μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1955.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ