Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέα μηνιαία στέρηση λόγου στον Τιούλκιν

Ο Βίκτορ Τιούλκιν
Ο Βίκτορ Τιούλκιν
Για άλλη μια φορά το κυβερνών κόμμα Ενιαία Ρωσία (ΕΡ) χρησιμοποίησε την πλειοψηφία που έχει στην Κρατική Δούμα για να επιβάλει τη σιωπή, τουλάχιστον από το βήμα της Βουλής, στους πολιτικούς αντιπάλους του. Και αυτή τη φορά «στόχος» του ΕΡ ήταν ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), που «τιμωρήθηκε» από τις 26/5 με την ποινή της μηνιαίας στέρησης λόγου στις ολομέλειες συνεδριάσεις της ρωσικής Βουλής, επειδή σχολίασε το πρόσφατο προεδρικό διάγγελμα του Β. Πούτιν. Μεταξύ των άλλων ο Β. Τιούλκιν είχε πει τα εξής: «Λύκος είναι ο ρώσικος καπιταλισμός, κι αυτός ο "σύντροφος" λύκος, αυτός ο "σύντροφος" αρκούδα και τ' άλλα τσακάλια βρίσκονται στο κόμμα που ονομάζεται ΕΡ, ενώ σ' ό,τι αφορά τα άλλα μικρότερα άγρια ζώα, αυτά βρίσκονται στο κόμμα του Ζιρινόφσκι». Η φράση αυτή και ειδικά η λέξη «τσακάλια», ξεσήκωσε την «ιερή αγανάκτηση» των βουλευτών του ΕΡ, που αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον Τιούλκιν. Ο Σεργκέι Ρεσούλσκι, μέλος του Προεδρείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και βουλευτής, λίγο πριν τη σχετική ψηφοφορία δήλωσε πως η δήλωση Τιούλκιν ήταν κάτι παραπάνω από εύστοχη, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι δύο μέρες νωρίτερα οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τον Α. Μπαρίνοφ, νομάρχη μιας ρωσικής επαρχίας και στέλεχος του κόμματος ΕΡ, για μια σειρά ενέργειες καταπάτησης του κοινού ποινικού δικαίου.

Μετά την «τιμωρία» του ο Β. Τιούλκιν δήλωσε στα ρωσικά ΜΜΕ ότι «οι σκέψεις που διατύπωσε στην ομιλία του όχι μόνο έχουν δικαίωμα να λέγονται, αλλά εκτός αυτού είναι και κατανοητές στο λαό».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως λίγες ώρες πριν επιβληθεί η «τιμωρία», η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία στη ρωσική Βουλή είχε απορρίψει τροπολογίες που είχε ο καταθέσει ο Β. Τιούλκιν, που αφορούσαν στην εργατική νομοθεσία και διευκόλυναν τους εργαζόμενους να κάνουν χρήση του δικαιώματος της απεργίας, που ενώ αναγνωρίζεται από το αστικό Σύνταγμα της Ρωσίας, στην πράξη πετσοκόβεται από την ισχύουσα νομοθεσία.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ