Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΟΤ
Με κριτήριο το... επιχειρηματικό κέρδος

«Ο κοινωνικός τουρισμός είναι υποχρέωση της πολιτείας έναντι των ανθρώπων του μόχθου και της εργασίας». Τη θέση αυτή, διατύπωσε χτες δημόσια η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλη Πετραλιά, παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού και συμπλήρωσε με ύφος: «Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο διασφαλίζουμε το δικαίωμα κάθε πολίτη στον τουρισμό, αλλά συμβάλλουμε και στη μεγαλύτερη προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας μας»! Ωστόσο, το πόσο πραγματικά νοιάζεται η κυβέρνηση για τους «ανθρώπους του μόχθου» και τα... τουριστικά τους δικαιώματα, προκύπτει καλύτερα από την πρόσφατη δήλωση της υπουργού στη Θεσσαλονίκη: «Το ελληνικό τουριστικό προϊόν δεν είναι το φτηνότερο και δεν πρέπει να είναι το φτηνότερο».

Το παράδοξο και η αντίφαση προκαλείται από την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει όσο μπορεί καλύτερα τα συμφέροντα του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου, ικανοποιώντας και τη μικροπολιτική ανάγκη της να εμφανιστεί στο πλευρό των «ανθρώπων του μόχθου». Γι' αυτό και η υπουργός, ενώ χτες μιλούσε για «κοινωνική ευαισθησία» υποθήκευε ταυτόχρονα τον κοινωνικό τουρισμό στο επιχειρηματικό κέρδος, συνδέοντας την αύξηση των δικαιούχων με την προσπάθεια αύξησης της συμμετοχής του τουρισμού στο... ΑΕΠ από 18% στο 30%!!! Εγινε ακόμη πιο σαφής, τόνισε ότι με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού αυξάνεται ο κύκλος εργασιών, ενισχύονται οι πληρότητες και οι διανυκτερεύσεις χιλιάδων τουριστικών επιχειρήσεων, τονώνεται η λειτουργία τους σε εκτός αιχμής περιόδους, ενισχύεται έμμεσα η ζήτηση του εσωτερικού τουρισμού.

Το φετινό πρόγραμμα, που ξεκινά από την 1η του Ιούλη, αφορά 100 χιλ. δικαιούχους (με αύξηση δαπάνης κατά 33%) και επιμερίζεται στο πρόγραμμα 7 διανυκτερεύσεων (86.000), στο πρόγραμμα για την Τρίτη Ηλικία (6.000 από 1η Οκτώβρη έως 10 Δεκέμβρη) και το εκδρομικό πρόγραμμα με τριήμερα και πενθήμερα (για 5.000 και 3.000 δικαιούχους αντίστοιχα). Ανακοινώθηκε από την υπουργό και ένα νέο πρόγραμμα με τίτλο «Γνωρίζω τη χώρα μου» για νέους 18 - 30 ετών από 1η Σεπτέμβρη μέχρι το τέλος του έτους για 3.000 δικαιούχους. Και επειδή είναι... νέοι, θα επιβαρύνονται με... 50 ευρώ το άτομο. Προγραμματίζονται 55 ταξίδια των 50 ατόμων με τριήμερη διάρκεια σε διάφορες ελληνικές πόλεις. Πληροφορίες παρέχονται από τον ΕΟΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ