Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΥΡΩ
Νέες αυξήσεις από την ευρωτράπεζα

Αυξάνουν κι άλλο οι δόσεις για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Στις 0,75 μονάδες έφτασε η σωρευτική αύξηση του βασικού επιτοκίου από το Δεκέμβρη του 2005

«Φωτιά» στα επιτόκια - αλλά και στα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών - βάζουν οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού τραπεζικού κεφαλαίου, μετά και τη χτεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει και σε νέα αύξηση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για την τρίτη, στη σειρά, «αναπροσαρμογή» μέσα στο τελευταίο 7μηνο. Ετσι η σωρευτική επιβάρυνση, από το Δεκέμβρη του 2005 που το βασικό επιτόκιο του ευρώ ήταν 2%, φτάνει στις 0,75 μονάδες, αφού - μετά και τη χτεσινή αύξηση - το βασικό επιτόκιο της ευρωτράπεζας διαμορφώνεται πλέον σε 2,75%. Και, βέβαια, δεν αποκλείεται περαιτέρω αύξηση τους επόμενους μήνες, με πρόσχημα πάντα τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη. Δεν είναι τυχαίο ότι χτες ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ ισχυρίστηκε πως τα επιτόκια του ευρώ παραμένουν χαμηλά, ακόμα και μετά τη χτεσινή αύξηση.

Η απόφαση των ευρωτραπεζιτών έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τόσο τα υπερδανεισμένα λαϊκά νοικοκυριά όσο και το υπέρογκο δημόσιο χρέος της χώρας. Αντίθετα μεγάλα οφέλη θα αποκομίσουν οι τράπεζες, οι οποίες θα φορτώσουν τα βάρη στους πελάτες τους. Σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά κέρδους που εξασφαλίζουν μέσα από την τοκογλυφία τους είναι τεράστια και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη μετακύληση των αυξήσεων στα θύματά τους. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τις υπάρχουσες, μέχρι χτες, ενδείξεις, οι τραπεζίτες ετοιμάζονται να φορτώσουν στα ελληνικά νοικοκυριά και τη νέα αύξηση επιτοκίων, τόσο στα καταναλωτικά (τα οποία σχεδόν το σύνολό τους είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο) όσο και στα κυμαινόμενα στεγαστικά (τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της μάζας των στεγαστικών δανείων).

Οι επιπτώσεις είναι άμεσες στα δάνεια (κυρίως στεγαστικά) που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο. Ετσι για ποσό 100.000 ευρώ διάρκειας 15 ετών και επιτόκιο που διαμορφώνεται από 4,12% σε 4,37% η μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση αυξάνει από 746 σε 758 ευρώ ή κατά 12 ευρώ το μήνα. Επίσης, σύμφωνα με υπολογισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, κάθε αύξηση 0,25% του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ επιβαρύνει το δημόσιο χρέος με 70 εκατ. ευρώ. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι τέτοιες αποφάσεις των ευρωτραπεζιτών ευνοούν την ανακατανομή εισοδημάτων σε όφελος της πλουτοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ