Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Από το μπουντρούμι στην απέλαση

Αλλοδαπός ναυτεργάτης διεκδικούσε δεδουλευμένα και βρέθηκε διωκόμενος

Στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκάδας οδηγήθηκε και παρέμεινε για μία βδομάδα (από τις 24 Μάη έως και τις 31 Μάη) ο καπετάνιος πακιστανικής καταγωγής Χουσεΐν Σανταβκάτ του ρυμουλκού πλοίου «Αννα» - σημαία Βόρειας Κορέας - μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από το Λιμενικό όπου διαπιστώθηκε ότι δεν είχε άδεια παραμονής στη χώρα μας.

Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο εργαζόμενος επέστρεφε από την Αθήνα όπου πήγε - μετά την αγκυροβόληση του πλοίου στο Περιγιάλι της Λευκάδας - προκειμένου να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα που του οφειλόταν από την πλοιοκτήτρια εταιρία «NEW MORIX SHIP AGENCYS» και τα οποία ανέρχονταν σε 7.000 δολάρια περίπου.

Το παραπάνω περιστατικό έρχεται να αποτυπώσει το σύγχρονο δουλεμπόριο που έχει διαμορφώσει για τους εργαζόμενους στα καράβια η εφοπλιστόδουλη πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής εκμετάλλευσης των οικονομικών μεταναστών. Οδηγώντας τους σε πλοία κάτεργα, καλλιεργώντας την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα ακόμη και για την καταβολή δεδουλευμένων, προωθώντας την καταπάτηση στοιχειωδών πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η «μονιμότητα» των κερδών του κεφαλαίου.

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας με την καθημερινή παρουσία του προέδρου του Μάκη Λεβιτσάνου απέδειξε την έμπρακτη αλληλεγγύη και υποστήριξη στο συνάδελφο τους αλλοδαπό εργαζόμενο με χρηματική, νομική και ηθική υποστήριξη προκειμένου να μπορέσει να ασκήσει αγωγή στη ναυτιλιακή εταιρία και να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα που του οφείλονται. Τελικά, ο εργαζόμενος απελάθηκε την 1 Ιούνη ενώ το πλοίο παραμένει στο Περιγιάλι όπου βρίσκονται άλλοι δύο εργαζόμενοι οικονομικοί μετανάστες στους οποίους επίσης οφείλονται δεδουλευμένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ