Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Επιτακτική ανάγκη η αντίσταση στις επιλογές του κεφαλαίου

Στην Ολομέλεια της 95ης Συνδιάσκεψης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας μίλησε χτες ο ΓΓ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας

Ο Γιώργος Μαυρίκος στο βήμα της Ολομέλειας της 95ης Συνδιάσκεψης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας
Ο Γιώργος Μαυρίκος στο βήμα της Ολομέλειας της 95ης Συνδιάσκεψης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας
ΓΕΝΕΥΗ (της απεσταλμένης μας Αναστασίας ΜΟΣΧΟΒΟΥ).-

Ο ρόλος που πρέπει να αναπτύξει το παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα, με κατεύθυνση την ενίσχυση της ενωμένης, οργανωμένης πάλης όλων των εργαζομένων της Γης ενάντια στις επιλογές του κεφαλαίου, βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής παρέμβασης του Γενικού Γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) Γιώργου Μαυρίκου, στην Ολομέλεια της 95ης Συνδιάσκεψης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που συνεχίζεται μέχρι και τις 16 Ιούνη στη Γενεύη.

Επισημαίνοντας ότι «στις σύγχρονες συνθήκες έχει μεγάλη σημασία για το παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα να αναλύει τις εξελίξεις που γίνονται σε όλα τα επίπεδα», αλλά και να «βγαίνουν συμπεράσματα, χρήσιμα για να χαράξουμε τη στρατηγική και την τακτική μας», ο ΓΓ της ΠΣΟ τόνισε:

«Μετά τις ανατροπές της περιόδου 1989-1991 πολλοί πανηγύριζαν και υποστήριζαν ότι οι ανατροπές εκείνες θα έφερναν την παγκόσμια ειρήνη, θα έφερναν τη διεθνή ασφάλεια, θα έφερναν την πρόοδο των λαών. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική! Πάμε προς τα πίσω. Πόλεμοι, απειλές, επεμβάσεις, κατοχή κρατών, εκτελέσεις αμάχων. Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη. Αυτή η αρνητική εικόνα είναι αποτέλεσμα της αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων της περιόδου 1989-1991».

Οξύνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα

Και συνέχισε θίγοντας μερικές μόνο από τις συνέπειες της έντασης της αντεργατικής επίθεσης: «Στην ίδια περίοδο η φτώχεια και η ανεργία, η εκμετάλλευση σε βάρος ανήλικων παιδιών, γυναικών, οικονομικών μεταναστών, η αφαίρεση δικαιωμάτων στην Κοινωνική Ασφάλιση, στις εργασιακές σχέσεις, η έλλειψη συνδικαλιστικών δικαιωμάτων χτυπούν τους εργαζόμενους και φέρνουν μεγάλα κέρδη στα μονοπώλια και στις πολυεθνικές».

Ο ΓΓ της ΠΣΟ καυτηρίασε τα προσχήματα με τα οποία οι ιμπεριαλιστές δυναμώνουν την επίθεσή τους ενάντια στους λαούς: «Σήμερα η επιθετικότητα των ΗΠΑ αναπτύσσεται με πρόσχημα την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη δημοκρατία δεν είναι αληθινό. Το χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία, για να απειλούν τη Συρία, την Παλαιστίνη, το Σουδάν, τη Βόρεια Κορέα, τη Λευκορωσία, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία. Την ανάγκη για μη διάδοση των πυρηνικών όπλων τη χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα για να επιτεθούν στο Ιράν σήμερα, σε κάποια άλλη χώρα αύριο».

Σημείωσε ότι τα αληθινά αίτια για τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών είναι μεταξύ άλλων «η διανομή σφαιρών επιρροής», ο «έλεγχος των ενεργειακών πηγών, αγορών και οδών», η «οικονομική, πολιτική, στρατιωτική ηγεμονία στον κόσμο», ο «έλεγχος και η κηδεμονία στα λαϊκά κινήματα όλων των ηπείρων».

Για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση

Ταυτόχρονα, ο Γιώργος Μαυρίκος ανέδειξε πόσο επιτακτικό είναι όλοι οι εργαζόμενοι του κόσμου να οργανώσουν την αντίσταση και την πάλη τους: «Ο ρόλος του παγκόσμιου συνδικαλιστικού κινήματος απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις είναι να ενώνει όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από φύλο, από χρώμα, θρήσκευμα. Να ενώνει και να οργανώνει τους αγώνες των εργαζομένων. Να αντιστέκεται στις επιλογές του κεφαλαίου».

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στον προσανατολισμό της δράσης της ΠΣΟ, αναδεικνύοντας τις σοβαρές προσπάθειες που γίνονται ώστε η Ομοσπονδία να «γυρίσει σελίδα», να δυναμώσει ακόμα περισσότερο, δυναμώνοντας έτσι τους αγώνες των εργαζομένων: «Επιδιώκουμε έναν κόσμο δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, έναν κόσμο χωρίς πολέμους, χωρίς ανεργία και φτώχεια για τα λαϊκά στρώματα. Αυτή είναι η σκέψη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ