Κυριακή 11 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Πυροβολούν το παρελθόν για να χτυπήσουν το μέλλον

Εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης με τον Χ. Μόντροου
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης με τον Χ. Μόντροου
Στα τέλη του Μάη πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας, η εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας του ΚΚΕ, ενάντια στις προσπάθειες αναθεώρησης της Ιστορίας και δικαίωσης του φασισμού και ναζισμού στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής.

Κύριος εισηγητής ήταν ο Θ. Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ κι ευρωβουλευτής, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν και πήραν το λόγο εκπρόσωποι του ΣΚ Λετονίας, του ΣΚ Λιθουανίας, του ΚΚ Εσθονίας, των Ενώσεων των αντιφασιστών βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τη Λετονία και την Λιθουανία, καθώς και εκπρόσωποι των ΚΚ Πορτογαλίας και Βοημίας-Μοραβίας(Τσεχίας) όπως επίσης ο Χ. Μόντροου, πρώην πρωθυπουργός της ΓΛΔ. Χαιρετιστήρια μηνύματα στην εκδήλωση έστειλαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) και το Κέντρο για τα δικαιώματα του ανθρώπου στην Εσθονία. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε σύσσωμη η 5μελής Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΚ Λετονίας, εκ μέρους της οποίας μίλησε ο Α. Γκόλουμποφ, Α΄ Αντιπρόεδρος του ΣΚΛ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Εμπρακτη η αλληλεγγύη του ΚΚΕ

Τι είναι αυτό που οδήγησε το ΚΚΕ να προχωρήσει σε αυτήν την πρωτοβουλία; Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Α. Ρούμπιξ, Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την πρωτοβουλία του να οργανώσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση και υπογράμμισε το γεγονός ότι αυτή διεξάγεται σε μια χώρα όπου είναι έκδηλα τα φαινόμενα της αναθεώρησης των αποτελεσμάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της εφαρμογής αντικομμουνιστικών μέτρων.

Αποψη από το νεκροταφείο των αντιφασιστών στη Λετονία, που αφήνεται να ρημάξει αφού οι σημερινοί «δημοκράτες» δε δίνουν τίποτε για τη συντήρησή του
Αποψη από το νεκροταφείο των αντιφασιστών στη Λετονία, που αφήνεται να ρημάξει αφού οι σημερινοί «δημοκράτες» δε δίνουν τίποτε για τη συντήρησή του
Στη σημερινή Λετονία ισχύει η απαγόρευση του ΚΚ Λετονίας. Απαγορεύεται η συμμετοχή στις εκλογές σε όσους παρέμειναν πιστοί στο ΚΚΛ και σε άλλες φιλο-σοβιετικές οργανώσεις, που απαγορεύτηκαν τον Αύγουστο του 1991 (χωρίς απόφαση δικαστηρίου). Το 20% του πληθυσμού δεν έχει πολιτικά δικαιώματα αφού δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι ίδιοι ή οι γονείς τους έμεναν στη Λετονία και πριν το 1940, όταν η Λετονία εντάχθηκε στην ΕΣΣΔ, χρονιά που οι σημερινοί κρατούντες τη θεωρούν έναρξη της «σοβιετικής κατοχής».

Αυτή η «κακοποίηση» της ιστορικής εξέλιξης, τους έχει οδηγήσει στο να δικαιώνουν πλήρως όσους συμμετείχαν στις λετονικές λεγεώνες των «Ες-Ες» στο πλευρό των χιτλερικών, που τους παρουσιάζουν στη σημερινή λετονική νεολαία ως «πατριώτες» που πάλευαν ενάντια στην «κατοχή των μπολσεβίκων». Μάλιστα στήνουν για τους άντρες των «Ες-Ες» ακόμη και μνημεία! Για τις σημερινές αρχές της Λετονίας, η απελευθέρωση της χώρας από τον Κόκκινο Στρατό το 1944-1945 δεν ήταν τίποτα άλλο από συνέχιση της «σοβιετικής κατοχής» και μάλιστα θεωρούν ήρωες τους άντρες των λετονικών «Ες-Ες» που κατάφεραν να γλιτώσουν και προχωρούσαν σε δολοφονικές ενέργειες και δολιοφθορές ακόμη και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '50.

Ετσι δίνουν συντάξεις στους ναζί και αντίθετα αρνούνται να δώσουν συντάξεις σε όσους πολέμησαν μέσα από τις γραμμές του σοβιετικού στρατού ενάντια στο φασισμό. «Μα αυτοί πολέμησαν με το μέρος της λάθος πλευράς», δήλωσαν πρόσφατα οι κυβερνητικοί βουλευτές απορρίπτοντας το αίτημα των βουλευτών του ΣΚΛ να δοθεί σύνταξη και στους αντιφασίστες βετεράνους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι σημερινές «δημοκρατικές» αρχές της Λετονίας, επέβαλλαν απαγόρευση των συμβόλων του κομμουνιστικού κινήματος και της ΕΣΣΔ, με αποτέλεσμα, οι βετεράνοι του αντιφασιστικού πολέμου να μην μπορούν να φορέσουν δημόσια ούτε τα παράσημά τους, αφού όχι μόνο θα τους επιβληθεί πρόστιμο, αλλά μπορεί η αστυνομία ακόμη και να τα κατάσχει.

Οι σημερινές λετονικές αρχές έχουν εξαπολύσει μια ευρύτατη ιδεολογικο-πολιτική επίθεση με στόχο τις συνειδήσεις της νέας γενιάς, που συμπληρώνεται με ένα ολόκληρο πλέγμα αντιδημοκρατικών μέτρων, ακόμη και ποινικών διώξεων σε βάρος βετεράνων του αντιφασιστικού πολέμου, με την κατηγορία των «εγκληματιών πολέμου», γιατί εξολόθρευσαν συνεργάτες των ναζί. Κοντά σ’ αυτά στο κέντρο της Ρίγας δεσπόζει σήμερα το «Μουσείο της Κατοχής 1940-1991». Με την επίσκεψή του σ’ αυτό ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην εκδήλωση του ΚΚΕ στη Ρίγα, ο Μίλαν Κράιτσκα, Πρόεδρος της διωκόμενης ΚΕΝ Τσεχίας, που εκπροσώπησε το ΚΚ Βοημίας-Μοραβίας στην εκδήλωση. Οπως είπε χαρακτηριστικά, ανάμεσα στα άλλα «εκθέματα» που είδε στο «μουσείο» αυτό ήταν κι ένας χάρτης, που έδειχνε τις χώρες της Ευρώπης που απελευθερώθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό, μόνο που ο υπότιτλος έλεγε πως ήταν οι χώρες όπου επεκτάθηκε η «σοβιετική κατοχή» το 1944-45. Οταν ο νεολαίος Τσέχος κομμουνιστής διαμαρτυρήθηκε, λέγοντας πως ακόμη και οι δεξιοί στην Τσεχία αναγνωρίζουν πως η χώρα απελευθερώθηκε από το σοβιετικό στρατό, η απάντηση που πήρε από τον υπεύθυνο του «μουσείου» ήταν η εξής: «Αυτή μπορεί να είναι άποψη των Τσέχων για την Τσεχία κι όχι η άποψη των Λετονών για την Τσεχία!».

Από τα παραπάνω γίνεται κάτι παραπάνω από φανερό γιατί το ΚΚΕ επέλεξε να πραγματοποιήσει την εκδήλωση στη Ρίγα, κι όχι σε κάποιο άλλο σημείο της Ευρώπης. Ηταν μια πράξη αλληλεγγύης με τους κομμουνιστές, τους προοδευτικούς ανθρώπους στη Λετονία και στις άλλες χώρες της περιοχής (Εσθονία, Λιθουανία), που υπάρχει ανάλογη κατάσταση. Ηταν συνέχεια ανάλογων επισκέψεων που στο παρελθόν έκαναν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στην περιοχή, αλλά και της Συνάντησης κομμουνιστικών κι εργατικών ενάντια στις αντικομμουνιστικές διώξεις, που έγινε στην Αθήνα τον Ιούλη του 2003.

Πολύ περισσότερο που αυτή τη φορά η εκδήλωση στη Ρίγα πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Λετονίας, σχετικά με το ζήτημα της νομιμοποίησης του ΚΚ Λετονίας. Στη Ρίγα διατυπώθηκε για άλλη μια φορά το ξεκάθαρο αίτημα να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις κατά των κομμουνιστών!

Ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί να «σβήσει» τα ίχνη των εγκλημάτων του

Οπως ανέφερε στην ομιλία του ο Θ. Παφίλης «αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ξεκίνησε μια προσπάθεια πρωτοφανούς ιστορικής διαστρέβλωσης. Ο "δολοφόνος", ο ιμπεριαλισμός, προσπαθούσε να σβήσει τα "ίχνη" του εγκλήματός του, του πολέμου ή να τα δικαιολογήσει. Από χώρα σε χώρα αυτή η προσπάθεια πήρε διαφορετικές διαστάσεις και πλευρές. Π.χ. στη χώρα μου μέχρι και σήμερα τα σχολικά βιβλία σιωπούν για το αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός, ότι το ΚΚΕ ήταν αυτό το πολιτικό κόμμα που πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, που με μαζικούς αντιφασιστικούς αγώνες στις πόλεις και ένοπλο στην ύπαιθρο, έγραψε λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας, τις οποίες η νέα γενιά δεν διδάσκεται στα σχολικά έδρανα. Την ίδια ώρα όμως, αυτό που γίνεται σήμερα, πρώτα απ' όλα στις χώρες της Βαλτικής, που εντάχθηκαν στην ΕΕ, δεν έχει προηγούμενο».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα που δείχνουν ότι ουσιαστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια παίζουν ΗΠΑ και ΕΕ.

«Πρώτον: Στο βιβλίο "Η ιστορία της Λετονίας τον 20ο αιώνα", που κυκλοφόρησε στη Λετονία και διακινείται από την Πρόεδρο της χώρας, ανάμεσα στ' άλλα, το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, που υπήρχε στη Λετονία, στο Σαλασπίλς, όπου βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, χαρακτηρίζεται ως "αναμορφωτικό-εργασιακό στρατόπεδο" και "διευρυμένη αστυνομική φυλακή". Ποιος χρηματοδότησε αυτήν την εκδοτική προσπάθεια; Ανάμεσα στους χρηματοδότες του συγκεκριμένου βιβλίου, όπως το ίδιο μας πληροφορεί, είναι κι οι αρχές των ΗΠΑ.

Δεύτερον: Η ΕΕ, αυτή η ιμπεριαλιστική ένωση, έχει προχωρήσει στην καθιέρωση της 9ης Μάη σε "Μέρα της Ευρώπης". Από τις 365 μέρες που έχει ο χρόνος, η ΕΕ διάλεξε την 9η Μάη. Μήπως για να τιμήσει την ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης; Κάθε άλλο! Οπως δείχνουν και διάφορες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται τα τελευταία χρόνια αυτή τη μέρα, κυρίως σε σχολεία, πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια να σβηστεί η Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, η ιστορική μνήμη της Αντιφασιστικής Νίκης, η μεγαλειώδης πάλη των λαών της Ευρώπης ενάντια στο ναζισμό, όπως και η τεράστια συνεισφορά των λαών, πρώτα απ' όλα του σοβιετικού λαού, για την επίτευξη αυτής της νίκης.

Αυτά τα δύο παραδείγματα δείχνουν πολύ χαρακτηριστικά πως οι κύριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της εποχής μας, οι ΗΠΑ κι η ΕΕ, όχι απλώς ανέχονται αυτήν την προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας στη Βαλτική, αλλά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο με τις αποφάσεις και τη χρηματοδότηση αυτής της επιχείρησης ξαναγραψίματος της ιστορίας. Εκείνο που τους "κινεί", δεν είναι άλλο από το ταξικό συμφέρον, των κυρίαρχων κοινωνικο-οικονομικών συμφερόντων, της αστικής τάξης, στην προσπάθειά της να αποτρέψει τους λαούς και τη νεολαία να βγάλουν συμπεράσματα, πρώτα απ' όλα πολιτικά συμπεράσματα, από την πρόσφατη ιστορία», σημείωσε στην εισαγωγική ομιλία του ο Θ. Παφίλης.

Θέλουν να θωρακίσουν το σύστημά τους!

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ακόμη τα εξής για τους στόχους αυτής της «επιχείρησης»: «Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει μόνο γιατί ο συσχετισμός δύναμης είναι σήμερα δυσμενής σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαών της Ευρώπης. Στην πραγματικότητα πίσω απ' αυτήν την καμπάνια κρύβεται ο φόβος, οι ανησυχίες των κυρίαρχων δυνάμεων για τις κοινωνικές ανατροπές που έρχονται. Ετσι επιδιώκουν να "θωρακίσουν", όσο μπορούν καλύτερα τη "νέα τάξη" τους! Τόσο ιδεολογικο-πολιτικά, μεταξύ άλλων διαστρεβλώνοντας και την ιστορία, όσο και οργανωτικο-πρακτικά! Αλυσοδένουν νέες χώρες και λαούς με τα δεσμά της εξάρτησης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ! Οπου μπορούνε απαγορεύουν τα ΚΚ, ή δημιουργούν σοβαρές πολιτικές διακρίσεις στη δράση τους. Ενισχύουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς με ευρωεντάλματα, με ευρω-νόμους δήθεν "κατά της τρομοκρατίας", με ευρω-αστυνομίες και ευρωστρατούς, που θα μπορούν να καταστείλουν και εσωτερικές εξεγέρσεις, με ευρω-συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και άλλα "εργαλεία" διαφύλαξης του καταπιεστικού συστήματος, δείχνοντας πόσο δίκιο είχαν οι Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν στην προσέγγιση του χαρακτήρα του κράτους.

Ο ιμπεριαλισμός νοιάζεται να σβήσει το παρελθόν, για να προφυλάξει το μέλλον του. Φοβάται το ιστορικό παρελθόν, επειδή φοβάται και σήμερα τη δύναμη της εργατικής τάξης και των λαών. Οι κυβερνήσεις του και τα κόμματά του γνωρίζουν πως υπερασπίζουν και στηρίζουν ένα άδικο σύστημα που κατατρώγεται από τις αντιθέσεις του. Γνωρίζουν πως ο καπιταλισμός είναι ένα ιστορικά ξεπερασμένο σύστημα. Πως δεν γίνεται να εξανθρωπιστεί. Γνωρίζουν πως οι ταξικές αντιθέσεις, οι διαχωριστικές γραμμές, δεν καταργούνται. Και γνωρίζουν ακόμη, πως η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου κατά των λαών θα δυναμώσει.

Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους παίρνουν τα μέτρα τους. Οι εργατικές – λαϊκές νίκες του 20ού αιώνα πρέπει να γίνουν παράδειγμα προς αποφυγήν! Εκεί στοχεύουν: Να μην επαναληφθεί το παρελθόν! Να μην σηκώσουν οι λαοί το κεφάλι!».

Να δυναμώσει ο αγώνας

Κοινές ήταν οι διαπιστώσεις των ομιλητών για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της Βαλτικής, όσο και για την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ώστε να μην περάσει η παγκόσμια προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας, να μην περάσει η ηθική δικαίωση του ναζισμού, είτε η απαράδεκτη εξίσωση φασισμού – κομμουνισμού, που επιχείρησε πρόσφατα και η Κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι ξένες αντιπροσωπείες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το σοβιετικό μνημείο στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Σάλασπιλς, όπου έχασαν τη ζωή τους 100 χιλιάδες άνθρωποι και το οποίο οι κυρίαρχοι κύκλοι της σημερινής Λετονίας προσπαθούν να το παρουσιάσουν όχι ως στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά ως «αναμορφωτήριο». Πραγματικό ρίγος νιώθεις όταν φτάνεις στο σημείο όπου ήταν η παράγκα όπου κρατούνταν τα παιδάκια. Πολλοί επισκέπτες αυτού του μνημείου αφήνουν σήμερα εκεί μικρά παιχνίδια και καραμέλες, σαν ελάχιστο δείγμα σεβασμού και μνήμης για τα παιδάκια που βασανίστηκαν, έγιναν αντικείμενο πειραμάτων ή αφαίμαξης, με αποτέλεσμα 7 χιλιάδες από αυτά να αφήσουν εκεί την τελευταία τους πνοή.

Εδώ και 15 χρόνια οι λετονικές αρχές δεν έχουν δώσει ούτε ένα λατ για τη συντήρηση του μνημείου, επιδιώκοντας ίσως έτσι να το καταστρέψει ο χρόνος και το βαρύ κλίμα του χειμώνα. (Κι αυτό την ώρα που ξόδεψαν σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια για το μνημείο των λετονικών «Ες-Ες»). Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, πρώτα απ’ όλα όσοι βίωσαν κι έμειναν ζωντανοί από τη ναζιστική θηριωδία, επισκέπτονται αυτό το μνημείο στο Σάλασπιλς, ενώ 3 φορές το χρόνο γίνονται εδώ μαζικές αντιφασιστικές εκδηλώσεις.

Το ΚΚΕ σε συνεργασία και με τα άλλα κομμουνιστικά, εργατικά κόμματα κι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα συνεχίσει την προσπάθεια για να μην περάσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών να «σβήσουν» τα «ίχνη» των εγκλημάτων τους.

Θα συνεχίσει ανυποχώρητα να αποκαλύπτει τους πραγματικούς στόχους της προσπάθειας παραχάραξης της Ιστορίας. Να παλεύει ενάντια στις αντικομμουνιστικές κι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, παρέχοντας την αλληλεγγύη του στους αγωνιστές που σήμερα διώκονται, όπως αυτοί στήριξαν το Κόμμα μας σε δυσκολότερες περιόδους.

Ο προσανατολισμός μας αυτός είναι στενά συνδεδεμένος με τον σύγχρονο αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων και ελευθεριών, που σήμερα έχουν μπει στο στόχαστρο των μονοπωλίων. Είναι συνδεδεμένος με τον αγώνα για έναν άλλο κόσμο, που κατά τη γνώμη του ΚΚΕ, όχι μόνον είναι εφικτός, αλλά δεν είναι άλλος από τον σοσιαλισμό!

Οσο κι αν είναι αρνητικοί για τους λαούς οι σημερινοί συσχετισμοί δυνάμεων, δεν ξεχνάμε ένα πολύ βασικό δίδαγμα, από τα πολλά που προσφέρει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος κι ας φαίνεται ότι είναι πανίσχυρος!


Ε. Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φασιστική πρόκληση (2011-03-19 00:00:00.0)
«Αναμορφωτικό ίδρυμα» το στρατόπεδο συγκέντρωσης (2005-02-01 00:00:00.0)
Δεκάδες χιλιάδες απάντησαν στις φασιστικές προκλήσεις (2004-05-11 00:00:00.0)
Ανοιξε η «όρεξη» στους αντικομμουνιστές (2004-03-17 00:00:00.0)
Το λουλούδι της διαμαρτυρίας (2001-11-16 00:00:00.0)
Αποκατάσταση του φασισμού (1998-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ