Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ «ΓΑΜΟΙ»
Κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ πλαγιοκοπούν τους εργαζομένους

Σε «διάλογο» καλεί, με αφορμή τις εξελίξεις στην Εμπορική, ο Γ. Αλογοσκούφης. «Ψύλλους στ' άχυρα»... ψάχνει το ΠΑΣΟΚ

Τη στήριξη και των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα επιδιώκει σε αυτή τη φάση το υπό εκκόλαψη νέο αφεντικό, η γαλλική τράπεζα Κρεντί Αγκρικόλ, με τη σύμφωνη γνώμη και της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, που ταυτίζονται απόλυτα σε ζητήματα στρατηγικής αναδιαρθρώσεων, μοιράσματος των αγορών και επιχειρηματικής διείσδυσης, σκιαμαχούν γύρω από ορισμένα τριτεύοντα ζητήματα, που ανέκυψαν μετά τις πρόσφατες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Για μια ακόμη φορά η πολιτική του δικομματισμού και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών αποδεικνύεται βαθιά αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα. Η κοκορομαχία τους αποσκοπεί να αποκρύψει τα κεντρικά και κύρια ζητήματα. Αναγορεύουν το τριτεύον σε κύριο, επιχειρούν να διχάσουν τους εργαζόμενους ακόμη και μέσα στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, δεν κάνουν ούτε νύξη για τις δρομολογημένες «παράπλευρες απώλειες» των «επιχειρηματικών γάμων», όπως για παράδειγμα το δρομολογημένο κλείσιμο «δραστηριοτήτων» που βάφτισαν «ζημιογόνες», της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων» και άλλων, που οι Γάλλοι τραπεζίτες ετοιμάζονται να ξεφορτωθούν. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης επιχειρεί να τσουβαλιάσει εργαζόμενους και μεγαλοτραπεζίτες καλώντας τους για... διάλογο και ανταλλαγή απόψεων. Οπως είπε, οι «εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης είναι προς όφελος της τράπεζας, των εργαζομένων, της οικονομίας γενικότερα». Χρήσιμη γι' αυτή την τακτική, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η «ανταλλαγή απόψεων και ο διάλογος», ώστε να «βρεθούν λύσεις και να αντιμετωπιστούν και τα όποια προβλήματα και παρεξηγήσεις»!

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας, Β. Παπανδρέου, μίλησε για «περίεργες σατανικές συγκυρίες» και «συμπτώσεις», για να καταλήξει στο διαζευκτικό συμπέρασμα πως η «κυβέρνηση είτε πουλάει πολύ φθηνά την Εμπορική είτε αγοράζει πολύ ακριβά την Finansbank».

Ο πρώην διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας και εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ, Γ. Στουρνάρας - που διατέλεσε και στενός συνεργάτης των Γάλλων τραπεζιτών - εξακολουθεί να στηρίζει απόλυτα τις επιλογές τους. Ισχυρίστηκε πως «ένα κομμάτι του προσωπικού είναι γερασμένο» και πως και επί της δικής του διοίκησης υλοποιήθηκαν προγράμματα «εθελούσιας εξόδου». Ολοι τους δηλαδή βάζουν τη δική τους πινελιά πάνω στον ίδιο αντιλαϊκό καμβά. Οι Γάλλοι τραπεζίτες επιχειρούν να «φέρουν βόλτα» τις αντιδράσεις των εργαζομένων, να πείσουν για τις... φιλεργατικές διαθέσεις τους. Σε συνάντηση που είχαν χτες με τη διοίκηση του Σωματείου ισχυρίστηκαν πως στη Γαλλία εφάρμοσαν προγράμματα «εθελούσιας εξόδου», χωρίς να συναντήσουν αντιδράσεις. Επιχειρούν ακόμη να συγκρίνουν τις νόρμες παραγωγής σε Γαλλία και Ελλάδα δρομολογώντας την εντατικοποίηση της εργασίας. Βασικός στόχος των Γάλλων τραπεζιτών είναι και η μείωση του κόστους. Ξέχασαν όμως να πουν στους εργαζόμενους για τις αμοιβές που παίρνουν τα δικά τους στελέχη στο ΔΣ της Εμπορικής Τράπεζας. Αμοιβές μπροστά στις οποίες ωχριά ακόμα και ο «επίσημος» μισθός του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ