Τετάρτη 21 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αλλοιώνεται ο ρόλος της ΕΡΤ

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις αλλαγές στο χαρακτήρα της κρατικής τηλεόρασης και για τις αναθέσεις εξωτερικών παραγωγών

Ζήτημα για την πορεία και τη φυσιογνωμία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης θέτει το ΚΚΕ με χτεσινή Ερώτηση των βουλευτών του Λιάνας Κανέλλη και Αντώνη Σκυλλάκου προς τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο. Στην Ερώτησή τους ζητούν απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αναθέσεις εξωτερικών παραγωγών, σε ποιες εταιρίες, ποιο είναι το ύψος των συμβάσεων, η μετοχική σύνθεση των εταιριών, καθώς και στο εάν τηρήθηκαν οι νόμοι που αναφέρονται στο εάν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ μετόχων ΜΜΕ και μετόχων σε εταιρίες που αναλαμβάνουν δημόσια έργα.

Η Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ έρχεται μετά από μια σειρά καταγγελιών που έχουν γίνει από τη Διασωματειακή Επιτροπή των φορέων του οπτικοακουστικού χώρου, για αδιαφάνεια στις αναθέσεις και αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ. Η αλλαγή πλεύσης της φυσιογνωμίας της κρατικής τηλεόρασης και κυρίως της ΝΕΤ, έγινε πιο ορατή με εκπομπές του τύπου «Η ζωή είναι παιχνίδι» με την Αννα Δρούζα. Μια εκπομπή που το κάθε επεισόδιο στοίχιζε 14.000 ευρώ. Η «επιχείρηση» για αλλαγή της δημόσιας φυσιογνωμίας της ΕΡΤ γίνεται από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στο όνομα του ανταγωνισμού και της αύξησης της τηλεθέασης. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και το «σόου» της Γιουροβίζιον που για να το «ενισχύσουν» το πλαισίωσαν με εκπομπές για τα... πανηγύρια.

Η κυβέρνηση και οι ιθύνοντες της ΕΡΤ εμπαίζουν τους Ελληνες πολίτες τους οποίους υποχρεώνουν κάθε φορά να πληρώσουν όλο και μεγαλύτερο ανταποδοτικό τέλος, τη στιγμή που με την κυβερνητική στήριξη η διοίκηση της ΕΡΤ «αναδιαμορφώνει» τη ΝΕΤ στα πρότυπα των ιδιωτικών καναλιών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα τηλεριάλιτι που ενέταξε η «δημόσια» τηλεόραση στο πρόγραμμά της. Παράλληλα, εξαφάνισε το παιδικό πρόγραμμα για να «χαρίσει» εκατομμύρια ευρώ σε πακέτα της «Ντίσνεϊ» (9 εκατ. ευρώ το χρόνο).

Στις 10 Μάη 2006 η Διασωματειακή Επιτροπή των φορέων του Οπτικοακουστικού χώρου, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχουν η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών, ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και το ΣΕΗ, είχαν ανοίξει το «φάκελο ΕΡΤ» με το ερώτημα «Δημόσια τηλεόραση ή χορός εκατομμυρίων;». Διαπίστωναν ότι αλλοιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της στο βωμό της τηλεθέασης με «πανάκριβα προγράμματα αμφιβόλου ποιότητας». Είχαν καταγγείλει μεθοδεύσεις αποκλεισμού καταξιωμένων επαγγελματιών και δημιουργών, αδιαφάνεια και αποκλεισμούς στις αναθέσεις παραγωγής προγραμμάτων, αναθέσεις με υπερβολικά ποσά που «έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική χρεοκοπία» της ΕΡΤ. Τόνιζαν ότι το πρόγραμμα των κρατικών καναλιών διαρκώς συρρικνώνεται «κοινωνικά, γίνεται φτωχότερο πνευματικά, μονοσήμαντο αισθητικά και μονοφωνικό επικοινωνιακά».

Το πολιτισμικό «άλλοθι» της διοίκησης της ΕΡΤ είναι η ΕΤ1 που όμως βρίσκεται χαμηλά στους δείκτες της ...AGB. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος, κατέθεσε στοιχεία στη Βουλή με παραγωγές προγραμμάτων της ΕΡΤ, η πλειοψηφία των οποίων είναι εκπομπές της ΕΤ1. Με αυτό τον τρόπο απέφυγε να μιλήσει για την «ταμπακέρα», που αφορά τις αναθέσεις επίμαχων εκπομπών, πολλές από τις οποίες μεταδίδονται από τη ΝΕΤ.


Κ.Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ