Πέμπτη 22 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΠΕΡΑΜΑ
Σήμα κινδύνου για την τοξική λάσπη

Κινητοποίηση των κατοίκων χτες μετά από κάλεσμα της δημοτικής Κίνησης «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη». Νέα συγκέντρωση αύριο, Παρασκευή στις 7 το απόγευμα

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι κάτοικοι του Περάματος
Με κινητοποιήσεις απαντούν οι κάτοικοι του Περάματος
Στα χέρια τους παίρνουν πλέον οι κάτοικοι του Περάματος την υπόθεση του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, για να προστατεύσουν την υγεία τους και το περιβάλλον τόσο της πόλης τους όσο και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου Αττικής. Την αγωνιστική πρωτοβουλία ανέλαβε η δημοτική Κίνηση «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη», η οποία από την περασμένη Κυριακή έχει σημάνει συναγερμό στην πόλη, καθώς 2.800 τόνοι λυματολάσπης έχουν μεταφερθεί από το νησί, μπροστά στα σπίτια των Περαματιωτών.

Χτες το μεσημέρι, μετά από το κάλεσμα της δημοτικής Κίνησης και του επικεφαλής της Γιάννη Πατσιλινάκου, πρώην δημάρχου Περάματος και σημερινού υποψηφίου, κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από την πύλη του καρνάγιου Ατσαλάκη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όπου από την περασμένη Κυριακή το απόγευμα βρίσκεται δεμένο το πλοίο - τοξική βόμβα BUTXTEHUDE, με σημαία Κύπρου, φέροντας στα αμπάρια του τους 2.800 τόνους τοξικών αποβλήτων!

Την Παρασκευή θα γίνει νέα συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Ηρώων του Περάματος και από εκεί θα γίνει πορεία προς το ναυπηγείο.

Ρίχνονται στη θάλασσα;

Η υπόθεση έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι άρχισαν ήδη τοξικά απόβλητα να ρίχνονται στη θάλασσα! Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 700 τόνους λυματολάσπης που παράγονται τη μέρα, αποθηκεύονται πια μόνο οι 300, αφού έχει κορεστεί κάθε σημείο του νησιού και τίθεται το ερώτημα πού πάνε οι υπόλοιποι 400. Ομως και αυτή η ποσότητα λυματολάσπης που αποθηκεύεται στο νησί, η οποία έχει φτάσει τους 250.000 τόνους, είναι θέμα ημερών να αρχίσει να πέφτει στη θάλασσα λόγω της υπερχείλισης!

Ο υποψήφιος δήμαρχος Γ. Πατσιλινάκος
Ο υποψήφιος δήμαρχος Γ. Πατσιλινάκος
Σε ό,τι αφορά το πλοίο BUTXTEHUDE, απέπλευσε την Κυριακή από το νησί και μεθόρμισε στο ναυπηγείο Ατσαλάκη χωρίς καμιά περιβαλλοντική μελέτη, χωρίς κανέναν έλεγχο και στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας για ναυτεργάτες, εργάτες της Ζώνης, για τους κατοίκους του Περάματος και των γύρω περιοχών! Το πλοίο ναυλώθηκε από τον εργολάβο Γκιλάλη, στον οποίο από το ΥΠΕΧΩΔΕ ανατέθηκε η εφαρμογή της ...«λύσης» που προβλέπει τη μεταφορά 60.000 τόνων λυματολάσπης σε εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στη Γερμανία. Το πλοίο, εκτός από μικρό, αποδείχτηκε και ακατάλληλο για τη μεταφορά τέτοιου φορτίου. Τώρα, βρίσκεται στη Ζώνη φορτωμένο με τοξικά απόβλητα για να δουν τι θα το ...κάνουν.

Χτες, έγινε έλεγχος στο πλοίο από τη μεικτή επιτροπή ελέγχου για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη Ζώνη, το ΚΕΠΕΚ και από εκπροσώπους εργαζομένων της Ζώνης. Οπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης «δεν είναι δυνατόν να γίνουν εργασίες σε ένα πλοίο με 3.000 τόνους τοξικών αποβλήτων. Οι εργαζόμενοι θα εκτεθούν σε ανυπολόγιστους κινδύνους».

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ επικίνδυνοι και για τη δημόσια υγεία

Ο Γ. Πατσιλινάκος επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της αντεργατικής τους πολιτικής και για να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα (εργολάβους, εφοπλιστές και άλλους τυχοδιώκτες), μετέτρεψαν αυτό το έργο, από έργο «πνοής» σε πηγή ρύπανσης ανυπολόγιστων διαστάσεων. Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισήμανε, ότι η «λύση» του ΥΠΕΧΩΔΕ θα στοιχίσει 11,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, το εργοστάσιο ξήρανσης του βιολογικού καθαρισμού που θα δώσει λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα θα έπρεπε να είχε τεθεί σε λειτουργία από το 1999. Ομως, όχι μόνο δεν έχει μπει ούτε τούβλο για την κατασκευή του, αλλά, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του συνολικού έργου - δηλαδή και με τη μονάδα ξήρανσης μέσα - ήταν 128 εκατ. ευρώ, σήμερα, έχει φτάσει, χωρίς τη μονάδα, τα 205 εκατ. ευρώ!

Ο Γ. Πατσιλινάκος κάλεσε τους κατοίκους με τον αγώνα τους να επιβάλουν τα αιτήματά τους για άμεση απομάκρυνση της λυματολάσπης από την Ψυττάλεια, τη γρήγορη κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης και με την ψήφο τους να δώσουν την κατάλληλη απάντηση σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τους εκπροσώπους τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως στον δήμαρχο Περάματος Γιάννη Λαγουδάκο και στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Γλύκα, που με την τακτική τους «σιγοντάρουν» αυτήν την κατάσταση, παίζοντας με τη δημόσια υγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ