Τρίτη 27 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Τα περίπου 72 εκατομμύρια καταγραμμένων Μεξικανών αναμένεται να εκλέξουν την ερχόμενη Κυριακή τον νέο Πρόεδρο της χώρας και εκπροσώπους για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι, από τους 5 συνολικά, που εκφράζουν και τις κυρίαρχες μερίδες της άρχουσας τάξης της χώρας αυτής των άνω των 120 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι οι Φελίπε Καλντερόν, του «Κόμματος Εθνικής Δράσης», και ο Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, του «Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης». Ο ένας κεντροδεξιός και ο άλλος κεντροαριστερός, και οι δύο δεσμευμένοι στα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ομπραδόρ, που έχει διατελέσει και δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, έχει μικρό προβάδισμα έναντι του Καλντερόν ενώ οι άλλοι υποψήφιοι είναι ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Ρομπέρτο Μαντράζο, του «Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος», η Πατρίσια Μερκάντο, του «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» και του «Αγροτικού Εναλλακτικού Κόμματος», και ο Ρομπέρτο Κάμπα της «Νέας Συμμαχίας».

Θυμίζουμε ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση δε συμμετέχουν οι λαϊκές αριστερές δυνάμεις, που καταγγέλλουν το αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα (απαιτεί τεράστια οικονομικά ποσά για τη συμμετοχή με εθνική λίστα στην αχανή χώρα και αποκλείει τις λαϊκές δυνάμεις) και ταυτόχρονα την κρατική καταστολή που έχει ενταθεί. Οι δυνάμεις αυτές από τις αρχές του χρόνου έχουν συγκροτήσει τη λεγόμενη Αλλη Καμπάνια, και πραγματοποιούν περιοδείες σε όλη τη χώρα με μαζικές συγκεντρώσεις - συζητήσεις με λαϊκές οργανώσεις και χιλιάδες εργάτες, αγρότες, νέους και ιθαγενείς. Επικεφαλής αυτής της διαφορετικής πολιτικής εκστρατείας έχει τεθεί ο «υποδιοικητής Μάρκος», ή «υποψήφιος Μηδέν», αρχηγός του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας. Στην εκστρατεία αυτή συμμετέχει ενεργά το Κόμμα Κομμουνιστών του Μεξικού και άλλες αριστερές οργανώσεις. Σκοπός της είναι να καταδειχτεί η ανάγκη της συντονισμένης αντικαπιταλιστικής πάλης για να βρουν λύση τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα στις 2 του Ιούλη, η δραστηριότητα αυτή θα συνεχιστεί στην προοπτική να δημιουργηθεί από τα κάτω μια νέα πραγματικότητα μαζικών ταξικών αγώνων για να ανατραπεί ο συγκεκριμένος συσχετισμός δυνάμεων, για άλλη εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ