Τρίτη 4 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Παιχνίδια» εξουσίας

Η FIFA απέβαλε τις ελληνικές ομάδες (συλλόγους και εθνικές) από κάθε διοργάνωση γιατί - σύμφωνα με τις αναφορές της ΕΠΟ - η πολιτεία «δε συμμορφώθηκε προς τας υποδείξεις». Το «παιχνίδι» εξουσίας, ανάμεσα στους ποδοσφαιρικούς οργανισμούς, δηλαδή τα στελέχη τους, και την κυβέρνηση (ενόψει του σχεδίου νόμου, η συζήτηση του οποίου αρχίζει σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων) κορυφώνεται.

Χτες - σύμφωνα με επιστολή του προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ - συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτάκτων Υποθέσεων της FIFA και «ομόφωνα αποφάσισε να αποβάλει την ΕΠΟ από σήμερα (σσ χτες)». Γιατί δεν «αναγνωρίζεται ανεπιφύλακτα ότι για τα ποδοσφαιρικά θέματα μπορεί να αποφασίζει μόνο η ΕΠΟ και τα όργανά της». Και εκτιμάται πως το σχέδιο νόμου «στοιχειοθετεί ένα ακόμα παράδειγμα κατάφωρης παρέμβασης στα ποδοσφαιρικά θέματα».

Η ακρίβεια του όρου «ποδοσφαιρικά», αμφισβητείται έντονα. Γιατί οι διαφωνίες, κυρίως, αφορούν θέματα όπως τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης, κωλύματα παραγόντων, τους αθλητικούς δικαστές κλπ. Ερωτηματικό δημιουργεί και ο χρόνος της απόφασης. Με δεδομένο (όπως αναφέρεται και στην επιστολή) πως είχε δοθεί προθεσμία επίλυσης ως τις 15 Ιούλη. Από κάποιους η απόφαση χαρακτηρίζεται σαν πίεση ή εκβιασμός των βουλευτών. Και στην αιτίαση για επέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, απαντούν, μιλώντας για επιθυμία ασυδοσίας κάποιων (χωρίς πάντως να λένε ότι οι πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «εξέθρεψαν» και συντηρούν τέτοιες καταστάσεις). Υποστηρίζεται επιπλέον πως όλα εξαρτώνται από την ΕΠΟ (αυτή καθορίζει τη στάση της FIFA).

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ορφανός, σχολίασε πως «αυτά που έχουμε υποσχεθεί (σσ στη FIFA), αυτά θα κάνουμε. Η διαδικασία απεμπλοκής από τα προβλήματα είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση της συμφωνηθείσης τροπολογίας». Η οποία θα θέτει την ΕΠΟ, εκτός του προστατευτικού πλαισίου της πολιτείας. Δηλαδή θα εξαιρείται από το νόμο, αλλά και τις επιχορηγήσεις. Από την πλευρά της η ΕΠΟ θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ