Τρίτη 4 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΡΥΣΤΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Τελευταίο μεροκάματο για 35χρονο εργάτη

Καταπλακώθηκε από κλαρκ σε μάντρα οικοδομικών υλικών

Νεκρός στην καθημερινή μάχη για το μεροκάματο έπεσε ο 35χρονος εργάτης απ' την Αλβανία Αμπντούλ Μετάζ του Μούσα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Τετάρτη, 28 Ιούνη, σε μάντρα οικοδομικών υλικών όπου δούλευε, στην Κάρυστο της νότιας Εύβοιας. Ο εργάτης καταπλακώθηκε από ανυψωτικό μηχάνημα (κλαρκ), όταν αυτό ανατράπηκε και τον τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι. Προκλητική είναι η στάση τόσο του εργοδότη, Χρ. Βερούχη (του οποίου η οικογένεια έχει λατομεία πέτρας και ελέγχει το εμπόριο εκρηκτικών στην περιοχή), ο οποίος δηλώνει ότι το «ατύχημα» έγινε όταν «ο εργάτης πήρε το μηχάνημα για να πάει 500 μέτρα παρακάτω να πιει νερό από μια πηγή» (!).

Αποτελεί «κοινό μυστικό» ότι όσοι εργάτες δουλεύουν στις μάντρες απασχολούνται και στα λατομεία του ίδιου εργοδότη, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι εξίσου άθλιες. Οι περισσότεροι είναι αλλοδαποί και ανασφάλιστοι, χωρίς κανένα δικαίωμα. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή με ημερομηνία 11/8/2005, που έστειλε η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας προς την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας, στην οποία επισήμαινε τους πολλαπλούς κινδύνους που απειλούν τη ζωή και την ασφάλεια των εργατών στα λατομεία της Καρύστου, καλώντας σε άμεση διενέργεια ελέγχων και λήψη μέτρων.

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία τόνιζε: «Τα οχήματα και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι τελείως ακατάλληλα - φθαρμένα λάστιχα, ασυντήρητα, χωρίς αριθμούς, χωρίς κανένα πιστοποιητικό καταλληλότητας. Οι οδηγοί χειριστές δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια και εμπειρία, με κίνδυνο να συμβούν ατυχήματα, τόσο στους ίδιους, όσο και στους άλλους εργαζόμενους. Οι εργοδότες χρησιμοποιούν κυρίως ανειδίκευτους εργάτες για να πληρώνουν ακόμη χαμηλότερα μεροκάματα. Σε περίπτωση ατυχήματος, δεν υπάρχει καμία υποδομή για παροχή πρώτων βοηθειών...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ