Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Σκάνδαλο με τον εκσυγχρονισμό των γηπέδων

Σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων με πολυεπίπεδες εμπλοκές και διαπλοκές φαίνεται στο... βάθος του τούνελ που δημιουργεί η επιχείρηση εκσυγχρονισμού των γηπέδων για τις ΠΑΕ στην Α΄ Εθνική. Χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης , παραδέχτηκε δημόσια -εμμέσως πλην σαφώς- ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτήν την υπόθεση. Λαμβανομένου μάλιστα υπόψη πως ήδη βρίσκεται σ' εξέλιξη σχετικός έλεγχος, πολλά μπορεί ν' αποκαλυφθούν. Εκτός αν υπάρξει συγκάλυψη.

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, η ΕΠΑΕ έκανε πολιτική και έφτιαχνε την εικόνα της με χρήματα του κρατικού κορβανά. Οχι με ίδιους πόρους, όπως ως τώρα διακήρυσσε ο πρόεδρος της, Β. Μητρόπουλος. Η πλαστή εικόνα όμως είναι το λιγότερο. Μια «δεύτερη ματιά» αναδεικνύει σημαντικότερα ζητήματα που επισείουν πολιτικές, διοικητικές ίσως και ποινικές ευθύνες.

«Εχουν δοθεί μέσω της ΕΠΟ από το κράτος 1,3 δισ. δραχμές γι' αυτή την περίφημη αναβάθμιση των γηπέδων. Κατά συνέπεια όσα γίνονται αυτήν τη στιγμή εκτελούνται με κρατικά χρήματα που δόθηκαν στην ΕΠΟ και στη συνέχεια τα έδωσε στην ΕΠΑΕ», αναγνώρισε ο υφυπουργός. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι αν έχει η ομοσπονδία τέτοιο δικαίωμα; Επιτρέπει ο νόμος επιχορήγηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από την πολιτεία; Η σχετική απόφαση της ΓΓΑ, ύψους 1 δισ. δραχμών, πάρθηκε «ως συμμετοχή σ' έργα αναβάθμισης των αγωνιστικών χώρων των γηπέδων του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου». Η ΕΠΑΕ και όχι η ΕΠΟ ασχολείται πλέον με τα ερασιτεχνικά γήπεδα; Στο άρθρο 50 παράγραφος 5 του νόμου 2725/99 αναγράφεται: «Δεν επιτρέπεται σε οποιονδήποτε φορέα να διαθέτει την επιχορήγηση της ΓΓΑ χωρίς έγκρισή της για σκοπό διαφορετικό από εκείνο για τον οποίο δόθηκε η επιχορήγηση» και παραθέτει τις συνέπειες... Μήπως τα παραπάνω εμπίπτουν σ' αυτή τη διάταξη;

Το θέμα όμως δεν εξαντλείται εδώ. Η Πανελλήνια Ενωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΑ) και η Πανελλήνια Ενωση Γεωπόνων Εργοληπτών Εργων Πρασίνου (ΠΕΓΕΕΠ) έχουν εκφράσει σοβαρές καταγγελίες. Σε σχετικό έγγραφο της ΠΕΣΕΔΑ (προς την ΕΠΑΕ και τη ΓΓΑ), μ' αριθμό πρωτοκόλλου 2266, για την ανάθεση κατασκευής χλοοτάπητα και του αρδευτικού συστήματος 14 γηπέδων της χώρας στην εταιρία «SPORTS TURF» που εκπροσωπεί τη γαλλική «SPORTS INTERNASIONAL» αναφέρεται: «... θα πρέπει στη διαδικασία της επιλογής αναδόχου να διασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή και ελληνικών εργοληπτικών επιχειρήσεων... Ως εκ τούτου παρακαλούμε να μην προχωρήσει η εγκατάσταση αναδόχου εργολήπτη και να προβείτε στην επαναδημοπράτηση του έργου...». Μιλώντας στο «Ρ» ο Σωτήρης Παπακωνσταντίνου, μέλος της ΠΕΓΕΕΠ, κατήγγειλε πως το ΔΣ της λίγκας δεν προχώρησε σε διαγωνισμό αλλά σ' απ' ευθείας ανάθεση.

Από την πλευρά της η ΕΠΑΕ, μ' ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αργά, αμφισβητεί την αλήθεια και ορθότητα των στοιχείων που επικαλέστηκε ο υφυπουργός, αφήνοντας αιχμές για τις προθέσεις και τις γνώσεις του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ