Παρασκευή 7 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Εξωση» σε τέσσερα σχολεία

Σε κινητοποίηση, για να την αποτρέψουν, προχωρούν σήμερα γονείς κι εκπαιδευτικοί

Με έξωση από το σχολείο τους απειλούνται 400 μαθητές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία παιδιά μεταναστών και εργαζόμενοι νέοι, λόγω της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που μεταφράζεται σε κωλυσιεργία και απαράδεκτη αδιαφορία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), της Νομαρχίας Αθηνών, αλλά και του υπουργείου Παιδείας, που δεν παύει να έχει την κύρια ευθύνη για τα σχολεία. Τα σχολεία που απειλούνται να μείνουν άστεγα είναι: Το, πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση, 1ο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθηνών (στο οποίο υλοποιείται πρόγραμμα γλωσσικής υποστήριξης για τα παιδιά μεταναστών), το 2ο Λύκειο Αθηνών, καθώς και τα 6ο Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο. Τα τέσσερα σχολεία στεγάζονται σε κτίριο της «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας» (η εταιρία που διοικεί τα ιδιωτικά Αρσάκεια και Τοσίτσεια σχολεία, με πρόεδρο τον Γ. Μπαμπινιώτη), στην πλατεία Βάθης (οδός Μάγερ και Σουρμελή). Σήμερα, όμως, αναμένεται η εκτέλεση της δικαστικής απόφασης για έξωσή τους, που - όπως καταγγέλλουν γονείς και εκπαιδευτικοί - επιδίωκε και πέτυχε η «Φιλεκπαιδευτική Εταιρία».

Αν και ο επίσημος προγραμματισμός του ΟΣΚ προβλέπει, εδώ και χρόνια, την ανέγερση νέων κτιρίων για τα παραπάνω σχολεία (σε οικόπεδα επί των οδών Χέυδεν, Αχαρνών και Ηπείρου), ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. Η Νομαρχία Αθηνών επέδειξε επίσης αδιαφορία, καθώς στα πέντε χρόνια συζήτησης των αγωγών εξώσεως της «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας», απουσίαζε... Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί ζητούν άμεση ανέγερση νέων διδακτηρίων και να παραταθεί η διαμονή των σχολείων (τουλάχιστον για ένα χρόνο) στο υπάρχον κτίριο, μέχρι την επαρκή μετεγκατάστασή τους στα νέα κτίρια.

Να σημειωθεί ότι το 1ο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο σχεδιάζεται να στοιβαχτεί τη νέα σχολική χρονιά σε σχολικό συγκρότημα επί των οδών Μιχαήλ Βόδα και Μακεδονίας 4. «Κρίνουμε το κτίριο όχι μόνο ακατάλληλο, αλλά και επικίνδυνο για σχολική χρήση», εφόσον υπερφορτωθεί με επιπλέον μαθητές, επισημαίνει η Εκθεση Καταλληλότητας Κτιρίου (29/6/06, Αριθμ. Πρωτ. 2826), που υπογράφει ο Ν. Κτενάς, προϊστάμενος του 6ου Γραφείου Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας και οι διευθυντές των άμεσα εμπλεκόμενων σχολείων. Αντιρρήσεις για τη μεταστέγαση εκφράζουν και οι σύλλογοι γονέων, καθηγητών και η διευθύντρια του 42ου Γυμνασίου Αθήνας (το οποίο γειτνιάζει με το παραπάνω κτίριο).

Για τα δυο εσπερινά σχολεία, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεσμεύτηκε να συστεγαστούν με το 4ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών, στο Σταθμό Λαρίσης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες και πάλι ο χώρος δεν επαρκεί. Ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη του 2ου Λυκείου, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόταση!

  • Σήμερα, στις 8 το πρωί, η Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, ο Σύλλογος Γονέων 2ου Λυκείου Αθηνών, η Ενωση Γονέων του 1ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στην είσοδο των σχολείων, προκειμένου να μην υλοποιηθεί η έξωση των σχολείων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ