Πέμπτη 20 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Ορυμαγδός προγραμμάτων για την εξαπάτηση των ανέργων

Στην πεπατημένη των «stage» και των λεγόμενων ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση κινήθηκαν οι χτεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης και του ΟΑΕΔ

Προγράμματα «απασχόλησης» που όχι μόνο δεν καταπολεμούν την ανεργία όπως επιμένει να ισχυρίζεται η κυβέρνηση αλλά, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, στηρίζουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, παρουσίασαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και η διοίκηση του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για προγράμματα μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν επί της ουσίας τσάμπα εργατικό δυναμικό, αφού εισπράττουν επιδοτήσεις, για να προσλάβουν άνεργους που οι ίδιοι οι νόμοι της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού» έχουν πετάξει στο δρόμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 16.000 ανέργους που - σύμφωνα με την ορολογία του υπουργείου - «ωφελούνται» απ' τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ, οι 12.300 θα απασχοληθούν μέσω προγραμμάτων stage, δηλαδή χωρίς ασφαλιστική κάλυψη (δικαιούνται μόνο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης)!

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να σπέρνει την αυταπάτη ότι η ανάπτυξη της «επιχειρηματικότητας» θα δώσει λύσεις στους άνεργους, εξαγγέλλοντας επιχορηγήσεις για τη δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απ' αυτές που καθημερινά συνθλίβει κατά εκατοντάδες ο άκρατος ανταγωνισμός των μονοπωλίων. Ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα στοχεύουν στην «προσαρμοστικότητα των ανέργων», στην «κοινωνική ενσωμάτωση».

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

  • Επιχορήγηση επιχειρήσεων για 700, 500, 350 και 350 «νέες θέσεις εργασίας» (ΝΘΕ) αντίστοιχα στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Εβρου και Κοζάνης. Το χρονικό διάστημα για το οποίο η εργοδοσία δεσμεύεται να μην απολύσει τους εργαζόμενους δεν ξεπερνά, στην καλύτερη περίπτωση, τους 30 μήνες.
  • Για τους ίδιους νομούς, επιχορήγηση (συνολικού ύψους 12.000 ευρώ) 300, 200, 150 και 150 αντίστοιχα «νέων ελεύθερων επαγγελματιών» (ΝΕΕ) ηλικίας 18 - 64 ετών. Ταυτόχρονα, προβλέπονται επιχορηγήσεις 1.000 ακόμα ΝΕΕ από Αττική και Θεσσαλονίκη που θα λειτουργήσουν επιχειρηματικές μονάδες σε άλλους νομούς, και 1.000 ΝΕΕ για μέλη οικογενειών με τουλάχιστον τρία παιδιά.
  • Τέλος, ανακοινώθηκαν δύο προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» (stage) για 12.300 άνεργους, με διάρκεια από 12 μέχρι 18 μήνες.

Απ' τη μεριά του, ο υφυπουργός Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτος επέμεινε να κάνει λόγο για διαρκή πτώση της ανεργίας, παρά το ότι οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης γενικεύονται ραγδαία, πράγμα που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι βρίσκονται διαρκώς με το ένα πόδι στην ανεργία...

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ

Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Απασχόλησης είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ. Μαζί με τα στελέχη της πλειοψηφίας, αναλώθηκαν σε «λιβάνισμα» του «κοινωνικού διαλόγου». Ανάμεσα στα δύο μέρη υπήρξε πλήρης συμφωνία σε κεντρικά θέματα, όπως είναι η εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029/02, αλλά και η ίδρυση του λεγόμενου Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέτρο το οποίο αποσκοπεί στη συγκάλυψη της ανεργίας, αλλά και στο να ρίξει στάχτη στα μάτια των ανέργων με ψίχουλα. Νωρίτερα το πρωί, η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ