Κυριακή 30 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισκογραφικές περιηγήσεις

Ενα «Ακουσμάτων απόσταγμα» καταθέτει ο Αλέξανδρος Κόφφας. Ενα δίσκο από καρδιάς, με εννέα όμορφα τραγούδια - σε διαφορετικό μουσικό ύφος το καθένα - που μιλούν για μικρές και μεγάλες αλήθειες, για τον έρωτα, την ελπίδα, τη ζωή... Η μουσική του Αλ. Κόφφα, πότε πιο κοντά στο λαϊκό ηχόχρωμα και πότε σ' αυτό της μπαλάντας, δίνει πνοή στους στίχους των Δέσποινας Παπαδοπούλου, Γιώργου Βαΐου και Νίκου Δήμου. Εξάλλου, όπως ο ίδιος ο δημιουργός αναφέρει, οι στίχοι ήταν αυτοί «που τον έκαναν να νιώσει την ανάγκη για να κινήσει το "ταξίδι" του στ' ανεξερεύνητα μονοπάτια της έκφρασης». Με «όχημα» τις πραγματικά αξιόλογες μουσικές του, αναζητά προορισμό κάθε ευαίσθητη ψυχή. Ανθρώπους που αναζητούν αλήθειες: «.. Κάθε μέρα πουλούν κι αγοράζουν/ υποσχέσεις κι ελπίδες μοιράζουν/ κάθε μέρα τα όνειρα σβήνουν/ στα ψευτόλογα που όλοι μας δίνουν/ Αχ Ελλάδα μάνα του κόσμου/ το κουράγιο που έχασα δώσ' μου/ να γυρεύω ακόμα αλήθειες/ που 'χουν γίνει των λίγων συνήθειες». Αλλά κι εκείνους που δε βολεύονται, αγωνιούν, αντιδρούν: «Θέλω ν' αλλάξω δεν αντέχω/ νιώθω σαν κούκλα που σιωπά/ σα μαριονέτα που κινείται/ μόν' όταν κάποιος την κρατά/ θέλω ν' αλλάξω, νιώθω σαν κούκλα που σιωπά/ Θα γίνω αυτό που ονειρευόμουν/ θα κάνω αυτό που θέλω εγώ/ δε θα 'χω αφέντες να ορίζουν/ για μένα το καλό ή το κακό». Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Μάκης Καρτσιούκας, Γιάννης Πέτρου, Λιάνα Μήνια, Βαγγέλης Μπαρμπαρούσης, Γιάννης Πέτρου, Θάλεια Σακαλιά και Αποστόλης Γούναρης. Η ενορχήστρωση είναι του Ανδρέα Τσέγα.


*

«Βύσσινο και νεράντζι» και μια αγκαλιά τραγούδια με νοσταλγική διάθεση, «κερνά» η Χάρις Αλεξίου μέσα από τον τελευταίο της δίσκο, που ηχογραφήθηκε με την παραδοσιακή μέθοδο του πολυκάναλου, παρόντων όλων των μουσικών (ΕΜΙ). Από το μακεδονίτικο «Ηρθα ξανά» μέχρι την μπαλάντα «Ισως» και το ρυθμικό «Αν ήξερες». Και από τον αναστεναγμό «Με ξέχασε η αγάπη μου», στα «Σταφυλάκια» που μυρίζουν Αιγαίο. Τα τραγούδια έγραψαν οι Θοδωρής Παπαδόπουλος, Σμαρώ Παπαδοπούλου και Μάκης Σεβίλογλου. Παραδοσιακά όργανα όπως το ούτι, η φλογέρα, το νταούλι, η μακεδονίτικη τρομπέτα, το ηπειρώτικο ντέφι, το βιολί, τα λαούτα, η λύρα, η τουρκική νταρμπούκα «συνομιλούν» με τους σύγχρονους ήχους της κιθάρας και του μπάσου. Η ενορχήστρωση είναι του Θωμά Κωνσταντίνου των «Τακίμ».

*

Εμπνευσμένα από παραδοσιακά μοτίβα και ρυθμούς αλλά και από σύγχρονα ακούσματα είναι τα κομμάτια (δέκα τραγούδια και ένα ορχηστρικό) που απαρτίζουν το δίσκο «Ερημα Χωριά» του Αλβανού συνθέτη και σολίστα στο ακορντεόν Dasho Kurti, με βασικό ερμηνευτή αλλά και παραγωγό τον Γιώργο Νταλάρα. Γεννημένος στην Αλβανία, ο συνθέτης είναι μουσικός με κλασική μουσική παιδεία. Γράφει μουσική με δυτικό τρόπο έχοντας πάντα στο αίμα του την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας του. Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν οι Ηλίας Κατσούλης, Αγαθή Δημητρούκα, Σμαρώ Παπαδοπούλου και Λιζέτα Καλημέρη. Ερμηνεύουν επίσης οι: Ελένη Βιτάλη, Μπάμπης Στόκας, Artiola Toska, Fatos Selman και Valpona Mema. Τα τραγούδια και αυτού του δίσκου είναι γραμμένα ζωντανά στο στούντιο («Universal»).

*

«Μόνη περπατώ» τιτλοφορείται ο τελευταίος δίσκος της Νάνας Μούσχουρη, που κυκλοφορεί παράλληλα με την αποχαιρετιστήρια περιοδεία της. Περιλαμβάνει παραδοσιακά του κόσμου και αγαπημένα της μελωδικά τραγούδια των Σαρλ Αζναβούρ, Ζαν Πιέρ Φερλάν κ.ά, καθώς και δημιουργίες νέων Ελλήνων (Στ. Κορκολής, Ν. Αντύπας, Γ. Θεοφάνους).

*

Δεκαπέντε τραγούδια και ορχηστρικά κομμάτια, γραμμένα από αξιόλογους δημιουργούς, δοσμένα με το χαρακτηριστικό θαυμάσιο ηχόχρωμα της Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, συνθέτουν το υλικό του τελευταίου δίσκου της ορχήστρας, με τίτλο «Δάκρυ στο γυαλί» (ΕΜΙ). Η ορχήστρα, η οποία αναβιώνει το είδος των πολυπληθών μουσικών συνόλων που άνθισαν στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, καταθέτει ένα εξαιρετικό άλμπουμ (σε παραγωγή του Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος συμμετέχει και ερμηνευτικά). Τα τραγούδια ερμηνεύουν επίσης οι Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Χαρούλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Αρετή Κετιμέ, Ανδριάνα Μπάμπαλη. Τη μουσική υπογράφουν οι Αντ. και Μιχ. Φραγκιαδάκης, Ανδρ. Κατσιγιάννης, Μ. Κουμπιός, Απ. Βαλαρούτσος, Π. Θαλασσινός, Πλ. Ρεμπούτσικας, Χρ. Τσιαμούλης, Ζ. Τηγανούρια, Ν. Δρακιά και Ισ. Παπαδάμου. Οι στίχοι είναι των Ηλία Κατσούλη, Νίκου Σταθόπουλου, Πόλυς Κυριάκου, Ελένης Περινού και Σταμάτη Μεσημέρη.


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ