Κυριακή 20 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικά χρώματα του Αυγούστου

Εργο του Χρ. Καρά
Εργο του Χρ. Καρά
Μπορεί το καλοκαίρι, ημερολογιακά, να φτάνει στο τέλος του, όμως, η εκθεσιακή δραστηριότητα «εκτός των τειχών» συνεχίζει να προσφέρει πολλές σημαντικές διοργανώνεις.

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του μεγάλου Ελληνα εικαστικού καλλιτέχνη, Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα και μια αντιπροσωπευτική έκθεση του συνόλου του έργου του, φιλοξενεί (έως 28/8) η Πινακοθήκη Κυκλάδων στο παλιό πέτρινο τελωνείο της Ερμούπολης Σύρου. Με γενικό τίτλο «Γκίκας: Μοντερνισμός και παράδοση» ο Δήμος Ερμούπολης με το συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Γκίκα, παρουσιάζει 77 έργα του μεγάλου μας δημιουργού. Πρόκειται για δημιουργίες που χρονολογούνται από το 1931 ως το 1993, ο κύριος όγκος των οποίων προέρχεται από το Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε επιμέλεια Μπίας Παπαδοπούλου, περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, δύο ταπισερί και ένα χαλί, μία μελέτη σκηνικού για τα μπαλέτα Ματέι (1952), καθώς και 35 περίπου σχέδια, μεταξύ των οποίων ορισμένα από αυτά που φιλοτέχνησε για την Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη (1938 - 1958).

Επίσης, εκτίθεται μια σειρά αδημοσίευτων, μέχρι σήμερα, σχεδίων από αντίγραφα έργων του παρελθόντος την οποία συμπεριέλαβε ο Γκίκας στον φάκελο της υποψηφιότητάς του για την έδρα Σχεδίου στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο το 1941. Τα σχέδια αυτά αναδεικνύουν το εύρος των αναζητήσεών του, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι ο προσδιορισμός της ελληνικής ταυτότητας στη ζωγραφική του Γκίκα προκύπτει από την εμβάθυνση στα μορφολογικά χαρακτηριστικά της τέχνης πολλών λαών. Τέλος, εκτίθενται πολλά ακόμα άγνωστα έργα, μεταξύ των οποίων ορισμένα που φιλοτέχνησε ο δημιουργός λίγο πριν πεθάνει. Την επιμέλεια της διοργάνωσης έχει ο Κώστας Ιωαννίδης (εικαστικός σύμβουλος του δήμου για τα Ερμουπόλεια), σε συνέχεια των εκθέσεων που έχει οργανώνει τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Εκθέσεις, οι οποίες έφεραν εικαστική άνθηση στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αλλά και τη μεταφορά της εικαστικής δραστηριότητας μακριά από το «κλεινόν άστυ».

  • Μετά την έκθεση «Ζωγράφοι της Κέας», παρουσίαση με την οποία εγκαινιάστηκε στο Βουρκάρι της Τζιάς, η αίθουσα «Μαρίνα Κέας», σειρά έχει ομαδική εικαστική παρουσίαση. Εως τέλη Αυγούστου εκτίθενται δημιουργίες των: Αλέξη Βερούκα, Στέφανου Δασκαλάκη, Ειρήνης Ηλιοπούλου, Αφροδίτης Λίτη, Χριστίνας Μόραλη, Κώστα Παπανικολάου, Αννας-Μαρίας Τσακάλη, Μαρίας Φιλοπούλου, Γιώργου Χαδούλη και Μανώλη Χάρου. Επιμέλεια: Ιρις Κρητικού. Στον ίδιο χώρο (26/8 - 17/9) θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Γιαννούλης Χαλεπάς». Θα εκτεθούν σχέδια και γλυπτά, από τη συλλογή του εγγονού του γλύπτη, Νίκου Γιαννακόπουλου, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, σε επιμέλεια Αθηνάς Σχινά.
  • Εργα του Σαράντη Καραβούζη φιλοξενούνται στην έκθεση «Μεταμορφώσεις του τοπίου», που πραγματοποιείται (έως 25/8) στο Εμπειρίκειο Γυμνάσιο στη Χώρα της Ανδρου. Η έκθεση, που οργανώνεται σε συνεργασία με το χώρο τέχνης «William James», μυεί τον επισκέπτη στη μεταφυσική ζωγραφική του δημιουργού.
  • Εβδομήντα έξι έργα ζωγραφικής από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, φιλοτεχνημένα από γνωστούς Ελληνες καλλιτέχνες περιλαμβάνει η έκθεση «Νεοελληνική Ζωγραφική από την Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ στο Μέτσοβο», που φιλοξενείται έως 31 Αυγούστου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Οπως σημειώνει η Ολγα Μεντζαφού-Πολύζου, στον καλαίσθητο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση, παρουσιάζεται «μια επιλογή από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του Μουσείου, που σηματοδοτούν τους κυριότερους σταθμούς της πορείας της νεοελληνικής τέχνης έως τα τελευταία χρόνια: από την Επτανησιακή Σχολή και τη Σχολή του Μονάχου ως τα πρώτα ιμπρεσιονιστικά μηνύματα και την υπαιθριστική ζωγραφική, από τη στροφή προς το Παρίσι με τους πρωτοπόρους του ελληνικού μοντερνισμού της "Ομάδας Τέχνη" και τον προβληματισμό του μεσοπολέμου για τη σχέση μοντερνισμού και παράδοσης ως τους νεότερους καλλιτέχνες, που κληρονόμησαν τα διδάγματα αυτού του προβληματισμού μετά τον πόλεμο. Η περιήγηση στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης ολοκληρώνεται με τους εκπροσώπους της πρωτοπορίας, τα αφαιρετικά ρεύματα αλλά και τις διάφορες μεταμορφώσεις της εικόνας έως σήμερα».
  • Εως 28/8 στην Ελευσίνα (Πολιτιστικό Κέντρο «Λ. Κανελλόπουλος»), φιλοξενείται η έκθεση «Ιχνηλατώντας την εικόνα». Διοργανώνεται από το Δήμο Ελευσίνας, σε συνεργασία με τον συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη, από τη συλλογή του οποίου προέρχεται ο κύριος όγκος των εκθεμάτων. Παρουσιάζονται δημιουργίες 16 καλλιτεχνών: Γ. Γαΐτη, Σ. Καραβούζη, Μ. Μακρουλάκη, Θ. Μανωλίδη, Μ. Παντελιά, Δημήτρη Περδικίδη, Μ. Πράσινου, Π. Σάμιου, Σ. Σόρογκα, Β. Σπεράντζα, Θ. Τσίγκου, Μ. Χάρου, Τζ. Χριστοφόρου κ.ά. Επιμέλεια έκθεσης: Μπία Παπαδοπούλου.
  • «Μυθολογίες του εφήμερου» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Δημήτρη Μυταρά και του Χρίστου Καρά, που παρουσιάζεται (έως τέλη Σεπτέμβρη) στο Ιδρυμα Π. και Μ. Κυδωνιέως στην Ανδρο, στο πλαίσιο του εικαστικού θεσμού «Πλόες ΧΙΙ». Οι συγκεκριμένοι ζωγράφοι ανήκουν στην ίδια γενιά, παρ' ότι έχουν εκφραστεί μέσα από τα προσωπικά τους ιδιώματα με διαφορετικούς ο καθένας, τρόπους. Το εφήμερο και οι μεταβολές του έχουν διαδραματίσει στα έργα τους καθοριστικό ρόλο, συνδεόμενα με μύθους και πραγματικότητες που συνεχώς αναμορφώνονται και αναδομούνται.

Λεπτομέρεια από έργο του Γ. Χαλεπά
Λεπτομέρεια από έργο του Γ. Χαλεπά
Ο Χρ. Καράς αξιοποιώντας το κλίμα του υπερρεαλισμού και της ποπ κουλτούρας, ανατρέχει σε αρχέτυπα που σχηματίζονται με είδωλα και όψεις μιας καθημερινότητας, η οποία διαρκώς αλλάζει. Ο Δ. Μυταράς εκθέτει έργα εμπνευσμένα από το μεταπολεμικό εξπρεσιονισμό και τη χειρονομιακή αφαίρεση. Στα έργα του οι μορφές «σκηνοθετούν» και «σκιαγραφούν» προθέσεις, δράσεις και συσχετισμούς με ένα αινιγματικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο εφιάλτες και επιθυμίες ακροβατούν, στοιχειοθετώντας τις παραδοξότητες μιας μυθοπλοκής. Την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου που τη συνοδεύει, έχει η Αθηνά Σχινά.


Εργο του Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα
Εργο του Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα

Δημιουργία του Σ. Καραβούζη
Δημιουργία του Σ. Καραβούζη

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ