Σάββατο 12 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Κέδρος»: Δ.Ν. Μαρωνίτης «Ομηρικά Μεγαθέματα (Πόλεμος - Ομιλία - Νόστος)». (Ο ομότιμος καθηγητής, μελετητής- μεταφραστής του Ομήρου καταθέτει μια ακόμη μελέτη του, για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τα έπη του αρχαίου αοιδού. Μελέτη που «συμπληρώνει» και «συναδελφώνεται» με την πρώτη μελέτη του «Αναζήτηση και Νόστος του Οδυσσέα (Η διαλεκτική της «Οδύσσειας» 1973). Η δεύτερη έκδοση της δεύτερης αυτής μελέτης περιλαμβάνει και τέσσερις πρόσθετες μελέτες, με τα υποθέματα: Μεταμορφώσεις, παραμορφώσεις, εξωραϊσμοί στην «Ιλιάδα» και «Οδύσσεια» του Απόλλωνα και του Οδυσσέα και στα δύο έπη. Τα φονικά άθλα και έπαθλα στα έπη. Τη σύγκριση εταίρων και μνηστήρων στην «Οδύσσεια»). Ρένα Ζαμάρου «Καβάφης και Πλάτων (πλατωνικά στοιχεία στην καβαφική ποίηση)» (μελέτη). Ζορζ Μπατάιγ «Η ιερή κοινωνιολογία του σύγχρονου κόσμου» (μετάφραση Νίκος Ηλιάδης. Η αδημοσίευτη μέχρι τώρα διάλεξη του Μπατάιγ, στις 2/4/1938, στο Κολέγιο Κοινωνιολογίας του Παρισιού, μετά τη Συμφωνία του Μονάχου - προάγγελο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου). Ρασίντ Ελ Νταΐφ «Στο διάολο η Μέριλ Στριπ!» (μετάφραση Αριάδνη Μοσχονά - Εύη Γεροκώστα. Χιουμοριστικό μυθιστόρημα για τα συζυγικά ήθη στο δυτικό και αραβικό κόσμο). Βαγγέλης Ραπτόπουλος «Φίλοι» (μυθιστόρημα, που αφορά στην αλλαγή πορείας ζωής και ιδεολογίας μιας παρέας τα τελευταία τριάντα χρόνια). Λίλυ Εξαρχοπούλου «Μια αγάπη σαν Κέρκυρα» (μυθιστόρημα). Βένκο Αντόνοφσκι «Ο ομφαλός του κόσμου» (μετάφραση Πάνος Σταθόγιαννης, μυθιστόρημα, με ήρωες τον Κύριλλο και Μεθόδιο). Κίρα Σίνου «Υπάρχουν μονόκεροι; (και άλλες ιστορίες)» (εικονογράφηση Ερση Σπαθοπούλου. Τέσσερις ιστορίες για παιδιά). Μαρία Φωτακέλη «Απαγορεύεται το παιχνίδι» (εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια, παραμύθι).

- «Βιβλιόραμα»: Μάρτιν Τράβερς «Εισαγωγή στη νεότερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Από τον ρομαντισμό ως το μεταμοντέρνο» (μετάφραση Ιωάννα Ναούμ - Μαρία Παπαηλιάδη. Επιστημονική επιμέλεια - εισαγωγή Τάκης Καγιαλής. Μελέτη για την ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τον 18ο αιώνα ως τα τέλη του 20ού, μέσα από τέσσερα κεφάλαια για τα αισθητικά κινήματα του ρομαντισμού, ρεαλισμού, νατουραλισμού, μοντερνισμού, καθώς και τη στρατευμένη λογοτεχνία και την «αποκαθήλωση» όλων των κινημάτων από το «μεταμοντερνισμό»).

- «Αγρα»: Ευτύχης Μπιτσάκης «Το αειθαλές δέντρο της γνώσης» (μελέτη για το ρόλο της φιλοσοφικής, επιστημονικής, κοινωνιολογικής γνώσης ως «καταφυγίου» και στήριξης του ανθρώπου μπροστά στη σύγχρονη κοινωνική βαρβαρότητα). Τάκης Μενδράκος «Τα τετράστιχα της τρελής ανέμης» (ποιητική συλλογή με εξαιρετικά τετράστιχα). Στέλιος Χαραλαμπόπουλος «Αλλαγή αιώνα» (ποιητική συλλογή του σκηνοθέτη σημαντικών ταινιών και ντοκιμαντέρ καλλιτεχνικού περιεχομένου).

- «Εκκρεμές»: Γκέοργκ Λούκατς «Η πραγματοποίηση και η συνείδηση του προλεταριάτου» (μετάφραση, εισαγωγή, σχόλια Κώστας Καβουλάκος. Δοκίμιο του μεγάλου Γερμανού, μαρξιστή στοχαστή, που αποτέλεσε τη βάση του διάσημου έργου του «Ιστορία και ταξική συνείδηση». Το δοκίμιο εκδόθηκε το 1923 και δημιούργησε ένα ευρύ ρεύμα κοινωνικοφιλοσοφικού κριτικού διαλόγου για τον 20ό αιώνα).

- «Εστία»: Τζέφρι Χόρροκς «Ελληνικά (Ιστορία της γλώσσας και των ομιλητών της)» (εισαγωγή, μετάφραση Μελίτα Σταύρου - Μαρία Τζεβελέκου. Πολύπλευρη μελέτη για την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας, λόγιας και λαϊκής, γραπτής, προφορικής, από τις αρχαίες ελληνικές πόλεις και αποικίες, τα βυζαντινά, μεταβυζαντινά, νεότερα και σύγχρονα χρόνια, τις επιδράσεις που άσκησε σε άλλες γλώσσες, αλλά και δέχτηκε). Κυριακή Μαμώνη - Λήδα Ιστικοπούλου «Σωματειακή οργάνωση του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία (1861-1922)» (μελέτη για τις επαγγελματικές συντεχνίες και συλλογικές οργανώσεις των Ελλήνων στη Μ. Ασία και τον Πόντο).

- «Ιωλκός»: Κώστας Χατζηαντωνίου «Νικόλαος Πλαστήρας» (ιστορική βιογραφία).

- «Ελληνικά Γράμματα»: Δημήτρης Κατσορίδας «ΠΑΣΟΚ: Από την αλλαγή στη μετάλλαξη (γέννηση, πορεία, καμπή, συντηρητική στροφή)» (μελέτη για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και των ηγετών του, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα).

- Σαββάλας: Παναγιώτης Νούτσος «Κοινωνία, πολιτική στράτευση και ποίηση (για τον Τίτο Πατρίκιο)» (μελέτη για την κοινωνικο-ιδεολογική πορεία της ποίησης του Τίτου Πατρίκιου).

- Α. Α. Λιβάνη: Ραφίκ Σαμί «Η σκοτεινή πλευρά της αγάπης» (μετάφραση Ιάκωβος Κοπερτί. Μυθιστόρημα, που θυμίζει Ρωμαίο και Ιουλιέτα, με πρωταγωνιστές δυο νέους, θύματα των αντίπαλων οικογενειών τους). Μάλκομ Γκλάντγουελ «Blink. Η δύναμη της διαίσθησης» (μετάφραση Ρένα Λέκκου - Δάντου, μυθιστόρημα). Τόμας Κέναλι «Το μυθιστόρημα του τυράννου» (μετάφραση Ελένη Καπετανάκη, μυθιστόρημα). Αννα Παναγιωταρέα «Ο κυρίαρχος των οκτώ» (μυθιστόρημα για τα ΜΜΕ).

- «Επόμενος σταθμός» (Δημήτρης Μπασλάμ, Περαία Θεσσαλονίκης, Τθ 2-71, 57019): Δημήτρη Μπασλάμ «Ο γαργαλιστής» (ποιητικό παιδικό παραμύθι, με εικονογράφηση Βίκτωρα Μοσχόπουλου, και cd, με αφηγητή τον Αντώνη Καφετζόπουλο και τραγούδια από τους: Γιάννη Αγγελάκα, Μάρθα Φριτζήλα, Φώτη Σιώτα, Γιάννη Χαρούλη).

- «Σύγχρονη εκπαίδευση»: (επιθεώρηση εκπαιδευτικών θεμάτων, τεύχος 144).

- «Βιβλιοφιλία» (βιβλιοφιλικό περιοδικό, τεύχος 111).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ