Σάββατο 12 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Οι εργαζόμενοι στην «Escondida», την εταιρία που διαθέτει το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο χαλκού στον κόσμο, απέρριψαν την ιδέα επανέναρξης των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία και ζήτησαν από την κυβέρνηση να αρχίσει έρευνα για το ενδεχόμενο η διοίκησή της να έχει προβεί σε απάτη. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν απεργία από τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα η παραγωγή να έχει σχεδόν εντελώς σταματήσει. Την Τετάρτη, οι απεργοί συγκρούστηκαν βίαια με την αστυνομία, που για πρώτη φορά επενέβη στη διένεξη. «Η παρουσία της αστυνομίας δε βοηθά. Εξοργίζει τους διαδηλωτές. Ημασταν ήρεμοι, υπήρχε περιφρούρηση, αλλά δυστυχώς ήρθαν τα κανόνια νερού και ξέσπασαν επεισόδια», τόνισε ο εκπρόσωπος της απεργιακής επιτροπής Πέδρο Μαρίν.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Η κυβέρνηση της Κολομβίας υπό τον Αλβαρο Ουρίμπε άρχισε τη διαδικασία εκποίησης του 20% των μετοχών της κρατικής εταιρίας πετρελαίου «Empresa Colombiana de Petroleos» («Ecopetrol»), στην οποία αντιτίθενται οι εργαζόμενοί της, αλλά και πολλά μέλη του Κογκρέσου της χώρας. Η «Εκοπετρόλ» είναι μια από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις στη χώρα. Εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η πώληση του 20% της επιχείρησης, αξίας 40 δισ. δολαρίων, αποτελεί το έναυσμα για το ολοκληρωτικό της ξεπούλημα. Βουλευτές κατήγγειλαν ότι η απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις από διετίας κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι η εταιρία δεν επρόκειτο να πωληθεί.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε τουλάχιστον 104 ανήλθε χτες ο απολογισμός των νεκρών στη Νότια Κίνα από τον τυφώνα «Σαομάι», ενώ, σύμφωνα με τα BBC, «Νέα Κίνα» και «Ρόιτερς», άλλοι 150 άνθρωποι αγνοούνταν.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Βομβαρδιστικά έπληξαν βάση των «Τίγρεων των Ταμίλ» προκαλώντας «απώλειες», ανακοίνωσε εκπρόσωπος ανταρτών, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Στο μεταξύ τρεις χωρικοί σκοτώθηκαν όταν προσπάθησαν να «ανοίξουν» έναν όλμο που είχε ριφθεί τη νύχτα.

ΚΑΡΑ ΣΟΥ.-- Πάνω από 1.000 οπαδοί ενός μουσουλμάνου ηγέτη, ο οποίος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών «εξτρεμιστών» με την αστυνομία, διαδήλωσαν χτες στην Κιργιζία απαιτώντας δικαιοσύνη.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Νεπάλ στρατηγός Πιάρ Τζουνγκ Θάπα αποχώρησε χτες από την ενεργό υπηρεσία, παίρνοντας 30ήμερη άδεια, πρακτική που ακολουθείται πριν την αποστρατεία. Ο Θάπα είχε δεχτεί έντονη κριτική για τον τρόπο που επιχείρησε να καταστείλει τις φετινές λαϊκές διαδηλώσεις εναντίον της βασιλικής χούντας, με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

ΜΑΛΑΜΠΟ.-- Η κυβέρνηση της Δυτικοαφρικανικής Γουινέας του Ισημερινού υπέβαλε χτες σύσσωμη την παραίτησή της μετά τις επανειλημμένες επικρίσεις που δεχόταν από τον πρόεδρο Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκουέμα για «διαφθορά, άγνοια και κακή διαχείριση εξουσίας». Ο πρωθυπουργός Μιγκέλ Μπορίκο δικαιολόγησε την παραίτηση λέγοντας πως έγινε «για το συμφέρον του λαού».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Συνέχιση της συνεργασίας τους στην υπόθεση των εγκλημάτων πολέμου, που διαπράχθηκαν τον Αύγουστο του 1995 στη διάρκεια της κροατικής επιχείρησης «Καταιγίδα», στα σύνορα Κροατίας - Βοσνίας, αποφάσισαν χτες οι ειδικοί εισαγγελείς για εγκλήματα πολέμου της Κροατίας Μλάντεν Μπάγιτς, της Σερβίας Βλάντιμιρ Βούκσεβιτς και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Μαρίνκο Γιούρτσεβιτς.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Στο σκοτάδι κινούνται οι έρευνες των βοσνιακών αρχών μετά την έκρηξη βόμβας στον τάφο του πρώην προέδρου των μουσουλμάνων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Αλία Ιζετμπέγκοβιτς. Η έκρηξη, που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο κοιμητήριο Κοβάτσι της παλιάς πόλης του Σαράγεβο, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στον τάφο του Α. Ιζετμπέκοβιτς, σε παρακείμενα μνήματα και κοντινά κτίρια.

ΠΡΑΓΑ.-- Η σύγκρουση αμαξοστοιχίας με λεωφορείο αλλοδαπών τουριστών στην Ανατολική Τσεχία προκάλεσε χτες το θάνατο του μηχανοδηγού του τρένου και τον τραυματισμό 10 τουριστών, εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

ΤΟΚΙΟ.-- Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δε συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, εξαιτίας της μικρής ποσότητας ραδιενεργού ατμού που διέρρευσε χτες από πυρηνικό σταθμό στη βόρεια πόλη Φουκουσίμα.

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.-- Η Κίνα προειδοποίησε χτες τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνισίρο Κοϊζούμι πως νέα πιθανή επίσκεψή του στο μνημείο πεσόντων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στο Γιασουκούνι, όπου έχουν θαφτεί μεταξύ άλλων και εγκληματίες πολέμου, θα προκαλέσει νέα ένταση στις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις.

ΣΕΟΥΛ.-- Αξιωματούχοι από την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα συμφώνησαν χτες να επιλύσουν με περισσότερο διάλογο τις διμερείς συνοριακές διαφορές τους με επίκεντρο τις βραχονησίδες Τακεσίμα (στα ιαπωνικά) ή Ντόκντο (στα νοτιοκορεάτικα) μετά την πρώτη προκαταρκτικη συνάντησή τους χτες στο Τόκιο.

ΝΟΥΟΞΟΤ.-- Τουλάχιστον 17 Αφρικανοί πρόσφυγες πέθαναν από πείνα και δίψα προσπαθώντας να φτάσουν με ένα πλοιάριο από τη Σενεγάλη στα Κανάρια Νησιά, ανακοίνωσε χτες η Ερυθρά Ημισέληνος από τη Μαυριτανία. Το πλοιάριο, στο οποίο είχαν επιβιβαστεί 97 άτομα, είχε αναχωρήσει από το Ντακάρ στις 26 Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ