Πέμπτη 17 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σειρά έχει η ακίνητη περιουσία...

Η εκποίηση εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων που κατέχουν σήμερα δημόσιο, πρώην ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία, στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες...

Μετά την ...επιτυχή πώληση της Εμπορικής Τράπεζας, σειρά έχει η λεηλασία - «αξιοποίηση» την αποκαλούν - της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που έχουν στην κατοχή τους η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), πρώην ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία... Οι στόχοι της κυβέρνησης πολλαπλοί: Η δημιουργία εταιρειών ακινήτων οι οποίες στη συνέχεια θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο, η απευθείας πώληση ακινήτων σε επιχειρηματικά συμφέροντα, ακόμη και η δυνατότητα νομιμοποίησης καταπατημένων εκτάσεων από ιδιώτες - καταπατητές, αρκεί οι τελευταίοι να καταβάλουν το ...εύλογο τίμημα. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και σε αυτό τον τομέα το ...ανολοκλήρωτο έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες βέβαια έχουν να επιδείξουν αρκετά πράγματα, καθώς πρόλαβαν και παρέδωσαν τεράστιες εκτάσεις παραλιακής ζώνης - οργανωμένες παραλίες - σε επιχειρηματικούς ομίλους, κάτι που έγινε κυρίως μέσω της αμαρτωλής Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, η κυβέρνηση της ΝΔ, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη δημιουργία ενιαίου εποπτικού κέντρου, θα κινηθεί στα πρότυπα της εκποίησης των πρώην ΔΕΚΟ, θα συσταθεί δηλαδή Διυπουργική Επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των υπουργείων, που άμεσα ή έμμεσα διαχειρίζονται ακίνητη περιουσία του δημοσίου. Θα συμμετάσχουν δηλαδή τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο εποπτεύει την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), Ανάπτυξης, Μεταφορών - Επικοινωνιών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Τουρισμού. Υπουργεία, τα οποία εποπτεύουν και την ακίνητη περιουσία των πρώην ΔΕΚΟ και των ασφαλιστικών ταμείων.

Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) εμφανίζεται σήμερα να είναι κάτοχος 100.000 στρεμμάτων και 100.000 ακινήτων, έχει τα δικαιώματα διοίκησης και διαχείρισης 50 επιχειρηματικών μονάδων, δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης χαρτοφυλακίου ανεκμετάλλευτων εκτάσεων, ενώ στα πλαίσια παράδοσης της ακίνητης περιουσίας σε ιδιώτες έχει υπογράψει έως σήμερα περισσότερες από 300 μισθωτικές συμβάσεις.

Αξιόλογη θεωρείται και η ακίνητη περιουσία των πρώην ΔΕΚΟ. Ο ΟΣΕ - μέσω της θυγατρικής ΓΑΙΑ ΟΣΕ - έχει περιουσία η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ, ο ΟΑΣΑ κατέχει έκταση 600 στρεμμάτων στην περιοχή των Λιοσίων, ενώ η ΔΕΠΟΣ κατέχει περίπου 300 στρέμματα σε διάφορες παραλιακές εκτάσεις της χώρας. Η ΕΤΑ, τέλος, διαχειρίζεται τουριστικά ακίνητα και εκτάσεις, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει νέες προκηρύξεις ...αξιοποίησης ακινήτων από επιχειρηματικούς ομίλους. Σ' αυτά περιλαμβάνονται ο Τουριστικός Λιμένας Φαλήρου, το Καζίνο Κέρκυρας, το Γκολφ Αφάντου Ρόδου, οι Αλυκές Αναβύσσου, τα Ξενία Βυτίνας, κλπ. Μεγάλη ακίνητη περιουσία φέρεται ότι κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία με το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ στις πρώτες θέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ