Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ενα ακόμη βήμα εμπορευματοποίησης»

Ανακοίνωση του Αθλητικού Τμήματος της ΚΕ με αφορμή την έναρξη του νέου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που λειτουργεί ως πεδίο εμπορικών συμφερόντων. Στη λειτουργία των ομάδων έξω από επιχειρηματικά συμφέροντα η λύση

Σαν ένα ακόμη βήμα προς την εμπορευματοποίηση του αθλήματος από το μεγάλο κεφάλαιο και παράλληλα μια ακόμη υπονόμευση του λαϊκού δικαιώματος για άθληση, χαρακτηρίζει το Αθλητικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ το νέο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, που αρχίζει σήμερα. Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Αθλητικού Τμήματος της ΚΕ, το νέο πρωτάθλημα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πεδίο συμφερόντων, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει η δημιουργία της Σούπερ Λίγκας, η οποία θα οξύνει περισσότερο τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΠΑΕ. Η απομάκρυνση των επιχειρηματιών και η παράδοση των ομάδων προκειμένου να λειτουργήσουν εκτός εμπορικών συμφερόντων είναι η λύση που προτείνει το ΚΚΕ. Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται:

«Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αρχίζει έχοντας πραγματοποιήσει ένα ακόμα μεγάλο βήμα προς την εμπορευματοποίηση και την εκμετάλλευσή του από το κεφάλαιο. Αυτή η εξέλιξη οδηγεί στην παραπέρα υπονόμευση του δικαιώματος του λαού στην άθληση και τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

H δημιουργία της Λίγκας, κατ' εντολή των συμφερόντων των μεγάλων ΠΑΕ, θα οξύνει περισσότερο τον ανταγωνισμό, θα επιταχύνει τη γιγάντωση σε βάρος των μικρότερων ομάδων και στην πορεία θα θέσει υπό αμφισβήτηση ακόμα και τη διεξαγωγή του ίδιου του πρωταθλήματος.

Η εισδοχή των ελληνικών ομάδων στο ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ο ανταγωνισμός των καναλιών για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, μπορεί να συσσωρεύει πόρους στα ταμεία των μεγάλων ΠΑΕ, όμως διαδίδει στο λαό και τη νεολαία τον τζόγο. Σε συνδυασμό με την έλλειψη πόρων και υποδομών οδηγεί στην υποβάθμιση και στην ανυποληψία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Είναι καιρός να κατανοήσουν οι φίλαθλοι ότι η λύση των προβλημάτων και της εξυγίανσης του ποδοσφαίρου, η ισχυροποίηση των μικρότερων ομάδων δε βρίσκεται στο δρόμο της εμπορευματοποίησης και των ισχυρών "επενδυτών". Τα πρόσφατα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν σε Ιταλία και Γερμανία, αποδεικνύουν πως με αυτό το καθεστώς τα νοσηρά φαινόμενα στο ποδόσφαιρο όχι μόνο δε μειώνονται, αλλά αναπτύσσονται ακόμα περισσότερο.

Η λύση βρίσκεται στην απομάκρυνση των επιχειρηματιών από τους συλλόγους. Να δοθούν οι σύλλογοι στους φιλάθλους, στο λαό της κάθε ομάδας και να λειτουργήσουν έξω από την επιχειρηματικότητα και τους νόμους του κέρδους της καπιταλιστικής αγοράς. Να διεκδικήσουν πόρους και υποδομές για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, να ανοίξουν οι σύλλογοι στο λαό, να γίνουν κυψέλες αθλητικής και πολιτιστικής δημιουργίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις δομές του ποδοσφαίρου - επιχείρηση τα αίτια των προβλημάτων (2014-11-23 00:00:00.0)
Σέντρα στα συμφέροντα (2009-08-22 00:00:00.0)
«Αθλητισμός για τον άνθρωπο και όχι για τα κέρδη» (2009-06-02 00:00:00.0)
Ποδόσφαιρο - επιχείρηση και λαϊκές ανάγκες (2004-07-11 00:00:00.0)
Πρόταση άλλης φιλοσοφίας (2004-02-29 00:00:00.0)
«Τα λένε του γαμπρού...» (2000-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ