Παρασκευή 25 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΚΕ
«Αποτελέσματα της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Motion Team

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει τα παρακάτω:

«Το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ χτες, ό,τι πρόσημο κι αν έχουν οι βάσεις εισαγωγής, είναι: από τη μια η μόρφωση να κοστίζει όλο και ακριβότερα στη λαϊκή οικογένεια και από την άλλη να πλήττονται ολοένα και περισσότερο τα δικαιώματα της νέας γενιάς.

Τα χιλιάδες παιδιά που μένουν εκτός ΑΕΙ - ΤΕΙ, μη έχοντας καμία διέξοδο σε επαγγελματική μόρφωση, μετατρέπονται σε θύματα της πιο άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης ή σε βορά των αετονύχηδων σχολαρχών της κατάρτισης.

Η κυβέρνηση με το Νόμο - Πλαίσιο, την τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση συνολικά της Παιδείας. Τα αντιδραστικά μέτρα που προωθεί έχουν οδηγό τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας.

Το Λύκειο και οι πανεπιστημιακές σπουδές θα γίνουν ακόμα πιο απρόσιτες για την πλειοψηφία των παιδιών του λαού.

Η απάντηση των χιλιάδων μαθητών, παιδιών των λαϊκών στρωμάτων, που μένουν κάθε χρόνο εκτός των ΑΕΙ - ΤΕΙ και των οικογενειών τους, αλλά και των φοιτητών, των εκπαιδευτικών, του ταξικού εργατικού κινήματος, βρίσκεται στον ενωμένο, αταλάντευτο αγώνα ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, διεκδικώντας:

  • Καθιέρωση Ενιαίου Δωδεκάχρονου Βασικού Σχολείου, ώστε να αποκτούν όλοι ανεξαίρετα οι νέοι ένα υψηλό επίπεδο γενικής μόρφωσης, απαραίτητο υπόβαθρο για οποιαδήποτε μετέπειτα επιλογή ζωής.
  • Κατάργηση των αδιαβάθμητων και ιδιωτικοποιημένων ΙΕΚ, ΚΕΚ και δημιουργία δημόσιων μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Αναδιαμόρφωση μιας πραγματικά Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν που θα παρέχει πλήρη επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια στους αποφοίτους της. Απόσυρση του Νόμου Πλαίσιου. Καμία αναθεώρηση στο άρθρο 16 του Συντάγματος. Κατάργηση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.
  • Εξασφάλιση σταθερής εργασίας για όλους με πενθήμερο, 7ωρο, 35ωρο.

Αυτός ο αγώνας συνδέεται με την προοπτική της ανατροπής συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ