Σάββατο 8 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Υπό δοκιμήν ο «πόλεμος των άστρων»

Πανώ φιλειρηνικών οργανώσεων, πάνω από το κτήριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα

Associated Press

Πανώ φιλειρηνικών οργανώσεων, πάνω από το κτήριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τα μάτια όλου του πλανήτη στραμμένα στη χτεσινή δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στα πλαίσια του σχεδιαζόμενου «Εθνικού Πυραυλικού Συστήματος Αμυνας», όπως έχουν ονομάσει το στάδιο αυτό του πολέμου των άστρων. Την ίδια στιγμή, πολλοί προσπαθούν να αφυπνίσουν τη συνείδηση της οικουμένης για τον επικείμενο κίνδυνο, όπως οι διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον και οι 50 Αμερικανοί νομπελίστες που έστειλαν την Πέμπτη επιστολή στον Πρόεδρο Κλίντον, με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη του συστήματος και τον καλούν να εγκαταλείψει το σχέδιο, το οποίο αποκάλεσαν «άχρηστο και επικίνδυνο».

Σκοπός της δοκιμής είναι η καταστροφή εν πτήσει διηπειρωτικού πυραύλου, που θα φέρει εικονική πυρηνική κεφαλή και η επιτυχία του θα κρίνει, αν ο Πρόεδρος Κλίντον θα δώσει το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη του αντιβαλλιστικού συστήματος. Οπως ανακοίνωσε χτες το Πεντάγωνο, οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές και όλα είναι έτοιμα για την επιχείρηση, που είναι η καταστροφή πυραύλου σε ύψος 230 χιλιομέτρων - δηλαδή έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα - από άλλο ειδικό πύραυλο, που θα εκτοξευτεί 20 λεπτά αργότερα και 7 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Από τις δύο προηγούμενες δοκιμές τους τελευταίους 9 μήνες η μια υπήρξε επιτυχής και η άλλη απέτυχε, ενώ η τελική απόφαση του προέδρου Μπιλ Κλίντον αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες. Αν, τελικά, ο Λευκός Οίκος δώσει το πράσινο φως, το σύστημα προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία στην αρκτική πολιτεία της Αλάσκας το 2005.

Εν τω μεταξύ πέραν του «επικίνδυνου» αυτής καθεαυτής της επιχείρησης «πόλεμος των άστρων», οξύτατη κριτική ασκείται και μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες για την τακτική που ακολουθείται ειδικά με τις αντιρρήσεις, που έχει εκφράσει το Πεκίνο σε μια στιγμή που Αμερικανοί διαπραγματευτές βρίσκονται στην κινεζική πρωτεύουσα και συνομιλούν με τους Κινέζους ομόλογούς τους για τον έλεγχο των εξοπλισμών! Οπως είναι τοις πάσι γνωστό, Ρωσία και η Κίνα έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στα αμερικανικά σχέδια, ενώ η Ευρώπη ανησυχεί για τυχόν ανατροπή της υπάρχουσας ισορροπίας των πυρηνικών εξοπλισμών, όπως προκύπτει από τη Συνθήκη Αντιβαλλιστικών Πυραύλων του 1972. Η Ουάσιγκτον έχει προσπαθήσει να κατευνάσει τις αντιδράσεις, δηλώνοντας ότι το δοκιμαζόμενο αντιπυραυλικό σύστημα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, για να «αντιμετωπίσει απειλές από χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και το Ιράκ».

Αντιδρούν οι Ρώσοι στρατηγοί

Η δοκιμή του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος (NMD), που έγινε χτες, αποτελεί «ένα πρώτο βήμα προς την πυρηνική αστάθεια στον κόσμο», δήλωσε ο ανώτατος διοικητής των στρατηγικών δυνάμεων στρατηγός Βλαντίμιρ Γιάκοβλεφ. Προειδοποίησε ότι η πράξη αυτή «συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους ABM του 1972 και η ανάπτυξη ενός Εθνικού Αμυντικού Αντιπυραυλικού Συστήματος θα προκαλέσει ένα μαραθώνιο εξοπλισμών και κινδυνεύει να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των χωρών που θα θελήσουν να κατασκευάσουν όπλα για να πλήξουν αυτό το αμερικανικό σύστημα». Η Ρωσία έχει ήδη εκφράσει την έντονη αντίθεσή της για το NMD και την επανέλαβε κατά τη συνάντηση κορυφής του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπιλ Κλίντον στις αρχές Ιούνη στη Μόσχα. Ο Ρώσος Πρόεδρος αντιπρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος πυραυλικής άμυνας σε συνεργασία με της ευρωπαϊκές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ