Τρίτη 29 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Ετοιμάζουν νέα αντισοβιετική δίκη

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «REGNUM», η Γενική Εισαγγελία της Λιθουανίας άσκησε στις 24 Αυγούστου ποινική δίωξη εναντίον δύο 76χρονων, πρώην στελεχών των αρχών Ασφαλείας της Σοβιετικής Ενωσης, με την κατηγορία της «γενοκτονίας των Λιθουανών παρτιζάνων που αγωνίζονταν κατά της σοβιετικής κατοχής». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο άντρες (τα ονόματα των οποίων δεν ανακοινώνονται) πριν 54 χρόνια, δηλαδή το 1952, κατάφεραν να ανακαλύψουν και να καταστρέψουν καταφύγιο αντισοβιετικής ένοπλης ομάδας. Επίσης, στα πλαίσια αυτής της επιτυχίας των σοβιετικών αρχών ασφαλείας, συνελήφθησαν 7 ένοπλοι, που για τη δράση τους καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.

Οπως είναι όμως πασίγνωστο, οι δυνάμεις που μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου πολεμούσαν στο σοβιετικό έδαφος κατά των σοβιετικών αρχών στην περιοχή της Βαλτικής, δεν ήταν άλλοι από τους ντόπιους ναζί που προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να εξαπολύσουν κύμα τρομοκρατίας κατά των κομμουνιστών και των σοβιετικών αρχών. Οι προσπάθειες αυτές συνεχίστηκαν έως και τα μέσα της δεκαετίας του '50, όταν πλήρως διαλύθηκαν από τα όργανα ασφαλείας της ΕΣΣΔ.

Σήμερα, που γίνεται προσπάθεια να ξαναγραφεί η ιστορία, στις χώρες της Βαλτικής ο αντικομμουνισμός και αντισοβιετισμός, που έχει ανακηρυχτεί σε επίσημη ιδεολογία, χρησιμοποιεί και πάλι τα δικαστήρια για να προωθήσει τους στόχους του.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ