Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Καθημερινές εκατόμβες

ΒΑΓΔΑΤΗ.- Οι καθημερινές εκατόμβες νεκρών στο Ιράκ μονοπωλούν την ειδησεογραφία από τη χώρα, παρά τις κοπιώδεις προσπάθειες των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής και της δοσιλογικής κυβέρνησης του Νούρι αλ Μαλίκι να πείσουν ότι «μείωσαν τη βία κατά 50%» τον Αύγουστο: Νέος επίσημος απολογισμός από τις συγκρούσεις σιιτών - στρατού στην Ντιουανίγια τη Δευτέρα έκανε λόγο για 74 νεκρούς και 90 τραυματίες τουλάχιστον. Ενώ, χθες, η «αστυνομία» της χώρας ανακοίνωνε ότι βρήκε τουλάχιστον 20 σορούς βασανισμένων, δεμένων και με καλυμμένα μάτια στην αυλή ενός σχολείου και σε άλλη τοποθεσία στη Βαγδάτη. Οι καθημερινές τέτοιες μακάβριες ανακαλύψεις εγείρουν πολλά ερωτήματα: Ποιος βασανίζει και εκτελεί, γιατί, τι θέλει να αποσπάσει από τους βασανισθέντες; Πρόκειται για έργο των δυνάμεων κατοχής; Ελεγχόμενων από αυτές παραστρατιωτικών; Ποιων;

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο υπουργός Αμυνας, κάλεσε το λαό των ΗΠΑ να «κάνει υπομονή» όσον αφορά το Ιράκ, διότι, όπως δήλωσε σε ένα απίθανο παραλήρημα, «δεν μπορούμε να πούμε στα 50 εκατομμύρια των Αφγανών και των Ιρακινών ότι εξαιτίας των δυσκολιών θα τους εγκαταλείψουμε σ' αυτούς που κόβουν κεφάλια, στους τρομοκράτες, τους δολοφόνους και τους φασίστες του 21ου αιώνα που θέλουν να μας επιτεθούν στο εξωτερικό, αλλά και στην πατρίδα μας». Γι' αυτό η δολοφονική κατοχή, τα βασανιστήρια, οι σφαγές αμάχων, η κατοχή των πλουτοπαραγωγικών πόρων των δύο χωρών θα συνεχιστεί. Ο Ράμσφελντ απείλησε, δείχνοντας προς τη μεριά του Ιράν, της Συρία και της ΛΔ Κορέας, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διεξάγουν κι άλλον πόλεμο, παρότι «δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα, ούτε μπορούμε να κάνουμε τα πάντα την ίδια στιγμή».

Στο θέμα του Ιράκ αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, που εντελώς κυνικά είπε ότι «αν οι ΗΠΑ κατείχαν το Ιράκ το 2001, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη δε θα συνέβαιναν» και επανέλαβε την επιχειρηματολογία - άλλοθι περί του ότι οι «τρομοκράτες» φιλοδοξούν να εξοπλιστούν με «χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα», προκειμένου «να καταστρέψουν το Ισραήλ, να τρομοκρατήσουν τις χώρες της Δύσης, και να προκαλέσουν μαζικούς θανάτους στις ΗΠΑ».

Χθες υπέκυψε άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης σε νοσοκομείο της Βαγδάτης, ενώ άλλος ένας σκοτώθηκε σε ατύχημα με ένα τζιπ Χάμβι, αυξάνοντας τους νεκρούς του στρατού των ΗΠΑ σε 11 μέσα σε 48 ώρες. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών των ΗΠΑ έφθασε (επισήμως) τους 2.628.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ