Πέμπτη 31 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΚΕΔΚΕ
Παίζουν επικίνδυνα με τις τύχες των σπουδαστών
  • Δε θα αλλάξει τίποτα φέτος για τους κομμένους υποψηφίους και τις κενές θέσεις στα ΤΕΙ, δήλωσε η Μ. Γιαννάκου
  • Συνεχίζουν τον προεκλογικό ψευτοπαλικαρισμό οι δήμαρχοι που βλέπουν τους σπουδαστές ως... πεντακοσάευρα

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση διά στόματος της υπουργού Παιδείας διαμήνυσε ότι δε θα αλλάξει τίποτα στο μέτρο της «βάσης του 10», πράγμα που σημαίνει ότι δε θα υπάρξει καμιά μέριμνα για τους δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους που μένουν εκτός ανώτατης εκπαίδευσης ή για τις κενές θέσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Χτες, η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) Π. Κουκουλόπουλο και συζήτησαν για τη μείωση εισακτέων στα ΤΕΙ της περιφέρειας, για την οποία η ΚΕΔΚΕ έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της, βλέποντας τους σπουδαστές καθαρά ως πελάτες που αφήνουν χρήματα στις πόλεις.

Μετά τη συνάντηση, η Μ. Γιαννάκου στις δηλώσεις της ισχυρίστηκε ότι «το μέτρο (σ.σ. "βάση του 10") λειτούργησε θετικά» γιατί στα περισσότερα Τμήματα των ΤΕΙ ανέβηκαν οι βάσεις! Λες και αν ανέβει π.χ. πεντακόσια μόρια η βάση σε μια σχολή, βελτιώνεται το περιεχόμενο σπουδών της ή η επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων...

Η υπουργός συνέχισε επίσης τη φιλολογία περί «ελκυστικότητας» των Τμημάτων των ΤΕΙ, λέγοντας ότι «στο παρελθόν έγιναν τμήματα ΤΕΙ που δεν είναι "ελκυστικά"». Ομως η παρούσα κυβέρνηση τα διατήρησε και ίδρυσε μερικά ακόμα. «Στα "ελκυστικά" τμήματα έχουμε πολύ υψηλές βάσεις εισαγωγής», είπε η υπουργός, ξεχνώντας να προσθέσει ότι τα «ελκυστικά» Τμήματα βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, γιατί... ανεξάρτητα από το αντικείμενο σπουδών των Τμημάτων καμιά λαϊκή οικογένεια, κανένας υποψήφιος δε βρίσκει «ελκυστικό» να ξενιτευτεί σε απομακρυσμένες επαρχιακές πόλεις και να ξοδεύει ένα ή ενάμιση μισθό το μήνα για να σπουδάσει! Επιμένοντας, λοιπόν, στη διατήρηση Τμημάτων στην επαρχία για καθαρά... «τουριστικούς» λόγους, η υπουργός υποσχέθηκε στον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ ότι από την επόμενη χρονιά θα μεταφέρει «σημαντικό αριθμό εισακτέων από τα κεντρικά ΤΕΙ στην περιφέρεια». Και ενώ το πρόβλημα με τις κενές θέσεις κυρίως σε Τμήματα των ΤΕΙ ήταν γνωστό και αναμενόμενο από πέρσι, η υπουργός είπε ότι δεν πάρθηκε κανένα μέτρο γιατί δεν υπήρχε η συναίνεση των ιδρυμάτων.

Προεκλογικού χαρακτήρα ο... θόρυβος των δημάρχων

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ από την πλευρά του εμφανίστηκε δυσαρεστημένος γιατί η υπουργός μετέθεσε τις όποιες αλλαγές στο επόμενο έτος. Ωστόσο, χαρακτήρισε «άκρως ενδιαφέροντα» τα όσα συζήτησαν και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μετά τις δημοτικές εκλογές θα είμαστε πάλι εδώ για να ενημερωθούμε και να στηρίξουμε ενδεχομένως μέτρα τα οποία θα επιχειρούν να αμβλύνουν από την επόμενη χρονιά το συγκεκριμένο πρόβλημα». Με άλλα λόγια, παραδέχτηκε ότι ο θόρυβος που κάνει η ΚΕΔΚΕ έχει μοναδικό στόχο να κερδίσουν οι εν λόγω δήμαρχοι που διαμαρτύρονται μερικούς «πόντους» μπροστά στις επικείμενες εκλογές, να φτιάξουν προσωρινά ένα ψευτοαγωνιστικό προφίλ, για να συναινέσουν αμέσως μετά τις εκλογές και να εφαρμόσουν πλήρως την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με την οποία βέβαια συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτής της ψευτοαγωνιστικής δράσης, η ΚΕΔΚΕ εξήγγειλε ότι στις 8 Σεπτέμβρη «οι πόλεις που φιλοξενούν ΤΕΙ θα νεκρώσουν», δηλαδή θα κλείσουν οι δήμοι και οι δημοτικές υπηρεσίες. Συμπαράταξη με τις θέσεις και τις αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ για το θέμα ανακοίνωσε και η ηγεσία της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), ο πρόεδρος της οποίας Π. Φιλίππου πρόσκειται στο ΣΥΝ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για το επικείμενο κλείσιμο Τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης (2011-05-15 00:00:00.0)
Κοιτούν τους φοιτητές στην... τσέπη (2006-07-07 00:00:00.0)
Κυβερνητικό παιχνίδι με τους εισακτέους (2006-03-03 00:00:00.0)
Την ...πήρε ο πόνος για την περιφέρεια (2006-02-16 00:00:00.0)
Περισσότεροι κατά 7.476 φέτος οι εισακτέοι (1998-03-28 00:00:00.0)
Αυξημένος φέτος ο αριθμός (1995-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ