Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΜΠΡΑΪΑΝ ΣΙΝΓΚΕΡ
Superman - Η επιστροφή

Και όσοι δεν καταλάβατε ο Superman είναι ο Χριστός! Είναι και αυτός άνθρωπος, χωρίς να είναι άνθρωπος. Είναι και αυτός θεός, χωρίς να είναι, ακριβώς, θεός! Βέβαια, διαθέτει υπερφυσικές δυνάμεις, που μόνον ένας θεός ή ο γιος του θεού, θα μπορούσε να διαθέτει. Πετάει! Βλέπει μέσα από τους τοίχους! Διαβάζει τις σκέψεις των άλλων! Και είναι έτοιμος να θυσιαστεί, για τον άνθρωπο! Για τον οποίον νιώθει υπεύθυνος!

Οι ομοιότητες μεταξύ του Superman και του Χριστού δεν έχουν τέλος. Ιδιαίτερα στην ταινία που εξετάζουμε σήμερα. Η οποία, πέρα από τους διαλόγους, υπέρμετρα τονίζει αυτές τις ομοιότητες και με τις «θρησκευτικές» εικόνες της. Και ετούτος προέρχεται από τον ουρανό! (Και πέφτει στην αγκαλιά της θετής μάνας - Παναγίας). Και ετούτος μεγάλωσε με θετούς γονείς(Μαρία - Ιωσήφ). Και ετούτος εξαφανίζεται μυστηριωδώς (όπως ο Χριστός) μέχρι να επανεμφανιστεί, όταν το «κλάμα και οι ικεσίες των ανθρώπων τον καλούν»! Και ετούτος είναι σχεδόν ανέραστος, παρότι η «Μαγδαληνή» είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για εκείνον.

Κάποιοι θα πούνε, «εντάξει, ρε άνθρωπε, μια περιπέτεια είναι, μια ταινία για πλάκα, ένα video game, ένα ηλεκτρονικό, ένα ψηφιακό κατασκεύασμα, ένα κόμικ, για παιδιά, άστο να πάει στο διάολο»!.. Λυπάμαι, αλλά δε θα συμφωνήσω! Η τέχνη, ακόμα και η κακή τέχνη, το video game, διαμορφώνει συνειδήσεις. Ιδιαίτερα νεαρές συνειδήσεις. Ο Superman γεννήθηκε (1938) και παραμένει μεταφυσικός και αντιδραστικός! Προβάλλει το ατομικό. Οι μάζες, άβουλα πρόβατα, είναι ανίκανες να πολεμήσουν από μόνες τους κακούς. Η παρουσία Εκείνου, του Superman ή του σωτήρα Χριστού, γίνεται επιβεβλημένη!

Τα παραπάνω δεν τα βγάζω από το μυαλό μου. Τα προπαγανδίζει αδιάντροπα και με κάθε ευκαιρία η ίδια η ταινία. «Αν και ανατράφηκες ως άνθρωπος, δεν είσαι ένας απ' αυτούς. Ισως να είναι υπέροχοι οι άνθρωποι, Καλ - Ελ (Superman). Το επιθυμούν να είναι. Απλά τους λείπει το φως που θα τους δείξει το δρόμο. Γι' αυτό το λόγο κυρίως - την ικανότητά τους για καλοσύνη - τους έστειλα εσένα το μοναδικό γιο μου», λέει από τους ουρανούς, ο πατέρας του Superman στο γιο του και, διά μέσου της ταινίας, στους θεατές...

Βοήθειά τους, λοιπόν! Σας προτείνω να μην πάρουμε...

Παίζουν: Μπράντον Ρουθ, Κέιτ Μπόσγουορθ, Τζέιμς Μάρσντεν, Εβα Μαρί Σεντ, Κέβιν Σπέισι, Φρανκ Λανγκέλα, Πάρκερ Πόουζι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παίζονται ακόμα (2008-12-04 00:00:00.0)
Επί της ουσίας, παρακαλώ! (2008-11-30 00:00:00.0)
Η ζωή είναι ωραία (2008-10-26 00:00:00.0)
Ενδιαφέρουσα βδομάδα (2008-05-15 00:00:00.0)
Τι τραβάς, Χριστέ μου! (2008-04-26 00:00:00.0)
Little Miss Sunshine (2007-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ