Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Σημαντική ατζέντα στη Σύνοδο των Αδεσμεύτων

ΑΒΑΝΑ.--

Εντατικά προετοιμάζεται η Κούβα, για να φιλοξενήσει την 14η Σύνοδο των 116 χωρών - μελών του Κινήματος των Αδεσμεύτων (NAM), οι εργασίες της οποίας ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα στην Αβάνα, με επίκεντρό της ένα σχέδιο «για να αλλάξει η άδικη σημερινή παγκόσμια τάξη». Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, η Κούβα αναμένεται να αναλάβει την προεδρία του Κινήματος των Αδεσμεύτων για τα επόμενα 3 χρόνια.

Κεντρικό σημείο αναφοράς, μεταξύ άλλων, θα είναι η υπεράσπιση των θεμελιωδών αρχών του ΟΗΕ και η ανάγκη να ξεπεραστεί η μονοκρατορία των ΗΠΑ. Επίσης, αναμένεται να σημειωθεί ότι η ηγεμονική κυριαρχία στις διεθνείς σχέσεις θέτουν σε κίνδυνο το σεβασμό και την εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ, ενώ η επίλυση των προβλημάτων του πλανήτη θα πρέπει να γίνεται μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας. Αναμένεται, επίσης, να προχωρήσουν μια σειρά ενέργειες, ώστε, να ανανεωθούν τα όργανα του κινήματος και να λαμβάνονται κοινές αποφάσεις πριν το Γενικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, αλλά και σε άλλες οργανώσεις και διεθνή Σώματα.

Το Κίνημα των Αδεσμεύτων αποσκοπεί στην προώθηση του σεβασμού της κυριαρχίας των λαών, της ισότητας, της εδαφικής ακεραιότητας καθώς και στην αναγνώριση της ισότητας όλων των φυλών, θρησκειών, πολιτισμών και εθνών. Αναμένεται να επιβεβαιώσει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής των λαών και το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κράτους να επιλέγει το πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό σύστημά του χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, η Κούβα αναμένεται να προωθήσει μια σειρά προτάσεις για κοινά προγράμματα που να αφορούν στην Υγεία, στην Εκπαίδευση αλλά και την καταπολέμηση της φτώχειας.

Τις εργασίες της Συνόδου, στην οποία θα πάρουν μέρος τα 116 μέλη από την Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική, αναμένεται να παρακολουθήσει και ο ΓΓ του ΟΗΕ μαζί με άλλους τουλάχιστον 50 αρχηγούς κρατών, ενώ σημειώνεται ότι έχουν προσκληθεί και οι ΗΠΑ, όμως δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει ποιοι θα απαρτίζουν την αντιπροσωπεία.

  • Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κούβα πραγματοποίησε δίωρη επίσκεψη στον Φιντέλ Κάστρο και δήλωσε ικανοποιημένος με την ταχεία ανάρρωση του Κουβανού ηγέτη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ