Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Το μακελειό εντείνεται

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εκπρόσωπος της δοσιλογικής αστυνομίας στο Ιράκ ανακοίνωσε χτες ότι τις «τελευταίες 24 ημέρες» ανακαλύφθηκαν «τουλάχιστον 51 σοροί» βασανισμένων και δολοφονημένων ανδρών, αυξάνοντας σε πάνω από 100 συνολικά τον αριθμό των νεκρών που έχουν βρεθεί στην πρωτεύουσα. Ο σουνίτης ηγέτης Αντνάν αλ Ντουλάιμι κατηγόρησε «γνωστές παραστρατιωτικές ομάδες» των σιιτών ότι προβαίνουν στις δολοφονίες και δήλωσε ότι οι σφαγές από τα τάγματα θανάτου οδηγούν τη χώρα «στην καταστροφή».

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε επίσης χτες ότι το Ιράκ ολισθαίνει σε εμφύλιο, καθώς οι προσπάθειες «εθνικής συμφιλίωσης» πέφτουν στο κενό. Φυσικά ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Ασραφ Κάζι, παρέλειψε να πει ότι οι δυνάμεις κατοχής ουσιαστικά - διά της απουσίας τους - ευνοούν το συνεχιζόμενο καθημερινό μακελειό.

Ενώ γίνονταν χτες «εκκλήσεις» εκ μέρους της δοσιλογικής κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ να «παρέμβουν» ώστε οι παραστρατιωτικές ομάδες, ειδικά η SCIRI του Μοκτάντα αλ Σαντρ, να «αφοπλιστούν», η Ουάσιγκτον είχε δικά της προβλήματα. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι 7 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ τις τελευταίες δύο ημέρες. Επίθεση αυτοκτονίας εναντίον των κατοχικών δυνάμεων σκότωσε δυο στρατιώτες των ΗΠΑ και τραυμάτισε άλλους 25 την Πέμπτη, σε περιοχή που δε διευκρινίστηκε. Επίσης ανακοίνωσε το θάνατο άλλων τριών Αμερικανών την Πέμπτη σε άλλες επιθέσεις και δύο χτες Παρασκευή. Από τις αρχές Σεπτέμβρη, οι αμερικανικές δυνάμεις μετρούν 27 νεκρούς, σχεδόν όλους από επιθέσεις ανταρτών - η «κάμψη της βίας» που διαφήμιζαν οι Αμερικανοί ιθύνοντες αποδεικνύεται, έτσι, ψευδεπίγραφη. Κατά το «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι απώλειες των ΗΠΑ από το 2003 ανέρχονται σε 2.677.

Μπροστά στο μπαράζ επιθέσεων, η δοσιλογική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι θα κυκλώσει τη Βαγδάτη με... χαρακώματα και τάφρους, ότι θα κλείσει δρόμους και θα δημιουργήσει φράκτες και τείχη, προκειμένου να εμποδίσει τις «κινήσεις των ανταρτών» - και οποιουδήποτε άλλου. «Η οδική πρόσβαση στη Βαγδάτη θα επιτρέπεται στο μέλλον μόνον από 28 οδούς, που οδηγούν στην πρωτεύουσα», δήλωσε ο στρατηγός Αμπντέλ Καρίμ Χαλάφ, στις οποίες θα υπάρχουν σημεία ελέγχου των διακινουμένων. «Δεκάδες βοηθητικοί δρόμοι που οδηγούν στη Βαγδάτη θα κλείσουν», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ