Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αναζήτηση «ασπίδας» για το μεγάλο κεφάλαιο

Αρχισαν χτες στη Ρόδο οι εργασίες της 6ης Διάσκεψης

Ρόδος (του απεσταλμένου μας, Γιώργου ΦΛΩΡΑΤΟΥ).-

Η «οικονομική ενσωμάτωση» είναι το ζητούμενο της ΕΕ στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη δημιουργία της «Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου» στο χώρο της Μεσογείου, προκειμένου το ευρωπαϊκό μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και ένα σημαντικό τμήμα του αραβικού, να δημιουργήσουν μια «ασπίδα» προστασίας απέναντι στις πιέσεις της παγκοσμιοποίησης. Η 6η Ευρωμεσογειακή Υπουργική Διάσκεψη για τη Βιομηχανία, που ξεκίνησε επίσημα χτες, στη Ρόδο, με τη συμμετοχή 37 συνολικά χωρών, των μελών της ΕΕ και αρκετών κρατών από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, κινείται σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Οι χώρες της «Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας» αναζητούν «ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας», όπως επισήμανε στην έναρξη ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, στη βάση της Διακήρυξης της Βαρκελώνης του 1995, που 11 χρόνια μετά αναζητά ακόμη έκφραση.

Ωστόσο, τα κοινά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται να «ωριμάζουν», καθώς ΗΠΑ και Κίνα ασκούν όλο και πιο επιθετική οικονομική πολιτική. Στο χαιρετισμό του, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Γκ. Φερχόιγκεν, επισήμανε: «Τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετωπίζουμε αυξανόμενες πιέσεις λόγω της παγκοσμιοποίησης και οι χώρες στην ΕΕ και οι Μεσογειακοί εταίροι μας. Οι υπουργοί Βιομηχανίας έχουν, λοιπόν, το καθήκον να αντιμετωπίσουν μαζί αυτές τις προκλήσεις, γιατί υπάρχει ανάγκη να ανταποκριθούμε σε κοινή συνεργασία».

«Είμαστε εδώ για να συμφωνήσουμε στη δημιουργία των δομών και των υποδομών που απαιτούνται για μια νέα δυναμική ώθηση στην Ευρωμεσογειακή Συνεργασία στον τομέα της Βιομηχανίας», τόνισε από την πλευρά του ο Δ. Σιούφας, αφιερώνοντας ένα τμήμα της ομιλίας του και στο επίμαχο θέμα της Ενέργειας, που μπορεί να αποτελέσει βασικό άξονα οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής. Ο Ιορδανός υπουργός Βιομηχανίας Σ. Αλί Ζούμπι ήταν αρκετά σαφής: «Ο αραβικός κόσμος χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε και ανέφερε μια σειρά από στοιχεία για το μεγάλο ποσοστό ανεργίας και το πολυπληθές νεαρό εργατικό δυναμικό που πρέπει να απορροφηθεί. Επισήμανε ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι καθοριστικός στόχος των αραβικών χωρών.

Μια τέτοια συνεργασία, όπου η μια πλευρά διαθέτει χρήμα και κόσμο να δουλέψει και η άλλη τεχνογνωσία, αγορές και προσβάσεις, ίσως να λύσει πολλά προβλήματα για το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά δε διασφαλίζει στο ελάχιστο την πρόοδο των λαών της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ