Κυριακή 1 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΥΣ
Πολύμορφες εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Νέες δηλώσεις καλλιτεχνών που συμπαραστέκονται στους πέντε αγωνιστές

Από την πετυχημένη διαδήλωση μπροστά από το Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον στις 23/9
Από την πετυχημένη διαδήλωση μπροστά από το Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον στις 23/9
Δυναμώνει συνεχώς η διεθνής εκστρατεία για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών, προσπάθεια που δεν πρόκειται να σταματήσει ως τη μέρα που θα αφεθούν ελεύθεροι.

Ο Χεράρδο Ερνάντες Νορδέλο, ο Ραμόν Λαμπαπίνο Σαλαζάρ, ο Αντόνιο Γκερέρο Ροντρίγκες, ο Ρενέ Γκονζάλες και ο Φερνάντο Γκονζάλες βρίσκονται εδώ και 8 χρόνια σε φυλακές ύψιστης ασφαλείας των ΗΠΑ, επειδή είχαν διεισδύσει σε τρομοκρατικές ομάδες που λειτουργούν στις ΗΠΑ και, ενημερώνοντας τις κουβανικές αρχές, βοήθησαν να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια στο λαό της Κούβας. Αφού συγκεντρώθηκαν οι πληροφορίες, η Κούβα ενημέρωσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, και αυτή, αντί να πάρει μέτρα ενάντια σ' αυτές τις ομάδες, προχώρησε στη σύλληψη των 5 πατριωτών.

Οι 300 «Επιτροπές για την Απελευθέρωση των Πέντε» σε περισσότερες από 94 χώρες του πλανήτη μας, από τις 12 Σεπτέμβρη που ξεκίνησε η διεθνής εκστρατεία, έχουν προχωρήσει σε μια σειρά συγκεντρώσεις, πορείες και πρωτότυπες εκδηλώσεις ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών και καταδικάζοντας την παράνομη κράτησή τους.

«Παρών» από τους εργάτες

Την άμεση αποφυλάκιση των πέντε Κουβανών πατριωτών απαίτησαν με ψήφισμά τους και οι εκπρόσωποι που συμμετείχαν στο 14ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Ξύλου (UITBB), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 24 - 25 Σεπτέμβρη και κατήγγειλαν ομόφωνα την παράνομη φυλάκισή τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Εξέφρασαν μάλιστα την αλληλεγγύη τους προς τους «πέντε» και κάλεσαν τις εθνικές Ομοσπονδίες να πάρουν πρωτοβουλίες στήριξης της καμπάνιας αποφυλάκισής τους.

Επίσης, οι πάνω από 1.400 αντιπρόσωποι εργατικών σωματείων που συμμετείχαν στο 19ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Εργατών της Κούβας (CTC), που συσπειρώνει το 96% των εργαζομένων του νησιού, εξέφρασαν στο τελικό κείμενο του Συνεδρίου την αλληλεγγύη τους προς του πέντε συμπατριώτες τους και ζήτησαν από τη μεριά τους την άμεση αποφυλάκισή τους.

Βουλευτές, διανοούμενοι, καλλιτέχνες και νομικοί...

Με το ίδιο αίτημα, ο Σύνδεσμος Φιλίας Φινλανδίας - Κούβας ανακοίνωσε πως παίρνει ενεργά μέρος στις εκδηλώσεις, ενώ ήδη 70 διανοούμενοι και καλλιτέχνες της χώρας έχουν υπογράψει κείμενο που απευθύνεται στον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ και απαιτούν την απελευθέρωση των Πέντε. Παράλληλα, μια ομάδα βουλευτών της χώρας παρουσίασε αίτημα όπου ζητά από τις ΗΠΑ να επιτρέψουν την έκδοση του τρομοκράτη Λουίς Ποσάντα Καρίλες στη Βενεζουέλα. Και με ανοιχτή επιστολή τους, 53 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς στο Μπούντεσταγκ της Γερμανίας, ζητούν την απελευθέρωση των «πέντε».

Παράλληλα, την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κεντρικής Αμερικής (PARLACEN), Χούλιο Παλάσιος, παρουσίασε στη σύνοδο του κοινοβουλίου κείμενο υποστήριξης προς του Πέντε, ενώ στη Γενεύη, συγγενείς των πέντε αγωνιστών παρουσίασαν, για τέταρτη φορά, την υπόθεση των Πέντε στην Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Επιστρέφοντας από τη Γενεύη, σταμάτησαν στο Παρίσι όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας «Φρανς - Λιμπερτέ», Ντανιέλ Μιτεράν, εκπρόσωπο του Γαλλικού τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νομικών, καθώς και με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων του κοινοβουλίου.

Στο Μεξικό, οι γερουσιαστές ομόφωνα ενέκριναν απόφαση που κρίνει επιτακτική την ανάγκη απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών, ενώ στη Νικαράγουα, 4 πρώην μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας ανακοίνωσαν ότι στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατείας, θα δώσουν την ερχόμενη βδομάδα συνέντευξη Τύπου, όπου θα καταγγείλουν την άδικη κράτησή τους, θα απαιτήσουν την αποφυλάκισή τους και θα ζητήσουν την έκδοση του γνωστού τρομοκράτη Λουίς Ποσάντα Καρίλιες στη Βενεζουέλα.

Και στο Περού, πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο η 7η Συνάντηση Φιλίας των Οίκων με την Κούβα με την παρουσία 400 εκπροσώπων, πολιτικών κομμάτων και άλλων οργανώσεων, όπου θα συζητηθεί η υπόθεση των πέντε πατριωτών.

Επίσης, στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατείας εντάσσεται και η παρουσίαση του βιβλίου «Οι Αρχές της Υπερδύναμης» σε μια σειρά πόλεις των ΗΠΑ, στο οποίο αποκαλύπτονται τα ψέματα της κυβέρνησης Μπους στο λαό των ΗΠΑ σχετικά με τον λεγόμενο πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία και σε σχέση με την Κούβα.

Στις πολύμορφες εκδηλώσεις θα πρέπει επίσης να προσθέσουμε και αυτήν που πραγματοποιήθηκε χτες στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι από το Σύνδεσμο Φιλίας Γαλλίας - Κούβας και άλλες γαλλικές οργανώσεις, και τη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μιλάνο, από τον Ιταλο-κουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και άλλες πολιτικές, εργατικές, κοινωνικές και φιλειρηνικές οργανώσεις. Και στην Ισπανία, οι «Επιτροπές για την Απελευθέρωση των Πέντε» έχουν ορίσει την 21 Οκτώβρη ως μέρα κινητοποίησης για τους «πέντε».

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, «παρών» έχουν δώσει σημαντικές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, επιστήμονες, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι, οι οποίοι εκφράζουν την αποφασιστική τους αντίθεση στη φυλάκιση των πέντε Κουβανών και απαιτούν την απελευθέρωσή τους. Σημαντική ήταν και η αναφορά για την ελληνική πρωτοβουλία και κινητοποίηση από το πρακτορείο ειδήσεων «Πρένσα Λατίνα», το οποίο μάλιστα παραθέτει και συνέντευξη του Κουβανού πρέσβη στην Αθήνα, Ερμες Ερναντές Ερέρα.

Καθημερινά ενισχύεται η σημαντική πρωτοβουλία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, να συγκεντρώσει υπογραφές από πολλούς επώνυμους και ανώνυμους. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Διονύσης Γρηγοράτος, η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Θύμιος Καρακατσάνης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είναι μερικοί μόνο που υπογράφουν το κείμενο. Επίσης, χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές, που ενώνουν τη φωνή τους σε παρόμοιο κείμενο που διακινεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μπορούμε να νικήσουμε τον αποκλεισμό»(2006-10-05 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι μορφές αλληλεγγύης(2006-09-30 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο(2006-09-13 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους πέντε Κουβανούς(2005-04-12 00:00:00.0)
«Θα καταφέρουμε να αντέξουμε τα πάντα»(2002-02-17 00:00:00.0)
Να απελευθερωθούν οι 5 Κουβανοί πατριώτες(2002-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ