Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ
Θέλουν ΥΠΠΟ ... των «χορηγών»

Ενα ακόμη βήμα για ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου αποτελεί το νομοσχέδιο για την «πολιτιστική χορηγία» που παρουσίασε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για νομοθετήματα του ΥΠΠΟ που έπονται.

Το κύριο χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου - βασικός στόχος του και στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης - είναι η πλήρης εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού, που θα αποδώσει πολλαπλά στο κεφάλαιο. Το προφανές όφελος του κεφαλαίου από αυτό το νομοσχέδιο είναι η κατά 66,67% φοροαπαλλαγή επί του ποσού της χορηγίας. Ποσοστό, που ο υπουργός το χαρακτήρισε - ορθά - ως «γενναίο», αφού, όπως είπε, οι πλέον «αισιόδοξες» προβλέψεις δεν ξεπερνούσαν το 15%. Αυτή η φοροαπαλλαγή πρέπει να συσχετιστεί και με τα υπερκέρδη της πλουτοκρατίας και με τη γενικότερη μείωση της φορολογικής της επιβάρυνσης και με το νέο προϋπολογισμό που κατατέθηκε προχτές. Σημειώνουμε ότι ένα 0,6% επί του ποσού κάθε χορηγίας που κατατίθεται στο ΥΠΠΟ θα πηγαίνει στην ανώνυμη εταιρεία που εποπτεύει, τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού.

Τα «έμμεσα» οφέλη του κεφαλαίου από αυτό το νομοσχέδιο είναι πολλά: Κατ' αρχάς η κυβέρνηση προσκαλεί το κεφάλαιο να «χωθεί» σε όλο το φάσμα της κρατικής πολιτιστικής πολιτικής. Ακόμη και τη χορηγία για ...ανασκαφές βλέπει θετικά ο υπουργός (!), ο οποίος υπονόησε ότι οι «χορηγοί» μόνο «ουρά» ...δεν κάνουν για να πληρώσουν! Ετσι, αποδέκτες της «χορηγίας» θα είναι το Δημόσιο (ΥΠΠΟ), η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και πολιτιστικών σκοπών. Το δε ΥΠΠΟ θα δίνει κατά διαστήματα μια «λίστα» έργων για τα οποία ζητά επιπλέον (σ.σ. μπορεί αργότερα και ολική;) χρηματοδότηση, από αναστηλώσεις μνημείων μέχρι σύγχρονες πολιτιστικές δραστηριότητες. Αν συσχετίσουμε το παραπάνω με την αστεία... χρηματοδότηση του πολιτισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, τότε είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ΥΠΠΟ ...των «χορηγών». Επιπλέον, αυτό για το οποίο η ΝΔ (ως συνέχεια του ΠΑΣΟΚ) καλούσε τους πολιτιστικούς φορείς να πράξουν, δηλαδή αναζήτηση «χορηγών», άρα «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας», τώρα γίνεται νόμος.

Αντιστάθμισμα της «χορηγίας» είναι, κατά το σ/ν, η «προβολή του κοινωνικού προσώπου του χορηγού». Περί αυτού έγινε μεγάλη συζήτηση στη συνέντευξη Τύπου, αφού τα κριτήρια αυτής της προβολής είναι αδιευκρίνιστα. Πάντως, ο υπουργός είπε πως «όταν μιλάμε για χορηγία δε μιλάμε για ευτελισμό» και ότι «αυτό το καταλαβαίνουν οι χορηγοί». Η πραγματικότητα όμως είναι ότι εκείνο που «καταλαβαίνει» το κεφάλαιο ως προβολή του δεν έχει καμία σχέση με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η σχετική γραφειοκρατία, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο, έχει ως εξής: Συστήνεται «Γραφείο Χορηγιών», ως τμήμα που υπάγεται κατευθείαν στον υπουργό και το οποίο θα είναι το «παράθυρο» προς τους «χορηγούς», καθώς και Συμβούλιο Χορηγιών που θα γνωμοδοτεί στον υπουργό για τις «χορηγικές» προτάσεις και για βραβεύσεις «χορηγών»! Στο Συμβούλιο θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της Ενωσης Διαφημιστικών Εταιρειών...

Επαφές και νομοσχέδια

Στο περιθώριο της παρουσίασης του νομοσχεδίου για τις χορηγίες, ο Γ. Βουλγαράκης ανακοίνωσε ότι χτες το απόγευμα θα συναντιόταν με αντιπροσωπεία του Μουσείου Γκετί, για συνέχιση των συζητήσεων και για τις υπόλοιπες αρχαιότητες που διεκδικεί η Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι υπήρξαν επαφές του ελληνικού και του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού για «ανταλλαγή γνώσης και τακτικών» πάνω στο ζήτημα της αρχαιοκαπηλίας, για το οποίο η Ιταλία έχει πείρα και έργο. Ανακοίνωσε επίσης ότι συγκροτήθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη σύνταξη νέου νόμου για την αρχαιοκαπηλία, υπό τον καθηγητή Αστικού Δικαίου, Απόστολο Γεωργιάδη. Το νομοσχέδιο «θα» είναι έτοιμο σε ένα εξάμηνο. Κατατέθηκε επίσης νομοσχέδιο για τη δημιουργία ιδρύματος που θα διαχειρίζεται τη συλλογή Στεφανή. Τέλος, ανακοίνωσε τους νικητές του 1ου Διεθνούς Διαγωνισμού Γελοιογραφίας, που διοργάνωσε το ΥΠΠΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ταμπλό» διαφημίσεων το Κολοσσαίο... (2010-08-04 00:00:00.0)
Το θεσμικό «περιβόλι» της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού (2008-02-17 00:00:00.0)
Τραπεζίτες - επιχειρηματίες «υπό» τον υπουργό... (2008-01-16 00:00:00.0)
«Απελευθέρωση» ...της αρχαιολογικής «αγοράς» (2006-12-21 00:00:00.0)
Επιτάχυνση αντιδραστικών μέτρων (2006-06-08 00:00:00.0)
«Βοηθήστε μας...»! (2006-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ