Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ
Επιτάχυνση αντιδραστικών μέτρων

Στην επιτάχυνση βασικών, αντιδραστικών στόχων της πολιτιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, επιδόθηκε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού το τελευταίο τετράμηνο, όπως προκύπτει από τον απολογισμό «δράσης» κατά το παραπάνω διάστημα που παρουσίασε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης.

Επανεξετάστηκε το νομικό πλαίσιο για τη «χορηγική» πολιτική από επιτροπή νομικών και στελεχών του υπουργείου και το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το Σεπτέμβρη. Ο Γ. Βουλγαράκης υποστήριξε αυτή την αναβαθμισμένη εισβολή του κεφαλαίου στην κρατική πολιτική για τον πολιτισμό, λέγοντας πως ο πολιτισμός πρέπει να υποστηριχτεί από ένα «μείγμα» οικονομικών μέτρων, εννοώντας τους ιδιώτες.

Συστάθηκε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την «Ακαδημία Τεχνών», αν και τα χρονοδιαγράμματα που είχε παρουσιάσει ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, για τη λειτουργία της, φαίνεται πως πάνε πίσω. Ο υπουργός είπε ότι το ΥΠΠΟ και το υπουργείο Παιδείας βρίσκονται σε «συζήτηση», ενώ, άλλη επιτροπή, «αποκωδικοποιεί» τις «δεσμεύσεις» του Συντάγματος και της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με τους τίτλους σπουδών της «Ακαδημίας» κλπ.

Το ΥΠΠΟ ετοιμάζει τη διοργάνωση συνεδρίου «με σκοπό τον καθορισμό νομοθετικού πλαισίου για τον κινηματογράφο». Το συνέδριο επιλέχθηκε ώστε να «εκφραστούν όλες οι απόψεις», ωστόσο, είναι καθαρό ότι το «νέο» νομοσχέδιο που θα προκύψει θα έχει τη «βούλα» της επικίνδυνης, για τον κινηματογράφο, κυβερνητικής πολιτικής.

Αν και για το θέμα του νέου Οργανισμού του υπουργείου (θυμίζουμε ότι το σχετικό νομοσχέδιο επί Τατούλη είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων) ο υπουργός είπε ότι θέλει να το «επανεξετάσει» και ότι συστάθηκε (σσ κι άλλη!) σχετική επιτροπή, ωστόσο, στους άμεσους στόχους που παρουσίασε ήταν η η δημιουργία του «Συμβουλίου Πολιτισμού», «γεύση» του οποίου υπήρχε και στο εν λόγω νομοσχέδιο.

Το «συμβούλιο» θα αποτελείται από εκπροσώπους κρατικών και εποπτευόμενων πολιτιστικών φορέων, θα προεδρεύει ο υπουργός και θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα στο «σχεδιασμό της πολιτιστικής πολιτικής», στην «έκδοση ανακοινώσεων και διακηρύξεων για θέματα υψίστης εθνικής σημασίας και προβολή της εθνικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό», στην «αξιολόγηση των προτάσεων για την παροχή της αιγίδας του υπουργείου Πολιτισμού», στην «αξιολόγηση και απονομή των βραβείων του υπουργείου Πολιτισμού» και των «αιτημάτων επιχορήγησης διαφόρων φορέων, συλλόγων, εκδηλώσεων και συνεδρίων».

Από τη σύνθεσή του απουσιάζουν οι συλλογικοί καλλιτεχνικοί - πολιτιστικοί φορείς και σωματεία, ενώ είναι φανερό πως - παρά τις «εντυπωσιακές» «αρμοδιότητές» του - θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως «άλλοθι» «συμμετοχής» στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Αλλωστε, με την οικονομική δυσπραγία των φορέων που θα συμμετέχουν και με το γεγονός ότι τα ΔΣ τους επιλέγονται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, ο «συμβουλευτικός» ρόλος τους θα είναι τελικά διακοσμητικός.

Στο πλαίσιο των «θεσμικών παρεμβάσεων» συγκαταλέγεται η ενεργοποίηση του Κεντρικού Συμβουλίου Μουσείων (στα πρότυπα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων), το οποίο έτσι κι αλλιώς προβλέπεται από τη νομοθεσία, καθώς και η ίδρυση Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού, για τον «σχεδιασμό και εφαρμογή εθνικής πολιτικής» σ' αυτούς τους τομείς.

Κατά τ' άλλα ο υπουργός είπε ότι υπάρχει «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του ΥΠΠΟ, την οποία, όπως προκύπτει από τους γενικότερους προσανατολισμούς της κυβέρνησης, πρόσφατες δηλώσεις και από τα χτεσινά συμφραζόμενα, δεν προτίθεται να την κλείσει με γενναία χρηματοδότηση προσανατολισμένη στις πραγματικές ανάγκες, αλλά με τους «χορηγούς».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις «περίεργες» αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επί των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων μέσω του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλος, είπε ότι το ΥΠΠΟ προσπάθησε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής να απαλείψει τη σχετική παράγραφο χωρίς να τα καταφέρει και τώρα «σχεδιάζεται» νέα τροπολογία με βάση τον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην υπηρεσία των αναγκών του κεφαλαίου (2013-02-17 00:00:00.0)
Υποταγή του πολιτισμού σε ιδιώτες (2007-05-03 00:00:00.0)
«Απελευθέρωση» ...της αρχαιολογικής «αγοράς» (2006-12-21 00:00:00.0)
Θέλουν ΥΠΠΟ ...των «χορηγών» (2006-10-04 00:00:00.0)
«Μαγαζί»... για γάμους και βαφτίσια! (2005-06-10 00:00:00.0)
Ιδιώτες και «εθελοντές» στα μουσεία (2005-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ