Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Το μαγαζάκι του... Λιούμπιτς

Σκηνή από την ταινία «Το μαγαζάκι της κεντρικής οδού», σε σκηνοθεσία Ε. Λιούμπιτς
Σκηνή από την ταινία «Το μαγαζάκι της κεντρικής οδού», σε σκηνοθεσία Ε. Λιούμπιτς
Το μελόδραμα αμερικανικής παραγωγής 1940 με τίτλο «Το μαγαζάκι της κεντρικής οδού», σε σκηνοθεσία Ερνστ Λιούμπιτς ξεχωρίζει από τις αποψινές κινηματογραφικές προβολές. Η ταινία θα προβληθεί στις 24.00 από την ΕΤ1.

Η ιστορία μας μεταφέρει στη Βουδαπέστη. Σ' ένα μαγαζάκι δώρων, όπου ο ιδιοκτήτης Μάτουσεκ είναι καλός αλλά δύσκολος άνθρωπος. Πρώτος πωλητής του ο Κράλικ, δε διστάζει να τον κοντράρει, ενώ ο Βάντας συμφωνεί πάντα με το αφεντικό. Πάντως, η ατμόσφαιρα στο μαγαζάκι είναι συμπαθητική. Εμφανίζεται μια νεαρή κοπέλα, η Κλάρα Νόβακ, η οποία κατορθώνει να πείσει τον Μάτουσεκ να την προσλάβει. Αμέσως δημιουργούνται προστριβές με τον Κράλικ εξαιτίας της. Εκείνος πάλι, εξομολογείται στον φίλο του τον γέρο Πίροβιτς, ότι έχει ένα είδος τρυφερής αλληλογραφίας, με μια άγνωστή του κοπέλα, με μικρές αγγελίες. Ο Μάτουσεκ, αρχίζει να φέρεται άσχημα στον Κράλικ και τελικά τον απολύει, χωρίς εξήγηση...

Ο Λιούμπιτς, δείχνει εδώ ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο: Ηρωες του δεν είναι πρίγκιπες, αριστοκράτες, κοσμικοί, απατεώνες, αινιγματικές γυναίκες, αλλά καθημερινοί άνθρωποι, εύθραυστοι, ευάλωτοι, τόσο στο συναισθηματικό όσο και στο επαγγελματικό πεδίο. Κομεντί και δράμα μαζί, όπου η συγκίνηση ξεπροβάλλει συχνά, με ανθρώπινη ποιότητα. Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ανήκουν στην κεντρική Ευρώπη του μεσοπολέμου, αλλά η αλήθειά τους είναι παγκόσμια. Οπως και ο Λίο Μάρεϊ, ο Λιούμπιτς, μαζί με τον άξιο τακτικό σεναριογράφο του Σαμψών Ράφελσον, πλάθουν ένα μικρόκοσμο γραφικό όσο και αυθεντικό, χτίζοντας την άλλη όψη του Χόλιγουντ, την αξία των ταπεινών ανθρώπων και των σχέσεών τους.

Παίζουν: Τζέιμς Στιούαρτ, Μάργκαρετ Σάλαβαν, Φρανκ Μόργκαν, Τζόζεφ Σίλντκροτ, Σάρα Χέιντεν, Φέλιξ Μπρεσάρ.

Από το κανάλι της Βουλής θα προβληθεί η κουβανο-ισπανική κομεντί με τίτλο «Λίστα αναμονής», σε σκηνοθεσία Χουάν Κάρλος Ταμπίο.

Σ' έναν επαρχιακό σταθμό λεωφορείων της Κούβας, μια ομάδα ανθρώπων, που είναι σε λίστα αναμονής, περιμένει μάταια σ' αυτόν τον σχεδόν εγκαταλειμμένο σταθμό. Ετσι, αποφασίζουν να επισκευάσουν μόνοι τους ένα παλιό όχημα και στη συνέχεια να καλλωπίσουν το σταθμό που γίνεται κάτι σαν ονειρικό σπιτικό τους... Αλληγορία της ευτυχίας γύρω από τα ευεργετήματα της συλλογικής δράσης που καθιστά το άτομο μέλος μιας κοινωνίας. Με τους Βλαντιμίρ Κρουζ, Ταχίμι Αλβαρίνο και Χόρχε Περουγκόρια. (ΒΟΥΛΗ - Τηλεόραση, 22.00)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βραδιά για Μπέργκμαν (2009-10-05 00:00:00.0)
Χορεύετε; (2008-02-13 00:00:00.0)
Ερωτικό γράμμα (2007-08-28 00:00:00.0)
Απαγορευμένος χορός (2005-10-30 00:00:00.0)
Με νέες σειρές η ΝΕΤ (2005-09-02 00:00:00.0)
«Η γραμματέας» (2003-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ