Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Στο «κόκκινο» δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ

Οι πολιτικές λιτότητας, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις επιτοκίων, αυξάνουν τον αριθμό των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να πληρώσουν τη δόση του δανείου, αλλά και τις πτωχεύσεις μικρών επιχειρήσεων

Θηλιά γύρω από τα εισοδήματα των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων αποδείχνονται τα τραπεζικά (καταναλωτικά, στεγαστικά κλπ.) δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών της χώρας, που αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ το μήνα! Είναι χαρακτηριστικό ότι παράλληλα με την αύξηση του ανεξόφλητου υπόλοιπου των δανείων, αυξάνονται και τα δάνεια που καθημερινά βγαίνουν στο «κόκκινο». Ετσι, τα «κόκκινα» δάνεια (όσα εξοφλούνται με καθυστέρηση από τρεις μήνες και πάνω), σε συνδυασμό με την ακρίβεια στην αγορά και την εφαρμοζόμενη τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών, σφίγγουν όλο και περισσότερο τη θηλιά για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ενδεικτικό των συνεπειών από την εφαρμογή των μακροχρόνιων πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας είναι και το γεγονός ότι πληθαίνουν οι επιχειρήσεις (κυρίως οι μικρότερες) που αναγκάζονται να βάλουν οριστικά λουκέτο. Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται πως στο διάστημα Γενάρης - Ιούλης του 2006 οι αιτήσεις πτώχευσης αυξήθηκαν σε ποσοστό 35%, ενώ οι διαταγές πληρωμής που περνούν με δικαστικές αποφάσεις αυξήθηκαν 28%.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται στην έκθεση για τη «νομισματική πολιτική» της Τράπεζας της Ελλάδας, τα χαρακτηρισμένα «κόκκινα δάνεια» των νοικοκυριών (καταναλωτικά και στεγαστικά) φτάνουν ήδη στα 4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2 δισ. ευρώ αφορούν στα κάθε είδους καταναλωτικά δάνεια και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ στα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις, η αξία των δανείων που οι τράπεζες βγάζουν στο «κόκκινο» είναι αρκετά υποεκτιμημένη, καθώς οι τραπεζίτες μηχανεύονται διάφορα κόλπα προκειμένου να τα εμφανίσουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Αλλωστε, η αναχρηματοδότηση, η μεταφορά υπολοίπων σε νέους λογαριασμούς κλπ. αποκρύβουν και μεταθέτουν για το μέλλον ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο «κόκκινο» έχει βγει:

  • Το 8,1% της συνολικής μάζας των καταναλωτικών δανείων που αντιστοιχούν σε δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς περισσότεροι από 250.000 δανειολήπτες απειλούνται ανοιχτά με δικαστικά μέτρα, κατασχέσεις κ.ά.
  • Το 3,9% των στεγαστικών δανείων που αντιστοιχεί σε δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ.
  • Το 6,9% των δανείων προς επιχειρήσεις ή περίπου 6 δισ. ευρώ.

Συνολικά, η αξία των δανείων που έχει βγει στο «κόκκινο» φτάνει τα 10 δισ. ευρώ, στο 6,9% του συνολικού ανεξόφλητου υπολοίπου.

Οι δυσκολίες για τα υπερδανεισμένα νοικοκυριά μεγαλώνουν και από τις απανωτές ανατιμήσεις επιτοκίων που επιβάλλει η ΕΕ και η Ευρωτράπεζα. Ηδη οι τραπεζίτες εκμεταλλευόμενοι τη νέα ευκαιρία φορτώνουν τα δάνεια με αυξήσεις επιτοκίων. Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου καταναλωτικής πίστης και των πιστωτικών καρτών της κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ