Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Πολιτικά παιχνίδια με το επίδομα θέρμανσης

Το ΚΚΕ κατήγγειλε την υποκρισία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς - ερίζοντας για το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης - προσπαθούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι με τις πολιτικές που υπηρετούν απελευθέρωσαν την κερδοσκοπική ασυδοσία των μονοπωλίων

Η εμμονή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις πολιτικές λιτότητας αλλά και η συμφωνία τους στη μεγαλύτερη διεύρυνση κερδών για τα μονοπώλια των πετρελαιοειδών, δεν μπόρεσαν να αποκρυφτούν χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί η πρόταση ως δείγμα στήριξης των χαμηλόμισθων, ενώ από την πλευρά της ΝΔ εξαπολύθηκαν κατηγορίες για «επιδόματα με δανεικά». Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε τη διατήρηση της ασυδοσίας της αγοράς και τη συνεχώς αυξανόμενη φορολογία στο πετρέλαιο που επιβάλλουν διαχρονικά με τις πολιτικές τους τα δυο κόμματα. Κατά πάγια πρακτική, η πρόταση δεν τέθηκε σε ψηφοφορία αφού προβλέπει επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

«Εμείς λέμε να εισπράξουν τα λαϊκά στρώματα το επίδομα θέρμανσης αν αυτό εξαρτάται από μας» σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ, θυμίζοντας ότι στο παρελθόν «έγινε Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα από τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα». Οπως είπε «και μια δραχμή αν είναι να πάρουν οι εργαζόμενοι, εμείς δεν τη χαρίζουμε», γιατί «θα θέλαμε μια συνολική πολιτική ενίσχυση του εισοδήματος» και αναρωτήθηκε: Ενώ «εμμένουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στην πολιτική λιτότητας» και «κάνουν αναδιανομή υπέρ του κεφαλαίου, πώς λοιπόν να δούμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ αν όχι δημαγωγική;».

Αναφερόμενος στις αιτίες των αυξήσεων στα πετρελαιοειδή, ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι αυτό οφείλεται στις πολιτικές που ακολούθησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε, αποτέλεσμα των επιλογών τους είναι ένα «μονοπώλιο τα δυο ουσιαστικά ιδιωτικά διυλιστήρια» για τα οποία «η επιτροπή ανταγωνισμού υπαινίσσεται ότι είναι καρτέλ». «Γιατί δε λέτε τίποτε ούτε ο ένας ούτε ο άλλος γι' αυτή τη συγκέντρωση της διύλισης στα χέρια λίγων;» ρώτησε ρητορικά θυμίζοντας ότι έχουν «αύξηση των κερδών τους κατά 161%» και πως «αν ήταν κρατικά τα ΕΛΠΕ θα υπήρχε η δυνατότητα να είναι λιγότερα τα κέρδη».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη φορολογία, λέγοντας πως «το κράτος αυξάνει την τιμή του αργού πετρελαίου άρα αυξάνεται και ο φόρος» ενώ επί χρόνια «έχουμε σταδιακές αυξήσεις του φόρου κατανάλωσης». Οπως είπε «σε έξι χρόνια επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουμε τεράστια αύξηση, λεφτά που τα παίρνει το κράτος και τα βάζει στο ταμείο του». Εν κατακλείδι «έχουμε δυο ειδών ληστείες: Μια με τα διυλιστήρια και τα κέρδη τους και μια με τους φόρους».

Σχολιάζοντας ειδικά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι «στη συγκεκριμένη πρόταση το επίδομα καλύπτει μόνον μια μερίδα, τους μακροχρόνια άνεργους» σημειώνοντας πως «υπάρχει ζήτημα διεύρυνσης σε πλατύτερα στρώματα». Αναφέρθηκε στην πάγια θέση του ΚΚΕ «να μην υπάρχουν έμμεσοι φόροι» λέγοντας ότι θα μπορούσε να υιοθετηθεί και η πρόταση του «όταν ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου να μειώνεται ο ΦΠΑ και η υπόλοιπη φορολογία» ή να υπάρξει «ειδική φορολογία στα κέρδη όταν αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου».

Για ανικανότητα ελέγχου της αγοράς καυσίμων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δ. Παπαδόπουλος, αθωώνοντας έτσι τα υπερκέρδη των πολυεθνικών των πετρελαιοειδών και την ασυδοσία της ελεύθερης αγοράς. Οπως χαρακτηριστικά είπε «αν η κυβέρνηση είχε πατάξει την κερδοσκοπία, θα είχε τα χρήματα να δώσει αυτό το επίδομα». Οπως συμπλήρωσε όμως «αυξήσατε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης κατά 5,7 προαναγγέλλοντας την αύξηση του φόρου για να εξυπηρετήσετε τους κερδοσκόπους» σημειώνοντας ότι «ωθείτε την κερδοσκοπία».

Για δημαγωγία κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής της ΝΔ Β. Γιαννάκης λέγοντας ότι «χαϊδεύετε αυτιά» και «ποντάρετε στις δυσκολίες των συμπολιτών μας». Οπως είπε «δε θα επιδοθούμε σε ένα κυνήγι επιδομάτων» αφού «δεν οδηγεί και δε λύνει κανένα πρόβλημα. Είναι μια ασπιρίνη για καρκινοπαθείς». Παράλληλα πρόσθεσε ότι το ερώτημα είναι αν «θέλουμε επιδοματική πολιτική με δανεικά ή ανάπτυξη» σημειώνοντας ότι «η ΕΕ προσανατολίζεται σε αντικατάσταση των πολιτικών επιδομάτων από ενεργητικές πολιτικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ