Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χτυπάει κόκκινο η κατάθλιψη

Η κατάθλιψη θα είναι το τίμημα της αχαλίνωτης δράσης της ελεύθερης αγοράς για την επόμενη εικοσαετία, προειδοποίησε ο καθηγητής και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Κώστας Στεφανής, στη διάρκεια εκδήλωσης για την Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας.

Αναφερόμενος στα σύγχρονα ψυχικά νοσήματα παρατήρησε ότι η κατάθλιψη παγκοσμίως κατέχει σήμερα την 4η θέση, από πλευράς απώλειας ετών ζωής, αναπηρίας και κοινωνικής δυσλειτουργίας. Το 2020, θα καταλάβει τη 2η θέση παγκοσμίως και στις δυτικές κοινωνίες την πρώτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, κάθε 1,5 λεπτό της ώρας, περίπου ένα άτομο οδηγείται στο θάνατο αυτοκτονώντας. Στην ευρεία περιοχή της Ευρώπης, μόνο οι βεβαιωμένες αυτοκτονίες ανέρχονται στις 150.000 το χρόνο. Οι συγκαλυμμένες και οι έμμεσα συνδεδεμένες με ψυχολογικά αίτια και βασικά με την κατάθλιψη αλλά και τη σχιζοφρένεια, είναι σημαντικά περισσότερες. Το 85% έως το 90% των αυτοκτονιών οφείλονται - βεβαιωμένα - στις δύο αυτές καταστάσεις.

Οι διαπιστώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο της άγριας εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών της ψυχικής υγείας, που έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ