Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Σκληρή μάχη δίνει η Βενεζουέλα

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Για δεύτερη μέρα τα 192 μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων ψήφιζαν σε συνεχείς γύρους για την πλήρωση μίας έδρας μη μόνιμου μέλους στο ΣΑ του Οργανισμού, από μία χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ηδη από τη Δευτέρα είχαν εκλεγεί η Ινδονησία, η Νότια Αφρική, η Ιταλία και το Βέλγιο. Εντούτοις η «μάχη» μεταξύ της Βενεζουέλας και της Γουατεμάλας είναι αδιέξοδη, εξαιτίας των απειλών και των μεθοδεύσεων των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του πρεσβευτή της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, Φρανσίσκο Αρίας Κάρδενας, που αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πρώτων ψηφοφοριών κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ότι ασκούν πιέσεις στις μικρές χώρες για να υποστηρίξουν τη Γουατεμάλα αντί της Βενεζουέλας: «Εάν γινόταν ένας συναγωνισμός μόνο κατά της Γουατεμάλας δε θα βλέπατε εδώ τον Αμερικανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον και τον επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας να κάθονται δίπλα στις μικρές χώρες, σε μία επίδειξη χονδροειδούς και πρόστυχης αλαζονείας», τόνισε ο Κάρδενας, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTV.

Υπενθυμίζεται ότι το 1979 μία ακόμη «λατινοαμερικανική» μάχη, μεταξύ Κούβας και Κολομβίας κράτησε 3 μήνες και κατόπιν διαμεσολάβησης εκλέχτηκε ως συμβιβαστική λύση το Μεξικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ