Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αύξηση των επιθέσεων μεταξύ σιιτών - σουνιτών

Το αίμα στη Βαγδάτη και άλλες πόλεις ρέει άφθονο από τις ενδοκοινοτικές συγκρούσεις

Associated Press

Το αίμα στη Βαγδάτη και άλλες πόλεις ρέει άφθονο από τις ενδοκοινοτικές συγκρούσεις
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με κοινές περιπολίες Ιρακινών και κατοχικών δυνάμεων γίνεται προσπάθεια να κατευναστούν τα εξαιρετικά οξυμένα πνεύματα στο Μπάλαντ, όπου τα τελευταία 24ωρα, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 80 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους σουνίτες, σε ενδοκοινοτική βία. Εκατοντάδες σουνίτες εγκαταλείπουν την πόλη προς τη γειτονική Ντουλουίγια, όπου άγνωστοι ένοπλοι έχουν αποκλείσει ορισμένες εισόδους εμποδίζοντας την είσοδο καυσίμων και τροφίμων. Η κατάσταση στην πόλη μοιάζει ανεξέλεγκτη, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για εμπλοκή στις σφαγές εκατέρωθεν(!) μελών της ιρακινής αστυνομίας.

Αύξηση των ενδοκοινοτικών επιθέσεων παρατηρήθηκε και στη Βαγδάτη, με τον εντοπισμό, τη νύχτα, 67 πτωμάτων: τα 44 σε σουνιτικές περιοχές. Αλλοι 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες, σε Βαγδάτη, Ραμάντι, Μοσούλη, Σαμάρα, Κιρκούκ, Χίλα, Μπάλαντ Ρουζ, Φαλούτζα, Καρμάχ αλλά και Βασόρα όπου άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν 10 πολίτες σε διάφορα σημεία της πόλης. Σε δεκάδες ανέρχονται οι τραυματίες των επιθέσεων, που, σχεδόν, οι μισές στόχευαν κατοχικές δυνάμεις και οι άλλες, πολίτες.

Στο μεταξύ, εντείνεται η φημολογία, στις ΗΠΑ, ότι Επιτροπή του Κογκρέσου υπό τον πρώην ΥΠΕΞ, Τζέιμς Μπέικερ, που εξετάζει την αμερικανική τακτική στο Ιράκ, ετοιμάζεται να προτείνει ριζικές αλλαγές: είτε ζητώντας σταδιακή αμερικανική στρατιωτική αποχώρηση είτε σταδιακή ενεργότερη συμμετοχή και μεταφορά αρμοδιοτήτων σε στρατούς γειτονικών χωρών, όπως Συρία - Ιράν. Επισήμως, διαψεύδονται οι φήμες αυτές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έσπευσε να χαρακτηρίσει «μάλλον παράλογο» το ενδεχόμενο η Επιτροπή του Κογκρέσου να ζητήσει αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «τα βρετανικά στρατεύματα δεν πρέπει να μείνουν στο Ιράκ περισσότερο από όσο χρειάζεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ