Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ»
Υπέρογκα πρόστιμα με στόχο το ξεπούλημα

Με πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ απειλούν οι Βρυξέλλες την Ελλάδα, για τις «παράνομες ενισχύσεις» στην «Ολυμπιακή», δρομολογώντας την πτώχευση και το ξεπούλημα της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει εκ νέου την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναφορικά με τις «παράνομες ενισχύσεις» ύψους 160 εκατ. ευρώ, που ισχυρίζονται ότι χορήγησε το κράτος στον εθνικό αερομεταφορέα στο διάστημα 1998 - 2002 και δεν τις ανέκτησε, όπως υπαγόρευσε η πρώτη απόφαση του Δικαστηρίου. Τα πρόστιμα με τα οποία απειλείται η χώρα (αν και όταν επιβληθούν) είναι τόσο υψηλά, ώστε να δικαιολογήσουν το άμεσο ξεπούλημα της εταιρείας, από την κυβέρνηση.

Με τη χτεσινή της απόφαση, η Κομισιόν ζητά από το Δικαστήριο «να επιβάλει στην Ελλάδα πληρωμή κατ' αποκοπή ποσού 10.512 ευρώ ημερησίως για το χρονικό διάστημα από την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου το 2005, μέχρι την πραγματική εκτέλεση από την Ελλάδα της απόφασης του 2002». Παράλληλα, οι Βρυξέλλες ζητούν «εάν η απόφαση αυτή δεν έχει πλήρως εφαρμοστεί κατά το χρόνο έκδοσης της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου, τότε το δικαστήριο δύναται επίσης να επιβάλει στην Ελλάδα την πληρωμή, από την έκδοση της απόφασης αυτής, ημερήσιας χρηματικής ποινής 53.611 ευρώ έως ότου τεθεί πραγματικά σε εφαρμογή απόφαση του 2002». Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, απαντώντας σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι, ισχυρίστηκε ότι δεν αρκεί μία απόφαση για να πτωχεύσει μία εταιρεία.

Παίρνουν σειρά και τα ταχυδρομεία

Στο μεταξύ, την ιδιωτικοποίηση και των ταχυδρομικών υπηρεσιών, με το πλήρες άνοιγμα της αγοράς έως το 2009, εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακολουθώντας και την ημερομηνία - στόχο της ισχύουσας ταχυδρομικής οδηγίας, όπως ανακοινώθηκε χθες. Βάσει της πρότασης, οι εθνικοί φορείς «δε θα διαθέτουν πλέον μονοπώλιο στην αλληλογραφία κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο βάρους (50 γρ.) γνωστό ως "αποκλειστικός τομέας"». Στην ανακοίνωση της Επιτροπής, αναφέρεται ότι υπό την παρούσα πρόταση διατηρούνται οι σημερινές υποχρεώσεις των κρατών - μελών για εξασφάλιση καθολικής υπηρεσίας, ενώ οι φορολογούμενοι απειλούνται με νέα χαράτσια, αφού «αν χρειαστεί να καλυφθεί το υπολειπόμενο καθαρό κόστος για την παροχή της καθολικής υπηρεσίας, τα κράτη - μέλη θα μπορούν να επιλέξουν μέτρα μεταξύ ενός φάσματος επιλογών», όπως, π.χ., τα αντισταθμιστικά κονδύλια, ο επιμερισμός του κόστους και οι δημόσιες συμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ