Κυριακή 22 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Υπόθεση του λαϊκού κινήματος η άρση της απαγόρευσης της ΚΕΝ Τσεχίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει η ΚΝΕ την ερχόμενη Πέμπτη, έξω από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας, στις 7 μ.μ.

Από την πρώτη παράσταση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ στην τσέχικη πρεσβεία
Από την πρώτη παράσταση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ στην τσέχικη πρεσβεία
Αλλο ένα σκαλοπάτι στον αντικομμουνιστικό κατήφορο προχώρησε η αντίδραση στην Τσεχία, χώρα - μέλος της, υποτίθεται δημοκρατικής, ΕΕ. Η κρατική εξουσία έθεσε εκτός νόμου την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας, σηματοδοτώντας έτσι μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση τόσο για τους ίδιους τους νέους Τσέχους κομμουνιστές, όσο και για το κομμουνιστικό κίνημα. Η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη συνεχιζόμενη αντικομμουνιστική εκστρατεία με στόχο την τρομοκράτηση όσων αντιστέκονται, αλλά και την προσπάθεια με κατασταλτικά μέτρα να αντιμετωπίσουν τα κινήματα.

Στις 12 Οκτώβρη αποφασίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η απαγόρευση της δράσης της ΚΕΝ, επειδή, όπως υποστηρίζει, «στο πρόγραμμά της εκφράζει την αναγκαιότητα αντικατάστασης της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής από την κοινωνική ιδιοκτησία», ενώ γίνεται λόγος για «το άρθρο της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που προστατεύει την ατομική ιδιοκτησία»... Η προκλητική αυτή απόφαση κοινοποιήθηκε στη νεολαιίστικη οργάνωση μόλις την περασμένη Δευτέρα, 16 Οκτώβρη. Από την πρώτη στιγμή, οι Τσέχοι νεολαίοι κομμουνιστές διακήρυξαν με έμφαση πως θα συνεχίσουν την πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των νέων - φοιτητών, νέων εργαζομένων, ανέργων - και για το σοσιαλισμό. Εχουν προβεί σε επαφές με άλλες νεολαιίστικες οργανώσεις, μαζικούς φορείς και ΜΜΕ τόσο στην Τσεχία όσο και στο εξωτερικό, ενώ ήδη έχει συγκροτηθεί ομάδα δικηγόρων που θα προσβάλουν την απόφαση στο δικαστήριο.


Πάντως, δε θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι μια μέρα μετά την κοινοποίηση της απόφασης του υπουργείου στην ΚΕΝ, στις 17 Οκτώβρη, ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, που θα απαγορεύει την πρόσβαση σε «ευαίσθητα» ντοκουμέντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε άπαντες πλην 5 ατόμων: του πρωθυπουργού, του προέδρου, του υπουργού Εξωτερικών και των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας. Και αυτό επειδή η ΚΕΝ έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα σημαντική δράση, συγκεντρώνοντας μεταξύ άλλων πάνω από 50.000 υπογραφές ενάντια στην εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων για τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ και ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Εντεινόμενη αντικομμουνιστική εκστρατεία

Η τωρινή απόφαση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η άρχουσα τάξη, που βρέθηκε στην εξουσία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη χώρα, εδώ και καιρό προσπαθεί να απαγορεύσει την κομμουνιστική ιδεολογία, να ποινικοποιήσει τη δράση των κομμουνιστών, αλλά και να εξισώσει τον κομμουνισμό με το ναζισμό. Η αντικομμουνιστική επίθεση είχε κλιμακωθεί μπροστά στις γενικές εκλογές του περασμένου Ιούνη, όπου χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναφέρουμε τον άγριο ξυλοδαρμό του αντιπροέδρου και βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας, Γίρζι Ντολέις, αλλά και την παραγωγή μπλούζας με αντικομμουνιστικό περιεχόμενο, κάτι που είχε στηρίξει και χρηματοδοτήσει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι ότι αυτά τα μπλουζάκια με συνθήματα όπως «αγωνίσου για την ειρήνη - σκότωσε έναν κομμουνιστή» πωλούνταν σε πρεσβείες της χώρας! Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε και την εκστρατεία διάφορων «ανεξάρτητων», που καλούσαν τους Τσέχους να κλέψουν ή και να καταστρέψουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, που αποστέλλονται ταχυδρομικά στους ψηφοφόρους, αλλά και τις εκπτώσεις που πρόσφεραν ορισμένοι σε διάφορα είδη σε όσους αποδεδειγμένα δεν ψήφιζαν το ΚΚΤ!

Στις 25 Νοέμβρη του 2005 το υπουργείο απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην ΚΕΝ Τσεχίας, ζητώντας της να αλλάξει το πρόγραμμα και το καταστατικό της, αρχικά ισχυριζόμενο ότι η συγκεκριμένη οργάνωση δεν έχει στάτους «ένωσης πολιτών», γιατί οι «σκοποί της είναι πολιτικοί». Μετά ισχυρίστηκε ότι ...προβάλλει «την αντίληψη της ταξικής πάλης, στηρίζεται στις θεωρητικές βάσεις των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν που καλούν σε βίαιη ανατροπή της κοινωνικής πραγματικότητας». Εδωσε μάλιστα προθεσμία στην ΚΕΝ μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2005 για να απαρνηθεί την κομμουνιστική ταυτότητά της. Ωστόσο, λόγω της μαζικής κινητοποίησης, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και παγκοσμίως, το υπουργείο αναγκάστηκε να παρατείνει την προθεσμία έως τις 4 Μάρτη του 2006.

Διεθνής καμπάνια συμπαράστασης

Τότε είχε ξεσηκωθεί ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης, που έδωσε καθοριστική απάντηση στην αντικομμουνιστική και αντιδημοκρατική επίθεση του κράτους. Δεκάδες χιλιάδες υπογραφές συγκεντρώθηκαν σε διάφορες χώρες και μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http:4ksm.kke.gr όπου τη στήριξή τους στην ΚΕΝ είχαν εκφράσει βουλευτές, ευρωβουλευτές, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, αλλά και νέοι, εργαζόμενοι, αντιστασιακοί και πολλοί άλλοι. Εκτός Ελλάδας, αίσθηση έκαναν με τις υπογραφές τους ο κάτοχος Νόμπελ Ντάριο Φο, ο τραγουδιστής Μπόνο του συγκροτήματος U2, ο υποδιοικητής Μάρκος του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας. Πολλά πολιτικά κόμματα, νεολαιίστικες οργανώσεις, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, συνδικάτα προχώρησαν σε πολύμορφες εκδηλώσεις συμπαράστασης στην ΚΕΝ. Από τη μεριά της, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) οργάνωσε διεθνή ημέρα δράσης για την αλληλεγγύη με την ΚΕΝ στις 27 Φλεβάρη.

Αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η αλληλεγγύη στην ΚΕΝ

Σήμερα, επιτακτική είναι η ανάγκη να εκφραστεί η αλληλεγγύη στην ΚΕΝ, γιατί η αντικομμουνιστική και αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο τους Τσέχους νέους κομμουνιστές, αλλά τη νεολαία παγκοσμίως, τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό, μια και τέτοιες διώξεις εντάσσονται στο γενικότερο κλίμα περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Από την πρώτη στιγμή της είδησης, το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, κατήγγειλε την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, τονίζοντας πως πρόκειται για «μια αντικομμουνιστική, αντιδημοκρατική πρόκληση, που δε στρέφεται μόνο κατά των νέων Τσέχων κομμουνιστών και του κομμουνιστικού κινήματος, αλλά και συνολικά κατά του εργατικού λαϊκού κινήματος στην Ευρώπη». Επισήμανε ότι «αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην εξελισσόμενη επιχείρηση των ιμπεριαλιστών, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους λαούς και να αντιμετωπίσουν με την καταστολή τα κινήματά τους». Επίσης πρόσθετε ότι «η απαγόρευση της ΚΕΝ δε βαραίνει μόνο την κυβέρνηση της Τσεχίας, αλλά και όσους την ανεχθούν» και καταλήγοντας καλούσε σε ενεργό συμμετοχή στη διεθνή καμπάνια αλληλεγγύης προς τη διωκόμενη ΚΕΝ.

Από τη μεριά της, η ΚΝΕ, με ανακοίνωσή της, κατήγγειλε και αυτή την απόφαση απαγόρευσης της ΚΕΝ, επισημαίνοντας ότι «οι ανοιχτές απειλές προς την ΚΕΝ και το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας τους προηγούμενους μήνες εντάθηκαν και εντάχθηκαν στο γενικό σχέδιο του ιμπεριαλισμού να εντείνει την αντικομμουνιστική προπαγάνδα, να διαστρεβλώσει με ψέματα την Ιστορία, να στήσει στο σκαμνί τους κομμουνιστές με μνημόνια, απαγορεύσεις και μαχητικό αντικομμουνισμό». Τόνιζε, μάλιστα, ότι «ιδιαίτερη προσπάθεια επιδεικνύουν οι ιμπεριαλιστές στην Ανατολική Ευρώπη, με στόχο να σβήσουν τη μνήμη από τους λαούς και να πνίξουν κάθε δυνατότητα η νεολαία να γνωρίσει το πώς οι ίδιοι οι λαοί μπορούν να κάνουν κουμάντο στον τόπο τους». Αναφερόμενη στο γεγονός ότι η Τσεχία είναι κράτος - μέλος της ΕΕ, τόνισε ότι «μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι ακριβώς σημαίνουν οι διακηρύξεις της ΕΕ για την "Ευρώπη της ελευθερίας και της δημοκρατίας"».

Ηδη, μετά την πρώτη παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε στις 18 Οκτώβρη, η ΚΝΕ έχει καλέσει σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη 26 Οκτώβρη, στις 7 το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας. Επίσης, τόσο το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, όσο και η Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία (SDAJ), η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα όπου συμμετέχει και το ΚΚΕ, GUE - NGL, και πολλοί φορείς με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν την απόφαση της τσέχικης κυβέρνησης, ζητώντας την ακύρωσή της.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ